Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2002-05-13, 09:22   #1
Karl Alfred
Guest
 
Inlägg: n/a
Question Bacal

Stod på Ica igår och läste på ett nytt stek margarin. Bacal. Innhåller 8 gr. mättat fett, ca 30 gr. omättat fett och drygt 40 gr. fleromättat fett. Dessutom stod det på innehållsdeklarationen att det innehöll både omega-3 och omega-6 fett. Det låter ju som om det tom är bättre än rapsolja.

Någon som sett det i butiken ännu och vad är eran åsikt??
  Svara med citat
Gammal 2002-05-13, 12:11   #2
Åse Columbus
Registered User
 
Åse Columbuss avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Solna
Inlägg: 2 297
Post

menar du becel?

åse
__________________
Nice and sexy
And old enough to be proud of it.
Åse Columbus är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2002-05-13, 12:46   #3
Karl Alfred
Guest
 
Inlägg: n/a
Post

...Öhhh?? Så kan det ha heta, ja. Köpte inte produkten då jag av naturen är skeptisk. Vill höra lite åsikte först. Men du kan mycket väl ha rätt beträffande namnet.

Ett skäl till skeptism är ju om detta kan likställas med margarin. Har för mig att det i så fall delvis består av härdat fett. Och att det under stekning förvandlas till något mindre bra?? Men som sagt, skulle gärna vilja veta mer?
  Svara med citat
Gammal 2002-05-13, 12:49   #4
Åse Columbus
Registered User
 
Åse Columbuss avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Solna
Inlägg: 2 297
Post

Jag har inte provat...men varför inte använda olivolja eller rapsolja för stekning?

Och smörgåsar ska inte ha margarin....

Åse
__________________
Nice and sexy
And old enough to be proud of it.
Åse Columbus är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2002-05-13, 12:56   #5
Bamse
Registered User
 
Bamses avatar
 
Reg.datum: Oct 2001
Ort: 08
Inlägg: 2 133
Post

I nån annan tråd skrev nån att olivoljans fett blir till det sämre när man steker i det..?
Bamse är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2002-05-13, 13:00   #6
Karl Alfred
Guest
 
Inlägg: n/a
Post

..jo Åse jag använder redan rapsolja, men det var ju inte den ursprungliga frågan. Det som intresserade mig var om detta kunde vara ett alternativ då det tydligen innehåller omega-3 och -6 olja.

Och det är naturligtvis självklart att man inte lägger vare sig margarin eller smör på de eventuella mackor som käkas.
  Svara med citat
Gammal 2002-05-13, 13:15   #7
Åse Columbus
Registered User
 
Åse Columbuss avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Solna
Inlägg: 2 297
Post

OK ...var lite av djävulens advokat där....förlåt.... :o

Men allvarligt.....äter man fisk...och/eller cla....behöver man då ytterligare omega fetter?

Åse
__________________
Nice and sexy
And old enough to be proud of it.
Åse Columbus är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2002-05-13, 15:47   #8
Karl Alfred
Guest
 
Inlägg: n/a
Post

Hänvisar till en mycket intressant artikel om behovet av omega-3 och -6 fetter.

http://www.helapharma.se/vettomfett.html


Tror faktiskt att det finns skäl att se till att få i sig mer av dessa fetter...


Detta gör att Becel kan vara en bra produkt som alternativ till div. matoljer som vi hittar i butiken
  Svara med citat
Gammal 2002-05-13, 18:06   #9
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 846
Post

Har faktiskt Becel i kylskåpet. Familjen tycker den är god. Jag som inte ärså kräsen brer Kessella på mina mackor.

Innehållsdeklarationen sa ju inte så mycket.
35 % fett är ju lite smalare än ett vanligt lättmargarin. 9 % mättat fett, 13 % Omega-6 som måste vara linolsyra. 2 % Omega-3 från växtriket är ju utan tvekan alfa-linolensyra. Kvoten 6 : 1 är ju i hyfsad balans, annars brukar alfa-linolensyran försvinna när man härdar fettet.

