Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2012-04-30, 19:30   #1
Probio
Registered User
 
Reg.datum: May 2009
Inlägg: 99
Tillaga gröna ärtor?

Vad är det bästa sättet att tillaga gröna ärtor på om man vill bevara proteinet och näringsämnena?

Är det bättre att ångkoka ärtor 8 minuter än att stoppa dem i kokande vatten någon minut?

Senast redigerad av Probio den 2012-04-30 klockan 19:33.
Probio är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-04-30, 20:05   #2
Tomas W
Nambla-SYD
 
Tomas Ws avatar
 
Reg.datum: Mar 2003
Inlägg: 1 265
Min kära mor har alltid predikat om att man ska hälla över kokande vatten över dem (vattenkokare tex.),sedan låta de dra lite och sedan hälla av vattnet.

men finns säkert fler (bättre?) sätt
Tomas W är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-05-01, 06:10   #3
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 829
Menar du färska gröna ärtor ??

http://www.spisa.nu/3.418/varufakta/grona-arter


Annars skulla jag stoppa ärtorna i mikron.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.

Senast redigerad av Sverker den 2012-05-01 klockan 06:18.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-05-01, 08:45   #4
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Ja ångkoka är bra. Och enkelt. Jag ångkokar mina grönsaker i ett durkslag som jag placerar ovanpå potatisen i kastrullen. Så det ångkokas i samma vatten som potatisen kokar i. Alltså inte det minsta krångligt och det kräver heller ingen särskild ångkokare.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-05-01, 08:50   #5
Holabandola
Registered User
 
Holabandolas avatar
 
Reg.datum: Apr 2011
Inlägg: 825
En annan smart grej är att alltid koka sina grönisar tillsammans med pastan eller riset. För då kommer riset/pastan suga åt sig näringsämnena i vattnet och du häller då inte bara ut merparten av näringen i vasken, utan får i dej det från riset el pastan.

Är man riktigt ivrig så dricker man grönsaksavkoket som dryck till middan :-)
Holabandola är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-05-01, 19:50   #6
Gurkyngel
Registered User
 
Gurkyngels avatar
 
Reg.datum: Dec 2010
Ort: Luleå
Inlägg: 2 019
Vet inte huruvida det är bra för näringsämnen osv men kom iaf på ett tillagningstips...
Jag brukar ta frysta ärtor, tina dem i kylskåp över dagen. Sedan gör jag potatismos till middag och mixar ner ärtorna i detta.
Ser ut som snor och smakar himmelskt
__________________
http://emmysliv.shapemeup.se/
Gurkyngel är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 17:48.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)