Citat:
Originally posted by Pikatjoo
Insulinutsöndring? Vad är det?
|
Hur mycket insulin som utsöndras efter att du ätit olika livsmedel. Allt du äter har ett så kallat InsulinIndexvärde, ju högre desto större insulinutsöndring. Att ha koll på insulinet är kanske det viktigaste när det gäller att maximera fettförbränning/minimera fettökningar och bygga muskler.
Ju mer insulin som utsöndras, desto sämre blir din fettutsöndring, i princip. Därför är det en god idé att välja livsmedel med så lågt II som möjligt, i så stor utsträckning det går, samt att optimera sin insulinkänslighet.
Insulinkänslighet är ett mått på hur känsliga dina insulinreceptorer är. Om du har känsliga receptorer känner de av att du har insulin i blodet på ett effektivare sätt, vilket delst innebär bättre muskeluppbyggnad och glykogeninlagring, dels att inte lika mycket insulin behöver frisättas och därmed minskar du mängden energi som förpassas till fettcellerna.
Ju sämre insulinkänslighet du har, desto mer av ett eventuellt energiöverskott går till fettuppbyggnad istället för muskeluppbyggnad, och även vid energiunderskott försämras fettförbränningen. Dålig insulinkänslighet är en stor bov vid bukfetma. I och för sig har du naturligtvis koll på fläsket så det inte är frågan om någon fetma, men principen är densamma.
Insulinkänsligheten försämras genom att överäta snabba kolhydrater och mättat fett, och genom ett stillasittande leverne, medan den förbättras om man baserar kosten på omättade fetter och långsammare kolhydrater, samt, framför allt, låter korta, intensiva konditionspass vara en del av träningsschemat. Korta, intensiva konditionspass förbättrar alltså muskelbygget! Dessutom har de en anabol effekt i sig.