2003-12-30, 17:10
|
#1
|
Registered User
Reg.datum: Dec 2003
Ort: Södertälje
Inlägg: 2 573
|
omega-3
Hej,
Har under en längre tid använt mig av omega-3 kapslar som tillskott. Jag köper 100 kapslar för 75 kr. Inte så farligt kan det tyckas, men med min begränsade student-ekonomi så vill man ju skära ner på alla utgifter så gott det går.
Jag undrar därför hur mycket linfrön (krossade) som man måste stoppa i sig för att det ska motsvara 1 gram ren omega-3? Någon som vet? Kanske att det rent utav finns ännu bättre källor?
--------------------------------------------------------------------------
följande vad allt jag hittade på paulun.com:
"Omega-3-fettsyrorna är de allra mest uppmärksammade i forskningssammanhang, då de är fysiologiskt aktiva och faktiskt ger märkbara effekter. De bästa omega-3-källorna är fisk och linfröolja. Den sistnämnda oljetypen har fördelarna att den är mycket prisvärd och kan ge ett mervärde. Den innehåller nämligen även fytonutrienter, som kan påverka hormonbalansen positivt, och samtidigt skydda mot allvarliga sjukdomar som prostata- och bröstcancer. Linfröolja är det som på engelska kallas flaxseed oil. Den innehåller i stort sett det som linfrön innehåller, men det finns en mer raffinerad produkt, det som kallas linseed oil på engelska, som inte riktigt ger samma mervärde. Riktig flaxseed innehåller faktiskt en hel del fiber, och det är av den allra bästa typen, den som bland annat sänker glykemiskt index på maten du äter. Fisk är en mer renodlad omega-3-källa, och den som trots allt är mest undersökt. Omega-3 har rapporterats ha både fettförbrännande och muskelbyggande egenskaper. Troligen beror detta på att produktionen av de kraftfulla prostaglandinerna påverkas på ett positivt sätt. "
--------------------------------------------------------------------------
__________________
Nick Auger och Brad Wannabe...
Senast redigerad av SwedeForce den 2003-12-30 klockan 17:31.
|
|
|
2003-12-30, 17:21
|
#2
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
|
Varför inte investera i lite linfröolja eller fiskolja? Krossade linfrön bör man inte äta mer än 1-2 matskedar om dagen av, eftersom de innehåller vätecyanidproducerande glykosider, och vätecyanid kan man vara utan.
|
|
|
2003-12-30, 17:28
|
#3
|
Registered User
Reg.datum: Dec 2003
Ort: Södertälje
Inlägg: 2 573
|
jo, jag hittade följande på slv.se
-----------------------------------------------------------------------------
"Linfrö används huvudsakligen som ingrediens vid bakning, i gryn- och müsliblandningar, och som bulkmedelslaxativ. Linfrö innehåller emellertid höga halter av vätecyanidproducerande glykosider, vilket innebär en potentiell hälsorisk, om intaget är för stort. Vätecyanid är ett gift som kan ge allvarliga allmänsymptom. Symptomen beror på att cyanid förhindrar syre att utnyttjas av kroppens vävnader.
En person som tuggade 10 matskedar linfrö varje dag fick vaga neurologiska symtom, som troligen berodde på cyanidexponeringen. Intaget av linfrö bör begränsas till den traditionella doseringen 1-2 matskedar dagligen. Detta medför inte någon förgiftningsrisk. Hela frön bör användas eftersom de ger upphov till mindre mängder cyanid än krossade."
-----------------------------------------------------------------------------
__________________
Nick Auger och Brad Wannabe...
|
|
|
2003-12-30, 21:03
|
#4
|
Symmetrisk moderator
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 860
|
En burk makrill i tomatsås ger dig 1 - 1.5 g Omega-3.
Blir inte så dyrt om du även räknar in att det följer med 12 g protein också.
Färdiga sillfileér kostar ca 20 kr kg. Blir inte många kronor per g fiskolja och du behöver bara vända filererna i stekpannan.
|
|
|
2003-12-30, 22:51
|
#5
|
Deffa suger fett!
Reg.datum: Jul 2003
Inlägg: 2 260
|
Jag rekommenderar också att äta fet fisk ofta och köpa linfröolja!
