Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2010-04-17, 19:31   #1
mikaelj
Vrickad & älskvard
 
mikaeljs avatar
 
Reg.datum: Oct 2008
Ort: Nära 2:ans ändhållplats söderut
Inlägg: 21 094
Retrograderad potatis... och kålrot?

Nedkyld kokt potatis har lägre GI-värde, för att en del av kolhydraterna återgår till att vara osmältningsbara. Vilken sorts potatisstärkelse (amylos & amylopektin) är det som återgår och hur mycket?

Vår gode vän kålroten, då? ~5g/100g enligt fineli.fi. Av rena bekvämlighetsskäl kokar jag några kilo i taget och förvarar resten av veckan i kylen. Sker samma återbildning till resident stärkelse även här? Hur mycket, i så fall?
__________________
Träning! | jwzrd: Efter det där inlägget får du ligga med mig mikaelj!
Scratch89: Du verkar tro att vi alla blir lite hårda i byxan av att dränka oss i sockerlösning. | stevebc: 85 kg extra i dips? Nu är du skäggstark på riktigt! Karlos: Ditt sista marklyft var något av det coolaste jag sett i styrkelyftsväg live. | camilla: du är en extrem teoretiker och totalt känslokall.
mikaelj är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-04-17, 19:36   #2
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 809
Amylos är raka kedjor. Det är amylosen som "klibbar ihop" sig i långa trådar.
Amylopektin är kraftigt förgrenat med ändar som sticker ut överallt. Har betydligt svårare att bilda resistent stärkelse.


Kålrot vet jag inget om. Högst troligt sker ungefär samma sak där i motsvarande omfattning.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-04-17, 22:44   #3
Scratch89
Klädsamt knubbig
 
Scratch89s avatar
 
Reg.datum: Dec 2004
Ort: Strömmensberg, Göteborg
Inlägg: 19 895
Handlar det inte om att amylasen klibbar ihop sig till amylopektin?
__________________
Leg. fysioterapeut.
Skribent på Styrkelabbet
Scratch89 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-04-18, 06:23   #4
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 809
Amylos är raka kedjor av glukos sitter i 1-4-bindning.
Tittar vi på cellulosa så blir det en helt rak kedja. Amylosen har en annan bindning och skruvar sig som en telefonsladd kring sin längdaxel. Tar alltså mer plats i rummet.

Amylopektin är också 1-4-bindninger men med jämna mellanrum kommer det till en 1-6-bindning på ett glukos i den raka kedjan. Vi får alltså en förgrening och stärklelsen tar mer plats i rummet.



http://www.formas.se/upload/bilder/p...ratercs_01.jpg
Varför finns det ingen lätt sida som skriver in numren på de olika kolen i glukos.
På bilden ser vi att kolet klockan 6 är nr 1. Kolet som sitter klockan 5 är nr 2. Sedan går vi moturs. Klockan 2 är inget kol utan ett syre.
Kolet som sitter på pinnen som sticker ut klockan 11 är nr 6.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-04-18, 06:37   #5
creperiet
Registered User
 
Reg.datum: Apr 2008
Inlägg: 1 529
Kålroten är inte så öppen för diskussion. Dess kolhydratinnehåll utgörs till största del av socker.

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=303&lang=sv
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Landström Visa inlägg
Att ligga jävligt lågt i fettprocent har inte många fördelar... Man får inte ens ligga mer. Och skulle man få det så är det inte ens säkert att man orkar det...
Citat:
Ursprungligen postat av Tricklew Visa inlägg
Jag har haft internet i 15år, mina krav för onanerande går upp avsevärt för varje år. Jag har passerat den ålder då jag kunde onanera till Mtv och inkorrekt fakta.
creperiet är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-04-18, 11:16   #6
Scratch89
Klädsamt knubbig
 
Scratch89s avatar
 
Reg.datum: Dec 2004
Ort: Strömmensberg, Göteborg
Inlägg: 19 895
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Amylos är raka kedjor av glukos sitter i 1-4-bindning.
Tittar vi på cellulosa så blir det en helt rak kedja. Amylosen har en annan bindning och skruvar sig som en telefonsladd kring sin längdaxel. Tar alltså mer plats i rummet.

Amylopektin är också 1-4-bindninger men med jämna mellanrum kommer det till en 1-6-bindning på ett glukos i den raka kedjan. Vi får alltså en förgrening och stärklelsen tar mer plats i rummet.



http://www.formas.se/upload/bilder/p...ratercs_01.jpg
Varför finns det ingen lätt sida som skriver in numren på de olika kolen i glukos.
På bilden ser vi att kolet klockan 6 är nr 1. Kolet som sitter klockan 5 är nr 2. Sedan går vi moturs. Klockan 2 är inget kol utan ett syre.
Kolet som sitter på pinnen som sticker ut klockan 11 är nr 6.
Jo, jag vet hur de ser ut, men det var inte riktigt det som var frågan.
__________________
Leg. fysioterapeut.
Skribent på Styrkelabbet
Scratch89 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-04-18, 13:21   #7
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 809
Men då måste det finnas partier på amylopektinet med raka kedjor där amylosen kan lägga sig intill. Lättare att packa amylos i långa strängar, jmf cellulosa.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 02:07.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)