Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2012-03-06, 15:52   #1
samsam
Registered User
 
samsams avatar
 
Reg.datum: Oct 2006
Inlägg: 231
Kvarg + Hetta = Laktosfri? Kvarg-ystning. Utredning.

Hejhej

I ett försök att optimera min Kvarg ville jag två saker;
1) Att den skulle koagulera.
2) Att laktosen (20g per 500g) skulle separeras från kaseinet.

Vid uppvärmning ska näringsämnena separeras. Detta eftersom kasein koagulerar vid uppvärmning, medan laktos kokar.

Men vid försöket verkade X antal gram försvinna.

Se bifogade bilder 1-4.

Frågan är, efter uppvärmning och koagulering (ystning, som det så fint kallas), är det bara kaseinet som återstår? Har laktosen förångats?

Har jag lyckats "optimera min kvarg" och gjort den till en laktosfri ost istället för den söta billiga röran som ligger i förpackningen?

Vikt: Före upphettning: 1160 gram.
Vikt: Efter upphettning: 838 gram.

Vad har hänt?
Bifogade bilder
Filtyp: jpg IMGA0006.JPG (77.3 KB, 18 visningar)
Filtyp: jpg IMGA0007.JPG (74.4 KB, 18 visningar)
Filtyp: jpg IMGA0005.JPG (58.8 KB, 21 visningar)
Filtyp: jpg IMGA0001.JPG (65.5 KB, 26 visningar)

Senast redigerad av samsam den 2012-03-06 klockan 15:55.
samsam är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-03-06, 16:05   #2
LunaSpice
Registered User
 
Reg.datum: Jul 2003
Inlägg: 3 088
Ja jävlar. Detta är då bästa jag hört på länge.

Detta är en fråga för Sverker som är livsmedelskemist...
__________________
"If you like an exercise chances are you´re doing it wrong - Arthur Jones"
LunaSpice är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-03-06, 16:12   #3
AtomicPuffin
Registered User
 
Reg.datum: Sep 2011
Ort: GBG
Inlägg: 240
Citat:
Ursprungligen postat av samsam Visa inlägg

Vikt: Före upphettning: 1160 gram.
Vikt: Efter upphettning: 838 gram.

Vad har hänt?
Materia har försvunnit! Kall fusion!

Eller så har du förångat lite vatten...
Laktos förångas (kokar) vid 667 grader, så om du inte har en raketvarm ugn finns det nog kvar.
AtomicPuffin är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-03-06, 17:38   #4
Alelale
Registered User
 
Alelales avatar
 
Reg.datum: Feb 2011
Ort: Gävle
Inlägg: 213
Skulle nog gissa på att mycket vatten har försvunnit. Bara en gissning.
Alelale är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-03-06, 19:23   #5
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 836
Värmer du kvargen kommer kaseinproteinet att koagulera ytterligare. Proteinet drar ihop sig ännu mer och släpper mer survassle.

Survasslen innehåller laktos, mjölksyra och lite av mjölkens naturliga elektrolyter som kalium och natrium.
Ytterst tveksamt att kvargen blir laktosfri men mängden sjunker.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 12:02.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)