Citat:
Ursprungligen postat av Eddie Vedder
Den enda reaktionen mellan protein och socker är ju i så fall Maillardreaktionen och den är negativ. Men att undvika protein och kolhydrater i samma måltid har människor alltid gjort och kommer alltid göra. Vad finns det för rimligt i att det skulle vara dåligt?
|
Enligt den dieten är det matsmältningen:
Detta är dagens huvudmål då du skall se till att du får tillräckligt med energi för dagen. Här är grundprincipen att inte blanda kolhydrater och proteiner samt att måltiden skall vara rätt sammansatt. Detta innebär att du väljer antingen kött, fisk eller skaldjur samt en grönsallad eller pasta, potatis eller ris plus en grönsallad. En rätt sammansatt måltid innebär alltid 30-70%-regeln, d v s 30% koncentrerad föda och 70% grönsaker.
Skälet till att inte blanda kolhydrater och proteiner vid samma måltid är att matsmältningen förhindras och blir i princip tidsmässigt fördubblad. Proteinet ruttnar i magen och kolhydraterna jäser.
Vill du veta mer om kolhydrater och proteiner klickar du här.
Så här lång tid tar det för magen att smälta maten:
Sallad och råa grönsaker 2 timmar
Rätt sammansatt måltid utan kött 3 timmar
Rätt sammansatt måltid med kött 4 timmar
Varje slag av orätt sammansatt måltid 8 timmar
Detta innebär att om du äter en måltid som inte är rätt sammansatt vid lunchtid så lämnar inte den magsäcken fullt ut förrän omkring kl 20.00. Om du då äter en ny måltid kl 18.00 så fyller du på ytterligare mat i din mage samtidigt som den håller på att smälta din lunch. Om det då är en ny blandning av proteiner och kolhydrater förvärras matsmältningssituationen ytterligare.