Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2010-12-30, 09:36   #1
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 424
Fiskintag och risk för stroke

Citat:
Background: Epidemiologic studies of fish consumption in relation to risk of stroke have yielded inconsistent results.

Objective: In this study, we examined the association between fish consumption and stroke incidence in women.

Design: We analyzed data from a population-based prospective cohort of 34,670 women in the Swedish Mammography Cohort who were free of cardiovascular disease and cancer at baseline. Information on fish consumption was obtained by a self-administered questionnaire in 1997. Incident cases of stroke were ascertained from the Swedish Hospital Discharge Registry. We used Cox proportional hazards regression to estimate relative risks (RRs) and 95% CIs.

Results: Over a mean follow-up of 10.4 y, we ascertained 1680 incident cases of stroke, including 1310 cerebral infarctions, 233 hemorrhagic strokes, and 137 unspecified strokes. Fish consumption was significantly inversely associated with risk of total stroke but not cerebral infarction or hemorrhagic stroke. Compared with women in the lowest quintile of fish consumption (<1.0 servings of fish/wk), the multivariable RR of total stroke for women in the highest quintile (>3.0 servings of fish/wk) was 0.84 (95% CI: 0.71, 0.98; P for trend = 0.049). Consumption of lean fish but not of other fish types was inversely associated with risk of stroke. The multivariable RR of total stroke was 0.67 (95% CI: 0.49, 0.93; P for trend = 0.07) for ≥3 servings of lean fish/wk compared with that for no consumption.

Conclusion: These results suggest that the consumption of fish, especially of lean fish, may reduce risk of stroke in women.
Fish consumption and risk of stroke in Swedish women. Am J Clin Nutr December 2010

http://www.ajcn.org/content/early/20....full.pdf+html
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-12-30, 09:40   #2
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Undrar hur många artiklar som pressats ur den här kohorten nu? Och lika dåliga känns de allihop.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-12-31, 11:16   #3
hejhopp79
Banned User
 
Reg.datum: Apr 2010
Inlägg: 2 793
Jag är högst tveksam till det förmodade kausala sambandet mellan fiskintag och risken för stroke, i dessa rön.

En sak vore fet fisk, där omega-3 kanske vore gynnsamt men "lean" fisk? Här finns så mycket confounders att jag inte vet vart jag ska ta vägen.

Senast redigerad av hejhopp79 den 2010-12-31 klockan 11:18.
hejhopp79 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-12-31, 15:38   #4
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av hejhopp79 Visa inlägg
Jag är högst tveksam till det förmodade kausala sambandet mellan fiskintag och risken för stroke, i dessa rön.

En sak vore fet fisk, där omega-3 kanske vore gynnsamt men "lean" fisk? Här finns så mycket confounders att jag inte vet vart jag ska ta vägen.
Ja det är som sagt en stor kohort som man pungar ut massa olika studier från. Den insamlade datan är alltså inte i syfte att undersöka fiskkonsumtion i sig, den vinkeln har man gjort i efterhand.

Data från samma kohort har använts till massa olika studier där man letat associationer mellan olika sjukdomar och olika livsstilsfaktorer.

Att de kvinnor som åt fettsnålast fisk i mitten av 90-talet var förmodligen de som "visste bäst" eftersom hälsotrenden då, särskilt bland kvinnor, var "ju magrare mat desto nyttigare". Och hypen runt omega-3 tror jag inte var så utbredd då så fet fisk hade nog inte den statusen.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-12-31, 16:10   #5
hejhopp79
Banned User
 
Reg.datum: Apr 2010
Inlägg: 2 793
Citat:
Ursprungligen postat av Eddie Vedder Visa inlägg
Ja det är som sagt en stor kohort som man pungar ut massa olika studier från. Den insamlade datan är alltså inte i syfte att undersöka fiskkonsumtion i sig, den vinkeln har man gjort i efterhand.
Jo det förstår jag; man gör en massa forskning på samma kohort.

Citat:
Ursprungligen postat av Eddie Vedder Visa inlägg
Att de kvinnor som åt fettsnålast fisk i mitten av 90-talet var förmodligen de som "visste bäst" eftersom hälsotrenden då, särskilt bland kvinnor, var "ju magrare mat desto nyttigare". Och hypen runt omega-3 tror jag inte var så utbredd då så fet fisk hade nog inte den statusen.
Ja, precis. Konsumtionen av den magra fisken blir alltså snarare en fingervisning om hälsosamt leverne i det stora hela hos dessa individer och säger knappast någonting om fisk och stroke i sig.

Senast redigerad av hejhopp79 den 2010-12-31 klockan 16:11.
hejhopp79 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-12-31, 16:13   #6
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av hejhopp79 Visa inlägg
Ja, precis. Konsumtionen av den magra fisken blir alltså snarare en fingervisning om hälsosamt leverne i det stora hela hos dessa individer och säger knappast någonting om fisk och stroke i sig.
Ja det är i alla fall vad jag tror. Jag har inte tillgång till fullängdaren än men i fler av studierna från den här kohorten har det varit ganska oklara associationer.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 15:21.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)