__________________
Don't worry, be happy!
|
|
|
2003-12-30, 22:58
|
#6
|
bulktime
Reg.datum: Sep 2001
Inlägg: 695
|
Citat:
Originally posted by King Grub
Varför inte investera i lite linfröolja eller fiskolja? Krossade linfrön bör man inte äta mer än 1-2 matskedar om dagen av, eftersom de innehåller vätecyanidproducerande glykosider, och vätecyanid kan man vara utan.
|
hur mycket blir det e gram de där 2 matskerdarna???
e det för mycket att äta 30g krossade linfrön per dag??
MVH
|
|
|
2003-12-30, 23:46
|
#7
|
sveafmx.com da shit
Reg.datum: Jun 2003
Inlägg: 568
|
Citat:
Originally posted by King Grub
Varför inte investera i lite linfröolja eller fiskolja? Krossade linfrön bör man inte äta mer än 1-2 matskedar om dagen av, eftersom de innehåller vätecyanidproducerande glykosider, och vätecyanid kan man vara utan.
|
Vart får du tag i din fiskolja? Hittar bara det i hälsokost butker och kosttillskottsbutiker och där är dom rätt dyra....
|
|
|
2003-12-31, 15:31
|
#8
|
Registered User
Reg.datum: Dec 2003
Ort: Södertälje
Inlägg: 2 573
|
Fiskolja är inte så tevligt när man stinker fiskrens resten av dagen...
__________________
Nick Auger och Brad Wannabe...
|
|
|
2004-01-01, 07:02
|
#9
|
Registered User
Reg.datum: Sep 2002
Ort: My hometown
Inlägg: 2 498
|
ZETA har en linfröolja på 500 ml för under 30 kr. 1 tsk per dag är lagom dos. En kompis med högt blodtryck började använda den för ett halvår sen och nu är både tryck och blodfetter betydligt bättre.
YNGVE
|
|
|
2004-01-01, 14:28
|
#10
|
sveafmx.com da shit
Reg.datum: Jun 2003
Inlägg: 568
|
Citat:
Originally posted by YTS
ZETA har en linfröolja på 500 ml för under 30 kr. 1 tsk per dag är lagom dos. En kompis med högt blodtryck började använda den för ett halvår sen och nu är både tryck och blodfetter betydligt bättre.
YNGVE
|
Finns det någon "maxdos" på linfröolja precis som på linfrön?
|
|
|
2004-01-01, 14:30
|
#11
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
|
Citat:
Originally posted by MunsöHustla
Finns det någon "maxdos" på linfröolja precis som på linfrön?
|
Inte på grund av någon risk för vätecyanidförgiftning i alla fall.
|
|
|
2004-01-01, 19:26
|
#12
|
Registered User
Reg.datum: Sep 2002
Ort: My hometown
Inlägg: 2 498
|
Eftersom man inte bör inta mer än 10E% fleromättade fetter, vilka består av omega 3 och omega 6, samt att intaget av omega 6 skall vara minst 5 ggr så stort som omega 3, så bör man inte inta mer än 1,67E% omega 3, det motsvarar 3,85 ml linfröolja per 1000 kcal man gör av med. Direkt skadligt lär det inte vara med omega 3 fettsyran alfa linolensyra, vilken är omega 3 fettet i linfrön förrän man når 6E% det skulle vara 13,83 ml linfröolja. Men sen brukar man lätt få i sig minst 0,3 E% genom födan och äter man fet fisk, valnötter eller sojabönor, så blir det snabbt runt 1 E%, vilket är livsmedelsverkets norm.
YNGVE
Senast redigerad av YTS den 2004-01-01 klockan 19:32.
|
|
|
2004-01-01, 19:31
|
#13
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
|
Vad händer om man låter hela 1.68% av energiintaget bestå av Omega3-fettsyror?
Obs: ironi.
|
|
|
2004-01-01, 19:38
|
#14
|
Registered User
Reg.datum: Sep 2002
Ort: My hometown
Inlägg: 2 498
|
Eftersom man då måste äta 5 ggr mer omega 6 så går man över den magiska mängden 10E% fleromättat fett, som livsmedelsverket satt upp som en övre gräns och har de sagt att det kan innebära att fetterna härsknar i kroppen, m.m. så bör man naturligtvis undvika det. <lika stor ironi>
Jag tyckte bara att det var lagom med 3 värdesiffror, livsmedelsverket anger t.ex. järnhalten i livsmedel med 2 decimalers nogrannhet i vissa fall.
YNGVE
|
|
|
2004-01-03, 23:02
|
#15
|
Junior Medlem
Reg.datum: Dec 2003
Ort: umeå
Inlägg: 41
|
friggs fiskolja 150 ml ca 50 kr smakar inte fisk
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 02:08.
|
    
|