Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2003-10-02, 22:05   #1
Dorn
Registered User
 
Reg.datum: Aug 2002
Inlägg: 133
Tonfisk vid läggdags

Har tjackat ett grossistlager med tonfisk i olja, billigt som satan.

Det är 26g Protein och 20 gram fett, och hela 0 gram fett/100g.

Nu till det väsentliga, är det alldeles förödande för en deff att käka en sådan burk innan man går och lägger sig??

Grub med flera, lite vettiga svar vore sjysst.
Dorn är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-10-02, 23:25   #2
Ozz
Labråtta
 
Reg.datum: May 2003
Ort: Ume
Inlägg: 294
Det är nåt som inte går ihop i ditt inlägg, läs igen

Grub kommer imorgon bitti att ge dig ett bra svar men jag kan ge en hint om vad han kommer att skriva.
Det är det totala energiintaget gentemot förbrukningen som har betydelse. Alltså är det inte förödande.
Nu väntar vi på extended version a la grub.
Ozz är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-10-02, 23:43   #3
Fartman
Registered User!
 
Fartmans avatar
 
Reg.datum: Nov 2002
Ort: Boden/Umeå
Inlägg: 4 932
hmmm, har för mig att oljan i tonfiskburkarna inte är av den bästa kvalitén men jag tror nog att det inte gör allt för stor skillnad i praktiken... och som sagt, ligger du på plus går du upp, på minus går du ner..
Fartman är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-10-03, 00:07   #4
Andyh
Registered User
 
Andyhs avatar
 
Reg.datum: May 2003
Ort: Lund
Inlägg: 568
Re: Tonfisk vid läggdags

Citat:
Originally posted by Dorn
Har tjackat ett grossistlager med tonfisk i olja, billigt som satan.

Det är 26g Protein och 20 gram fett, och hela 0 gram fett/100g.

Nu till det väsentliga, är det alldeles förödande för en deff att käka en sådan burk innan man går och lägger sig??

Grub med flera, lite vettiga svar vore sjysst.
wow jag vill oxå ha tonfisk med både 20gram och 0gram fett kewlt!!
Andyh är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-10-03, 04:45   #5
Skåne
Erfaren Medlem
 
Skånes avatar
 
Reg.datum: Aug 2003
Inlägg: 83
Ja det vore bra o kunna hitta tonfisk i OLJA med 0 gram fett
Skåne är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-10-03, 09:49   #6
Berry
Registered User
 
Reg.datum: May 2003
Ort: Linköping
Inlägg: 634
Ni fattar väl vad han menar eller?

Dorn> Om ditt syfte med oljan är att ge energi och fördröja aminosyreutsöndingen så fungerar det. Däremot är det inte den bästa fettkällan. Att köpa tonfisk i vatten och använda oliv- raps- eller linfröolja är i så fall bättre. Men som sagt kommer du ivf att gå ner om du i slutändan ligger på kaloriminus.
__________________
Evil is as evil does, what evil does to me

maktskifte06.nu
Berry är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-10-03, 11:28   #7
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 436
Citat:
Originally posted by Ozz
Det är nåt som inte går ihop i ditt inlägg, läs igen

Grub kommer imorgon bitti att ge dig ett bra svar men jag kan ge en hint om vad han kommer att skriva.
Det är det totala energiintaget gentemot förbrukningen som har betydelse. Alltså är det inte förödande.
Nu väntar vi på extended version a la grub.
Behövs ingen extended version efter det. Vet inte vad det skulle vara heller, för resten.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-10-03, 14:44   #8
Castro
Registered User
 
Castros avatar
 
Reg.datum: Jan 2003
Inlägg: 3 897
Citat:
Originally posted by King Grub


Behövs ingen extended version efter det. Vet inte vad det skulle vara heller, för resten.
Kanske att tonfisk i olja är ett bra kvällsmålsalternativ. Ett av de bättre till och med på grund av att det inte är några kolhydrater i det som höjer insulinnivåerna och dessutom ger det en bra och långsam aminosyreutsöndring. Fast bäst av allt är nog att trycka 1-2 burkar tonfisk i vatten och blanda ihop detta med några skvettar olivolja eller fiskolja om man nu lyckas trycka det.

Bara ett exempel på en extended version. Gruben får verifiera eller dementera för att vi skall veta om denna version är sanningsenlig också.

Senast redigerad av Castro den 2003-10-03 klockan 14:46.
Castro är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-10-03, 14:48   #9
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 436
Citat:
Originally posted by Castro


Kanske att tonfisk i olja är ett bra kvällsmålsalternativ. Ett av de bättre till och med på grund av att det inte är några kolhydrater i det som höjer insulinnivåerna och dessutom ger det en bra och långsam aminosyreutsöndring. Fast bäst av allt är nog att trycka 1-2 burkar tonfisk i vatten och blanda ihop detta med några skvettar olivolja eller fiskolja om man nu lyckas trycka det.

