2011-09-21, 10:04
|
#1
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2004
Inlägg: 82
|
Espresso på morgonen innan frukost
Brukar jag dricka.
Nån näringsguru som vet om det är bra eller dåligt för näringsupptag, insulinnivåer, blodsocker etc? Är inte ute efter nåt opti-snack utan bara lite generella tips. Jag tycker det är gott och en fin start på dagen.
Tränar aldrig/sällan före lunch.
Tack på förhand
|
|
|
2011-09-21, 10:06
|
#2
|
Längtar till jul.
Reg.datum: Nov 2008
Inlägg: 9 915
|
Om du mår bra av det, så kör vidare på det enligt mig. Lär ju inte vara några stora mängder kalorier skulle jag tro och jag tror inte att det påverkar insulinnivåerna så väldigt mycket. Men jag är ju ingen näringsguru, så någon annan får väl rätta mig om jag har fel
|
|
|
2011-09-21, 10:07
|
#3
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
|
Så länge man uttalar det espresso och inte expresso så är det lugnt.  Inget fel alls att dricka det. Angående insulin så blir det nog lägre eftersom espresson innehåller mindre koffein.
|
|
|
2011-09-21, 10:45
|
#4
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2010
Inlägg: 19
|
Citat:
Ursprungligen postat av Eddie Vedder
espresson innehåller mindre koffein
|
Än vad och per vad?
|
|
|
2011-09-21, 10:53
|
#5
|
Nallemoderator
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 36 676
|
Citat:
Ursprungligen postat av Joof
Än vad och per vad?
|
Än vanligt bryggkaffe och per volymenhet.
__________________
"The myth that women should not lift heavy is advanced only by women who fear effort and men who fear women." Eric Midkiff från misc.fitness.weights
"Your physiology doesn't care what your philosophy is"
|
|
|
2011-09-21, 11:38
|
#6
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2006
Ort: Göteborg
Inlägg: 2 690
|
En espresso på morgonen kommer inte påverka dig negativt. Förmodligen kan man uppmäta små negativa effekter på blodtryck och insulinkänslighet, ,men dessa har troligtvis ingen större långsiktig betydelse om det bara gäller en kopp. Akuta effekterna på insulinkänsligheten uppvägs av påsitiva effekter av chologensyran och antioxidanter, risken för diabetes minskar.
Espresso och pressokaffe (inte filterkaffe) innehåller diterpener som höjer kolesterolet. Det finns även ämnen i kaffet som höjer homocystinnivåerna. Tillsammans med effekter på blodtryck gör detta att man har en ökad risk för hjärtkärlsjukdom vid riktigt hög kaffekonsumtion. På plus sidan så minskar det risken för parkinson och som sagt diabetes.
|
|
|
2011-09-21, 11:53
|
#7
|
Registered User
Reg.datum: Sep 2011
Ort: Stockholms län
Inlägg: 91
|
Jag gör exakt detsamma som dig erkki; 1 kopp espresso, ca 30min-1 timme innan frukost.
Tack för svaret Ola.
Förövrigt innehåller väl espresso mer koffein per volym-enhet än bryggkaffe, inte mindre.
|
|
|
2011-09-21, 12:05
|
#8
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2004
Inlägg: 82
|
Citat:
Ursprungligen postat av Ola Wallengren
En espresso på morgonen kommer inte påverka dig negativt. Förmodligen kan man uppmäta små negativa effekter på blodtryck och insulinkänslighet, ,men dessa har troligtvis ingen större långsiktig betydelse om det bara gäller en kopp. Akuta effekterna på insulinkänsligheten uppvägs av påsitiva effekter av chologensyran och antioxidanter, risken för diabetes minskar.
Espresso och pressokaffe (inte filterkaffe) innehåller diterpener som höjer kolesterolet. Det finns även ämnen i kaffet som höjer homocystinnivåerna. Tillsammans med effekter på blodtryck gör detta att man har en ökad risk för hjärtkärlsjukdom vid riktigt hög kaffekonsumtion. På plus sidan så minskar det risken för parkinson och som sagt diabetes.
|
Tack Ola! Och ni andra. Jag fortsätter njuta
|
|
|
2011-09-21, 12:06
|
#9
|
Pink belt
Reg.datum: Jan 2004
Ort: Var du bor
Inlägg: 5 490
|
Citat:
Ursprungligen postat av Eddie Vedder
Så länge man uttalar det espresso och inte expresso så är det lugnt.  Inget fel alls att dricka det. Angående insulin så blir det nog lägre eftersom espresson innehåller mindre koffein.
|
Var det inte bara i samband med fett som koffein påverkade insulinkänsligheten negativt?
|
|
|
2011-09-21, 13:39
|
#10
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2010
Inlägg: 19
|
Citat:
Ursprungligen postat av z_bumbi
Än vanligt bryggkaffe och per volymenhet.
|
Tack!
Citat:
Ursprungligen postat av SeeYay
Förövrigt innehåller väl espresso mer koffein per volym-enhet än bryggkaffe, inte mindre.
|
Låter väl otroligt att både Eddie och Bumbi skulle ha missat detta?
|
|
|
2011-09-21, 13:40
|
#11
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
|
Citat:
Ursprungligen postat av SeeYay
Förövrigt innehåller väl espresso mer koffein per volym-enhet än bryggkaffe, inte mindre.
|
Nej mindre faktiskt. Mer av aromämnena men mindre koffein per kopp. Vad jag har hört i alla fall. Men jag kan ha fel.
Senast redigerad av Eddie Vedder den 2011-09-21 klockan 14:10.
|
|
|
2011-09-21, 13:59
|
#12
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2010
Inlägg: 872
|
Vänta bara tills ni kommer upp i ålder och magsyrorna ger sej tillkänna, då kan man inte dricka sitt älskade morgonkaffe mera.
|
|
|
2011-09-21, 14:02
|
#13
|
Pink belt
Reg.datum: Jan 2004
Ort: Var du bor
Inlägg: 5 490
|
Citat:
Ursprungligen postat av Spridis
Vänta bara tills ni kommer upp i ålder och magsyrorna ger sej tillkänna, då kan man inte dricka sitt älskade morgonkaffe mera. 
|
Jaså? Med ålder så menar du 40+?
|
|
|
2011-09-21, 14:15
|
#14
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2006
Ort: Göteborg
Inlägg: 2 690
|
Enligt amerikanska databasen innehåller espresso mer koffein per volym men eftersom serveringsportionen är liten så blir det inte lika mycket som en kopp bryggkaffe. En dubbel espresso innehåller lika mycket eller mer koffein.
Mängden koffein varierar ganska mycket, bland annat beroende på blandningen av bönorna. Robusta innehåller mycket mer koffein än arabica. Syditalienska balndningar innehåller mer robusta medan andra en större del arabica (oftast den största andelen i espressoblandningar).
Min egen erfarenhet säger mig att hårdrostat kaffe, och då ofta espresso, innehåller mindre syror och är snällare för magen.
Jag kan inte dricka allt för mycket bryggkaffe eller snabbkaffe men espresso går bra.
|
|
|
2011-09-21, 14:17
|
#15
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2006
Ort: Göteborg
Inlägg: 2 690
|
Citat:
Ursprungligen postat av Spridis
Vänta bara tills ni kommer upp i ålder och magsyrorna ger sej tillkänna, då kan man inte dricka sitt älskade morgonkaffe mera. 
|
Magsyran minskar i allmänhet med ökande ålder, så om det nu är så att man skulle vara mer känslig när man blir äldre beror nog på andra orsaker.
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 19:02.
|
    
|