Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2008-01-14, 20:38   #1
Paltkoma
Registered User
 
Paltkomas avatar
 
Reg.datum: Aug 2007
Ort: b
Inlägg: 286
AGE och karamellisering av kroppen

Jag läste för ett tag sedan boken "Lev bättre längre", skriven av gerontologen Andrew Weil. Mycket av det han skrev var vettigt på alla sätt och vis, och han slaktade rätt så många usla teorier om hur man kan stoppa åldrande.

Men mitt i alltihopa så varnade han för att raffinerade kolhydrater kan leda till "karamellisering" av kroppen, vilket inte kändes så bekant. Det han menade med denna term är att kroppen producerarAdvanced glycation endproducts (AGE) om man moffar snabba kolhydrater. Detta ökar den oxidativa stressen mm, vilket ökar åldrande.

Jag är oförmögen att bedöma om detta stämmer. Weil verkar dock veta vad han pratar om.

Är det verkligen belagt att mycket snabba kolhydrater snabbar på åldrande - dvs även om man inte blir fet eller får diabetes typ 2?

EDIT: Rubriken skulle vara "...av kroppen"
Paltkoma är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-01-14, 20:44   #2
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 437
Ja, typen av både kolhydrat och fett verkar påverka.

http://www.jacn.org/cgi/content/full/24/1/22

Men ännu mer relaterat till kaloriintaget.

http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/130/5/1247
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-01-14, 21:05   #3
Paltkoma
Registered User
 
Paltkomas avatar
 
Reg.datum: Aug 2007
Ort: b
Inlägg: 286
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
Ja, typen av både kolhydrat och fett verkar påverka.

http://www.jacn.org/cgi/content/full/24/1/22

Men ännu mer relaterat till kaloriintaget.

http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/130/5/1247
Tack! Det var intressant.

Detta tyder ju på att den där självsvältslivsstilen fungerar som livsförlängningstaktik.

Vet du något om Andrew Weil? På baksidan är han på bild och han ser ut som en mysfarbror med jätteskägg.
Paltkoma är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-01-14, 21:12   #4
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 437
Nej, jag känner inte till honom något speciellt, mer än att jag känner igen namnet.

Och det mesta talar väl för att självsvält fungerar till att förlänga livet, även hos människa. Det är ju dock svårt att utföra några kontrollerade studier där; människan lever för länge och kan inte kontrolleras på samma sätt som en råtta i ett labb. Men tittar man på världens 100-åringar, ser man, att dom flesta är smala, t o m tunna, och har ätit lite kalorier, mycket grönsaker, arbetat mycket fysiskt, men utan överdriven psykisk stress. Inga övergödda soffpotatisar i den åldern.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-01-15, 07:17   #5
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 892
Diabetesskador helt enkelt. Kroppen omsätter hela tiden sitt protein men när skadorna blir större än förmågan till reparation så kommer blindheten och kallbranden smygande



Ska jag vara petig så är karamelisering en pollymerisering av enkla kolhydrater.
Glykosilering är en reaktion mellan den reducerande sockerarten ( läs glukos ) och en primär amin ( läs protein ).
I kroppen stannar glykosileringen och går inte vidare till amadoriföreningar och brunfärgningsreaktioner eftersom temperaturen är för låg.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-01-15, 08:17   #6
Ganymedes
winning
 
Ganymedess avatar
 
Reg.datum: Jan 2007
Inlägg: 2 821
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
I kroppen stannar glykosileringen och går inte vidare till amadoriföreningar och brunfärgningsreaktioner eftersom temperaturen är för låg.
Ganymedes är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-01-15, 08:22   #7
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 437
Maillardreaktioner - vad är oklart?
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-01-15, 08:35   #8
Ganymedes
winning
 
Ganymedess avatar
 
Reg.datum: Jan 2007
Inlägg: 2 821
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
Maillardreaktioner - vad är oklart?
Äh, jag som inte klarade att googla ordentligt bara. Sorry.
Ganymedes är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-01-15, 20:12   #9
Paltkoma
Registered User
 
