2010-02-05, 13:40
|
#1
|
Registered User
Reg.datum: Dec 2009
Inlägg: 166
|
Morötter.
Hur mycket morötter kan man äta per dag? 100gram ger ju hela dagliga A-vitamin behovet. Fast de ger fiber och är goda.
Hade tänkt äta 1kg om dagen om det inte är farligt.
|
|
|
2010-02-05, 13:43
|
#2
|
Banned User
Reg.datum: Dec 2007
Inlägg: 2 333
|
Tror att du kan bli karotenförgiftad om du äter för mycket. Vet en man som blev det när han dietade på endast morotsjuice. Tydligen ska han blivit lite orange i hyn också.
|
|
|
2010-02-05, 13:46
|
#3
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2008
Ort: Narnia
Inlägg: 2 417
|
Citat:
Ursprungligen postat av tsp
Tror att du kan bli karotenförgiftad om du äter för mycket. Vet en man som blev det när han dietade på endast morotsjuice. Tydligen ska han blivit lite orange i hyn också.
|
__________________
TELL THEM
|
|
|
2010-02-05, 14:07
|
#4
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 419
|
Vitamin A-förgiftning får man av att äta för mycket av vitamin A, inte av karotenoider som från morötter.
Huden kan färgas, men det är inte farligt.
|
|
|
2010-02-05, 14:23
|
#5
|
Klädsamt knubbig
Reg.datum: Dec 2004
Ort: Strömmensberg, Göteborg
Inlägg: 19 899
|
Angående hudfärgningar, så behövs det inga större doser för det heller. Jag blev orangefärgad på händer och fingrar efter ett par veckor tid av ett intag av två rivna morötter om dagen. Skulle jag kokat dem så skulle det antagligen gått ännu snabbare, eller krävt en mindre dos.
__________________
Leg. fysioterapeut.
Skribent på Styrkelabbet
|
|
|
2010-02-05, 14:47
|
#6
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2010
Ort: Skogen
Inlägg: 92
|
Citat:
Ursprungligen postat av Scratch89
Angående hudfärgningar, så behövs det inga större doser för det heller. Jag blev orangefärgad på händer och fingrar efter ett par veckor tid av ett intag av två rivna morötter om dagen. Skulle jag kokat dem så skulle det antagligen gått ännu snabbare, eller krävt en mindre dos.
|
Nu vart jag ju nästan sugen att testa bara för att, trodde aldrig att det kunde vara så enkelt att bli orangefärgad av morötter även om det är individuellt hur mycket man "behöver" för att uppnå den effekten.
__________________
my belly's big and it's just a start, my appetite is my heart
|
|
|
2010-02-05, 15:21
|
#7
|
Registered User
Reg.datum: Dec 2009
Inlägg: 166
|
Med andra ord så kan jag äta så stora mängder som 1kg om dagen?
|
|
|
2010-02-05, 16:44
|
#8
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
|
Citat:
Ursprungligen postat av xlucasx
Nu vart jag ju nästan sugen att testa bara för att, trodde aldrig att det kunde vara så enkelt att bli orangefärgad av morötter även om det är individuellt hur mycket man "behöver" för att uppnå den effekten. 
|
Jag käkar extremt mycket morötter och kålrot. Mina ögonvitor är vita som de ska vara, om de vore gula så skulle jag nog lida av allvarlig hepatit utifrån min hudfärg från allt betakaroten.
Pillert: Ja du kan äta så mycket. Är morötterna dessutom hela och råa samt att de äts utan tillgång till fett kommer förmodligen inget betakaroten att tillgodoses alls ändå.
|
|
|
2010-02-05, 16:47
|
#9
|
Registred User
Reg.datum: May 2005
Inlägg: 1 081
|
Citat:
Ursprungligen postat av Eddie Vedder
Jag käkar extremt mycket morötter och kålrot. Mina ögonvitor är vita som de ska vara, om de vore gula så skulle jag nog lida av allvarlig hepatit utifrån min hudfärg från allt betakaroten.
Pillert: Ja du kan äta så mycket. Är morötterna dessutom hela och råa samt att de äts utan tillgång till fett kommer förmodligen inget betakaroten att tillgodoses alls ändå.
|
Hela?
