Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2011-08-02, 16:50   #1
Lallle
Hey Moon
 
Lallles avatar
 
Reg.datum: Dec 2004
Inlägg: 4 002
Vakuumfriterat?

Hejsan. Käkade precis vakuumfriterade grönsaker. Riktigt goda, men vad innebär det att de är vakuumfriterade? Är det onyttigt?
Lallle är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-08-02, 16:54   #2
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
Det är en fritös som är konstruerad för att fritera i en vakuumkammare. Det är bättre än vanlig fritering, eftersom temperaturerna kan hållas lägre utan att själva friteringen blir sämre, vilket gör att mängden cancerogen akrylamid blir signifikant lägre. Dessutom lär mängden fett den friterade varan suger åt sig bli lägre.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-08-02, 17:08   #3
Lallle
Hey Moon
 
Lallles avatar
 
Reg.datum: Dec 2004
Inlägg: 4 002
Tack.
Lallle är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-08-02, 19:43   #4
Sniggel
Registered User
 
Sniggels avatar
 
Reg.datum: May 2005
Ort: Inte Hässleholm
Inlägg: 14 376
Är det inte risk att oljan kokar vid vakuum? Vad för avdunstningstemperatur får en typisk olja i vakuum?
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Tolkia Visa inlägg
Kroppen gillar - tyvärr - tråkiga saker som balans, måtta och lagom.
C4L
Sniggel är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-08-03, 05:57   #5
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 855
Du deodoriserar oljor vid ca 200 grader C och några få mBar. Det skadar inte oljan utan gör den bättre genom att aggresiva eller illaluktande ämnen kokas bort. Givetvis har triglyceriderna en kokpunkt men jag antar att den ligger >100 grader varmare, eller så vid de trycken som gäller i vakuumfrittering..


Jag har aldrig hört talas om vakuumfrittering tidigare. Det låter spännande.
Går det att hålla syret borta och omedelbart koka bort vattnet kommer oljan att hålla sig fräsch längre och det bildas mindre fria fettsyror, peroxider etc.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.

Senast redigerad av Sverker den 2011-08-03 klockan 05:59.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-08-03, 09:56   #6
snarlik
Registered User
 
Reg.datum: Sep 2008
Ort: Uppsala
Inlägg: 200
Jag kan intyga att dessa grönsaker är kanon! Stapelvara till middagarna på fjällvandringar. Rotrukterna är sådär, men bönorna och morötterna är super.

Exempelvis
200g (färskvikt) torkad lövbiff
150g snabbris
150g vakumfriterade grönsaker
1 påse bearnaisesåspulver
Lite olja

Koka ris, kött och såspulver. När det är klart, häll i lite olja och blanda med grönsakerna.
snarlik är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 20:10.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)