Citat:
Ursprungligen postat av hejhopp79
Jag är högst tveksam till det förmodade kausala sambandet mellan fiskintag och risken för stroke, i dessa rön.
En sak vore fet fisk, där omega-3 kanske vore gynnsamt men "lean" fisk? Här finns så mycket confounders att jag inte vet vart jag ska ta vägen.
|
Ja det är som sagt en stor kohort som man pungar ut massa olika studier från. Den insamlade datan är alltså inte i syfte att undersöka fiskkonsumtion i sig, den vinkeln har man gjort i efterhand.
Data från samma kohort har använts till massa olika studier där man letat associationer mellan olika sjukdomar och olika livsstilsfaktorer.
Att de kvinnor som åt fettsnålast fisk i mitten av 90-talet var förmodligen de som "visste bäst" eftersom hälsotrenden då, särskilt bland kvinnor, var "ju magrare mat desto nyttigare". Och hypen runt omega-3 tror jag inte var så utbredd då så fet fisk hade nog inte den statusen.