Bara ett exempel på en extended version. Gruben får verifiera eller dementera för att vi skall veta om denna version är sanningsenlig också.
Är det insulinnivåerna man är rädd för skall man i och för sig vara medveten om att tonfisk höjer dem mer än t ex samma kcal-intag från pasta eller gröt, d v s kolhydratrika livsmedel.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-10-03, 14:53   #10
Castro
Registered User
 
Castros avatar
 
Reg.datum: Jan 2003
Inlägg: 3 897
Citat:
Originally posted by King Grub


Är det insulinnivåerna man är rädd för skall man i och för sig vara medveten om att tonfisk höjer dem mer än t ex samma kcal-intag från pasta eller gröt, d v s kolhydratrika livsmedel.
Hur kommer sig detta? Jag trodde det var kolhydraterna som var insulinsbovarna.
Men hur som helst så behöver man ju proteinet över natten.
Castro är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-10-03, 15:00   #11
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 436
Citat:
Originally posted by Castro


Hur kommer sig detta? Jag trodde det var kolhydraterna som var insulinsbovarna.
Men hur som helst så behöver man ju proteinet över natten.
Precis allting ger insulinutsöndring i olika hög utsträckning, och i många fall är det helt oberoende av ett eventuellt GI. Mjölk, t ex, har lågt GI på grund av långsamma kolhydrater och därmed en låg blodsockerstegring, men aminosyreprofilen i mjölprotein är i stort sett identisk med ett protein som produceras i bukspottkörtlarna, som även producerar insulin = högt II. Insulinutsöndring påverkas av många fler faktorer än blodsocker och livsmedlets kolhydratinnehåll. Bara att känna dofter kan stimulera bukspottkörtlarna att producera insulin. I tonfiskens fall är det proteinet som är "boven", om man nu inte gillar insulinutsöndring.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-10-03, 15:39   #12
Ozz
Labråtta
 
Reg.datum: May 2003
Ort: Ume
Inlägg: 294
Visst, aminosyror stimulerar insulin utsöndring (även om det inte är likt ett protein i pancreas) men även utsöndring av glukagon vilket man ju kan säga är motsatsen till insulin.
Därför borde inte effekten av insulin vara lika stor när den utsöndras pga aminosyror. Det beror ju också lite på hur känslig insulinutsöndring man har.
Till exempel, insulin stimulerar inlagring av fett medans glukagon gör motsatsen. Därför brukar man sällan prata bara om insulinnivåer utan insulin/glukagon kvoten för att kunna se vad netto effekten blir när det gäller dessa enzyms effekter.

Kanske dags att införa insulin/glukagon kvot också?

Förresten Grub, mjölkproteinet som är likt ett pancreas enzym, vet du mer om det? Lät intressant.
Ozz är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-10-03, 15:50   #13
Castro
Registered User
 
Castros avatar
 
Reg.datum: Jan 2003
Inlägg: 3 897
Experter samtalar...Nu gäller det att hänga med här så man snappar upp lite kunskap.
Castro är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-10-03, 16:27   #14
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 436
Citat:
Originally posted by Ozz
Förresten Grub, mjölkproteinet som är likt ett pancreas enzym, vet du mer om det? Lät intressant.
Jag läste det när jag studerade på KI, och jag har inte studierna tillgängliga, men här är en annan artikel:

Breast feeding and diabetes mellitus
EDITOR, - K G M M Alberti briefly mentions that "breast feeding has been shown to protect against the development of insulin dependent diabetes mellitus."1 Two papers have strongly suggested that infants born into families with a family history of diabetes have a lesser chance of developing insulin dependent diabetes if they are breast fed up to the age of 9-12 months.2,3 This breast feeding must be exclusive of top up formula milk feeds as these initiate the autoimmune process that may result in insulin dependent diabetes in later life. This message seems not to be getting across to diabetic people in the community. Doctors, health visitors, and midwives must try to make breast feeding the norm in diabetic families.
Alberti mentions a possible link between consumption of bovine serum albumin and the development of insulin dependent diabetes. Karjalainen et al found raised antibodies to bovine serum albumin in most newly diagnosed insulin dependent diabetic patients.4 More importantly, Dahl-Jorgensen et al showed a close correlation between the amounts of cows' milk consumed per head of the population in various countries and the incidence of insulin dependent diabetes.5 This leaves little doubt that consumption of cows' milk is a trigger for diabetes mellitus. Bovine serum albumin is 97% denatured by ultraheat treatment of milk. We are assessing data to see whether ultraheat treated milk is less diabetogenic than pasteurised milk.

We question whether children born to diabetic families should ever consume cows' milk. Breast milk and goats' milk are readily available in Britain, and their use should be encouraged for infants, children, and adolescents at risk of developing diabetes mellitus.

M R Kiln, D Henschel, L Kiln


Relationship between cows' milk consumption and incidence of IDDM in childhood
K Dahl-Jorgensen, G Joner and KF Hanssen
Aker Diabetes Research Center, Aker University Hospital, Oslo, Norway.

OBJECTIVE: To compare age-standardized incidence rates of diabetes in children 0-14 yr of age and cows' milk consumption in various countries. RESEARCH DESIGN AND METHODS: Ecological correlation study. Only incidence rates from diabetes registries carefully validated by the Diabetes Epidemiology Research International Study Group were used-Finland, Sweden, Norway, Great Britain, Denmark, United States, New Zealand, Netherlands, Canada, France, Israel, and Japan. Data on fluid cows' milk consumption in corresponding countries were obtained from the International Dairy Federation. RESULTS: Correlation between milk consumption and incidence of insulin-dependent diabetes mellitus (IDDM) was 0.96. The data fit a linear regression model, and analysis showed that 94% of the geographic variation in incidence might be explained by differences in milk consumption. Studies in animals have suggested that bovine serum albumin (BSA) is the milk protein responsible, and an albumin peptide containing 17 amino acids (ABBOS) may be the reactive epitope. CONCLUSIONS: The results support the hypothesis that cows' milk may contain a triggering factor for the development of IDDM.
__________________


Angående PM-rådgivning!

Senast redigerad av King Grub den 2003-10-03 klockan 16:30.
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-10-04, 01:30   #15
Snafu
Registered User
 
Snafus avatar
 
Reg.datum: Mar 2003
Ort: Newcastle upon Tyne, UK
Inlägg: 453
KI

Grub, du sa att du har studerat på KI, vad är det för någe? Jag är bara nyfiken.
__________________
Sy sy sy sy sy sy, tom rulle!
Snafu är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 09:41.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)