__________________
The young are simply too dumb to live, the old are weak and unclean
The ones in the middle, they also must die - their ways are obtuse and obscene
|
|
|
2010-02-05, 16:47
|
#10
|
Registered User
Reg.datum: Dec 2009
Inlägg: 166
|
Citat:
Ursprungligen postat av Eddie Vedder
Jag käkar extremt mycket morötter och kålrot. Mina ögonvitor är vita som de ska vara, om de vore gula så skulle jag nog lida av allvarlig hepatit utifrån min hudfärg från allt betakaroten.
Pillert: Ja du kan äta så mycket. Är morötterna dessutom hela och råa samt att de äts utan tillgång till fett kommer förmodligen inget betakaroten att tillgodoses alls ändå.
|
Så du menar att jag inte ens kommer fylla A-vitamin behovet om jag bara sitter och knaprar morötter som de är?
Varför är det så?
|
|
|
2010-02-05, 16:54
|
#11
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
|
Citat:
Ursprungligen postat av stafh
Hela?
|
Ja om de finfördelas, t.ex. rivs, så blir biotillgängligheten bättre än om moroten är hel.
Citat:
Ursprungligen postat av Pillert
Så du menar att jag inte ens kommer fylla A-vitamin behovet om jag bara sitter och knaprar morötter som de är?
Varför är det så?
|
Klart du kan. Äter du inget annat än morötter? De flesta täcker nog sitt A-vitaminbehov gott och väl i form av retinolen från animalier.
Betakaroten är fettlösligt och blir mer biotillgängligt när morötterna kokas och finfördelas. Det är proteiner i morötterna som "håller i" karotenoiderna men olika former av tillredning denaturerar de proteinerna.
Samma sak med t.ex. lykopen i tomater som också är en karotenoid.
Läs den här.
http://www.slv.se/upload/dokument/ra...noiderRapp.pdf
|
|
|
2010-02-05, 16:58
|
#12
|
Registred User
Reg.datum: May 2005
Inlägg: 1 081
|
Citat:
Ursprungligen postat av Eddie Vedder
Ja om de finfördelas, t.ex. rivs, så blir biotillgängligheten bättre än om moroten är hel.
|
Men man tuggar ju dem ändå? Saltsyran i magen borde göra resten av jobbet tycker man.
Och visst ökar biotillgängligheten när man värmer dem, men den är ju inte direkt 0% för råa morötter. Det lägsta jag sett var att biotillgängligheten för råa morötter var en tredjedel av vad den var för kokta.
__________________
The young are simply too dumb to live, the old are weak and unclean
The ones in the middle, they also must die - their ways are obtuse and obscene
|
|
|
2010-02-05, 17:03
|
#13
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
|
Citat:
Ursprungligen postat av stafh
Men man tuggar ju dem ändå? Saltsyran i magen borde göra resten av jobbet tycker man.
Och visst ökar biotillgängligheten när man värmer dem, men den är ju inte direkt 0% för råa morötter. Det lägsta jag sett var att biotillgängligheten för råa morötter var en tredjedel av vad den var för kokta.
|
Jag nämnde fettet också. Åts det i total frånvaro av fett?
|
|
|
2010-02-05, 17:07
|
#14
|
Registred User
Reg.datum: May 2005
Inlägg: 1 081
|
Citat:
Ursprungligen postat av Eddie Vedder
Jag nämnde fettet också. Åts det i total frånvaro av fett?
|
Nix. Men käkar man det i anslutning till en vanlig måltid så borde det inte vara något problem.
Iofs kanske det blir lite knepigt att köra i sig ett kilo morötter endast vid andra måltider.
__________________
The young are simply too dumb to live, the old are weak and unclean
The ones in the middle, they also must die - their ways are obtuse and obscene
|
|
|
2010-02-05, 17:10
|
#15
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
|
Citat:
Ursprungligen postat av stafh
Nix. Men käkar man det i anslutning till en vanlig måltid så borde det inte vara något problem.
Iofs kanske det blir lite knepigt att köra i sig ett kilo morötter endast vid andra måltider.
|
Då är vi överens.  Jag rabblade upp alla de faktorer som är gynnsamma och menade aldrig att om EN av dom inte stämmer så blir det automatsikt 0%. Läs länken från SLV, den är intressant och nämner lite gamla analyser av hur biotillgänglighet och näringsvärde förändras i olika livsmedel avseende karotenoider.
Det lite paradoxala är ju att samtidigt som biotillgängliheten påverkas mycket positivt av kokning så är ju samtidigt karotenoiderna väldigt värmekänsliga så de kan kokas bort också.
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 00:10.
|
    
|