Paltkomas avatar
 
Reg.datum: Aug 2007
Ort: b
Inlägg: 286
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Ska jag vara petig så är karamelisering ...
He he, Weil försökte nog bara vara pedagogisk och använda en term som vi vanliga dödliga förstår.
Paltkoma är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-01-15, 20:30   #10
Scratch89
Klädsamt knubbig
 
Scratch89s avatar
 
Reg.datum: Dec 2004
Ort: Strömmensberg, Göteborg
Inlägg: 19 906
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Diabetesskador helt enkelt. Kroppen omsätter hela tiden sitt protein men när skadorna blir större än förmågan till reparation så kommer blindheten och kallbranden smygande



Ska jag vara petig så är karamelisering en pollymerisering av enkla kolhydrater.
Glykosilering är en reaktion mellan den reducerande sockerarten ( läs glukos ) och en primär amin ( läs protein ).
I kroppen stannar glykosileringen och går inte vidare till amadoriföreningar och brunfärgningsreaktioner eftersom temperaturen är för låg.
Men det borde väl kunna ske med ett överskott av protein/fett också? Om man med glukoneogenes får ut glukos så kommer det drabba en ändå, oavsett om man ligger lågt på sockerintaget?
__________________
Leg. fysioterapeut.
Skribent på Styrkelabbet
Scratch89 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-01-15, 21:05   #11
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 892
Blodsockret !

Vid normalt blodsocker hos en frisk person så sker bara få reaktioner mellan glukos och olika proteiner i kroppen.
En person med begynnande diabetes typ 2 har hela tiden högre blodsockernivåer och då sker också en ökning av glukosreaktionerna.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-11-23, 17:43   #12
Talus
Registered User
 
Taluss avatar
 
Reg.datum: Jul 2011
Inlägg: 92
Jag har fått för mig att det finns mycket AGE i proteinpulver (hade något med låg vattenaktivitet att göra), kommer ihåg att jag läste det nånstans för länge sedan. Ligger den någon fakta bakom påståendet?
Talus är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-11-23, 19:00   #13
Springer
Registered User
 
Reg.datum: Oct 2010
Inlägg: 1 708
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
Och det mesta talar väl för att självsvält fungerar till att förlänga livet, även hos människa. Det är ju dock svårt att utföra några kontrollerade studier där; människan lever för länge och kan inte kontrolleras på samma sätt som en råtta i ett labb. Men tittar man på världens 100-åringar, ser man, att dom flesta är smala, t o m tunna, och har ätit lite kalorier, mycket grönsaker, arbetat mycket fysiskt, men utan överdriven psykisk stress. Inga övergödda soffpotatisar i den åldern.
Funkar det lika bra att äta lite och motionera lite, som att äta mycket och motionera mycket? Är det med andra ord netto- eller bruttovolymen av kalorier som är avgörande?
__________________
Tränar helst i skogen - löpning och skogsarbete
Springer är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-11-23, 19:35   #14
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 892
Citat:
Ursprungligen postat av Talus Visa inlägg
Jag har fått för mig att det finns mycket AGE i proteinpulver (hade något med låg vattenaktivitet att göra), kommer ihåg att jag läste det nånstans för länge sedan. Ligger den någon fakta bakom påståendet?
Fakta finns. Men det gäller mjölkpulver som innehåller 50 % mer mjölksocker än protein. Brunfärgningsprodukterna bildas dels när mjölkpuvret spraytrokar men även under den långa lagringen på 1 - 2 år. Den låga vattenaktiviteten gynnar bildandet av brunfärgningsprodukter.

Vassleproteinkoncentrat innehåller mycket mindre mjölksocker än mjölkpulvret. Mängderna är ca 10 % av proteininnehållet. Alltså bildas mycket mindre brunfärgningsprodukter under spraytorkningen och lagringen.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 03:16.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)