Slutsatsen blir ju ett gott margarin i balans, troligen en blandning av sojaolja och härdad sojaolja. Duger gott som ren energi.

[ 13 Maj 2002: Inlägget har ändrats av: Sverker ]
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2002-05-13, 19:52   #10
-xR-
Registered User
 
Reg.datum: Apr 2002
Ort: Göteborg
Inlägg: 746
Post

Sverker, du som är fett expert tycker du att man behöver ta t ex fiskolja som tillskott vid deff om man skall vara seriös eller är effekten bara en liten sådan? Isf, vilken fiskolja eller linfröolja rekomenderas?
-xR- är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2002-05-14, 06:18   #11
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 846
Post

Omega-3 fetter är ett långsiktgt projekt.
Det tar lång tid att fylla på dina förråd av Omega-3 fett. Först därefter är dina blodkärl mjuka, din känslighet för insulin hög ( vilket innebär att du reagerar på redan låga halter insulin ), låga blodfetter osv.

Ingen har tagit upp det tidigare på forumet men det tar 10 - 15 veckor av höga doser av fetterna ALA, EPA, DHA innan förråden är fulla och fetterna därefter börjar utöva effekt i kroppen. Efter 15 veckor kan doserna sänkas betydligt, ända ned till 1 - 3 g / dag.

Själv äter jag inte ren fiskolja. Jag äter fet fisk ffa Makrill i tomatsås.
Det finns en alldeles utmärkt linolja som är tillverkad i sverige med liten smak. Jag använde den under min deff i höstas. En matsked varje morgon.

[ 14 Maj 2002: Inlägget har ändrats av: Sverker ]
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2002-05-14, 08:03   #12
JJ
Värmdökungen
 
JJs avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Värmdö
Inlägg: 5 185
Post

Där ser man, då har jag lärt mig något nytt. Vad är en hög dos då? Finns det någon begränsning av upptaget, eftersom det tar så lång tid?
__________________
"Ta en bild på solnedgången!"
Härifrån? Det är ju motljus?"


Tung pung ger starka ben...
JJ är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2002-05-14, 09:10   #13
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 846
Post

Hög dos är ca 5-10 g / dag av omega-3, mellan tummen och pekfingret.
Vilket innebär 10 - 20 g fiskolja beroende på halten omega -3, brukar vara 30 - 65 %.

Det som begränsar brukar vara att ingen är beredd att äta så mycket fiskolja varje dag i 10 veckor .
Annars är det inlagringen av fetterna i cellmembranen som begränsar.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2002-05-14, 09:18   #14
JJ
Värmdökungen
 
JJs avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Värmdö
Inlägg: 5 185
Post

Hmm... Känner att jag måste läsa på lite mer om det här. Vart lagras dessa fetter? I speciella fettceller? Eller som en % del i de "vanliga" fettcellerna? Är det ens möjligt att ha fulla förråd av dessa fetter när man t.ex. deffar?
__________________
"Ta en bild på solnedgången!"
Härifrån? Det är ju motljus?"


Tung pung ger starka ben...
JJ är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2002-05-14, 14:18   #15
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 846
Post

De fleromättade fetterna lagras inte i fettcellerna ! Där lagras de vanliga omättade och mättade fetterna.

De fleromättade fetterna lagras in i cellmembranen som sitter runt cellerna. Där påverkar de membranens egenskaper och gör dem smidigare och mjukare. När fetterna väl sitter i cellmembranen kan de därefter bli tillgängliga för bildandet av prostaglandiner.
Därför tar det så lång tid innan man kan mäta effekten av omega-3 fetterna, dvs läge blodfetter, lägre blodtryck, bättre insulinkänslighet. Egenskaper som gör det lättare att gå ned i vikt.

[ 14 Maj 2002: Inlägget har ändrats av: Sverker ]
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 21:13.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)