Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2010-04-14, 12:15   #1
Nitrometan
Mjäll & SL
 
Nitrometans avatar
 
Reg.datum: Mar 2003
Ort: Karlskrona
Inlägg: 30 459
Bakterier i sallad och grönt från Asien

http://www.dn.se/nyheter/sverige/ris...ddor-1.1077599

Citat:
Salmonella hittades i fyra procent av de omkring 500 proverna, medan magsjukebakterien E. coli hittades i 30 procent av de analyserade proverna. Campylobacter fanns i 0,2 procent av proverna. 90 procent av grönsakerna som testades kom från Thailand.
Citat:
Det var mycket vanligare med salmonella i mynta än i andra bladgrönsaker. E-coli var vanligare i basilika, koriander och mynta än i andra grönsaker som testades.
Citat:
- Sköljer man örterna så minskar risken. Men när det gäller den här typen av produkter som ofta används i asiatiska rätter är det bäst att låta dem koka ned, säger Mats Lindblad, riskvärderare vid Livsmedelsverket.
Citat:
De asiatiska grönsakerna som undersökts i studien är till exempel citrongräs, färska kryddor eller andra bladgrönsaker som importerats från Asien. Färska krukörter som säljs i matbutiker är däremot oftast odlade i Europa och säkrare att använda i sallader, enligt Mats Lindblad.

Livsmedelsverkets pressmeddelande:
http://www.slv.se/sv/grupp3/Nyheter-...fran-Thailand/

Citat:
I prover på färska kryddor och bladgrönsaker från Asien fanns salmonella i 4 procent och tarmbakterier i nästan vart tredje prov. Det framgår av en undersökning där Livsmedelsverket och kommunerna under 2009 undersökte förekomsten av sjukdomsbakterier i närmare 500 prover av färska kryddor och bladgrönsaker från Asien, varav de allra flesta från Thailand.
Citat:
Sextioåtta kommuner har medverkat i Livsmedelsverkets riksprojekt för 2009 –Sjukdomsbakterier i importerat grönt från Asien. De har tagit 493 prover på färska kryddor och bladgrönsaker från Asien. 90 procent av proverna kom från Thailand, vilket avspeglar importen.

Campylobacter hittades i ett av 478 analyserade prover, vilket visar att de undersökta produkterna inte är någon betydelsefull smittkälla för campylobacter.

Salmonella hittades i 18 (4 procent) av 489 analyserade prover och tarmbakterien E. coli hittades i 148 (30 procent) av 493 analyserade prover. Förekomsten av E. colibakterier fungerar bra som indikator på att det kan finnas salmonella. Salmonella fanns i tio procent av de prover som innehöll E. coli, men i bara en procent av de prover där E. coli inte fanns.

Skölj, koka, ta det försiktigt med grönsakerna.
__________________
bobubobobelolenonitotroroboberortot

För klén för Frälsningsarmén.

TK Trossö
Nitrometan är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 11:13.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)