Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2003-09-05, 21:18   #1
Maaattias
Registered User
 
Reg.datum: Jan 2003
Inlägg: 780
Ägg

Tjo...

Idag har jag svept 6 råa ägg....

har hört massa snack om att de e dålig för de höjer kolesterolvärdet i kroppen.. Jag har sökt lite på dett men inte riktigt hittat... Jag vet inte vad de innebär me kolesterolvärde...

Nån som kan förklara det ?

Och hur många ägg kan man äta per dag utan att det händer?
Maaattias är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-09-05, 21:27   #2
kharon
Deffa suger fett!
 
kharons avatar
 
Reg.datum: Jul 2003
Inlägg: 2 260
Paulun har två stycken artiklar om ägg:

http://www.paulun.com/pwd/art/agg.shtml
http://www.paulun.com/art/pasken.shtml


Varför äter du råa ägg? Så mycket godare kokta/stekta/förlorade/omelett.. Dessutom finns ju alltid salmonellarisken..

jag äter också runt 6 ägg per dag, King Grub får väl i sig runt 10-12 om jag inte har helt fel, och det är en man som har koll på näringslära, så du behöver nog inte oroa dig.
kharon är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-09-05, 23:38   #3
Jon2
Registered User
 
Reg.datum: Dec 2002
Ort: Umeå
Inlägg: 1 016
Själv tycker jag knäkta äggvitor i mjölk som man sveper är det enklaste sättet man kan få i sig protein på.
Jon2 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-09-06, 00:13   #4
Wiiking
Registered User
 
Wiikings avatar
 
Reg.datum: May 2003
Ort: Stavanger
Inlägg: 232
Jag äter en hel del ägg jag med och då helst råa av samma anledning. 4 råa ägg i ett glas mjölk går ner så mycket enklare än 4 kokta. Så är det i alla fall för mig.
Wiiking är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-09-06, 05:41   #5
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 414
Råa ägg äter man INTE. De innehåller ett protein som heter avidin, vilket binder b-vitaminet biotin till sig och hämmar upptaget rejält, vilket kan leda till b-vitaminbrist. Plus att det finns en, visserligen liten, risk för salmonellasmitta.

Koka, stek eller ät dem i omelett, men inte råa.

Kolesterolet har varit uppe ett otal gånger, t ex här:

http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/s...4gg+kolesterol
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-09-06, 06:20   #6
kharon
Deffa suger fett!
 
kharons avatar
 
Reg.datum: Jul 2003
Inlägg: 2 260
Själv kokar jag upp alla ägg jag ska käka under dagen på morgonen medan jag käkar frukost. Sen är det bara att ta fram ur kylskåpet.

Alternativt gör jag en omelett med tonfisk/räkor/ost etc.


Förlorade ägg är både coolt och gött som omväxling!
http://hem.passagen.se/acn62/recept.html
jobbigast att göra dock. inget svårt ändå.
kharon är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-09-07, 10:48   #7
kharon
Deffa suger fett!
 
kharons avatar
 
Reg.datum: Jul 2003
Inlägg: 2 260
Angående biotinbristen p.g.a. råa ägg skriver Paulun följande i boken "ät, träna, prestera"

"Brist är ovanligt, men går att framkalla om man äter stora mängder råa äggvitor varje dag. Det är protein i äggvitorna som heter avidin som är boven i dramat. Avidin och biotin bildar tillsammans ett oerhört starkt komplex i tunntarmen. Detta komplex kan vi inte absorbera och biotinet hamnar på så sätt i toaletten. Det har upskattats att det krävs cirka 24 råa äggvitor dagligen för att åstadkomma brist. En rå äggvita då och då gör ingen skada."
__________________
Don't worry, be happy!
kharon är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-09-07, 10:55   #8
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 414
Brist och optimalt upptag för att maximera träningsresultaten är två skilda saker, och kan vara rätt långt ifrån varandra.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-09-07, 11:29   #9
Prankie
Registered User
 
Prankies avatar
 
Reg.datum: Nov 2002
Ort: Stockholm
Inlägg: 3 875
Citat:
Originally posted by King Grub
Råa ägg äter man INTE. De innehåller ett protein som heter avidin, vilket binder b-vitaminet biotin till sig och hämmar upptaget rejält, vilket kan leda till b-vitaminbrist. Plus att det finns en, visserligen liten, risk för salmonellasmitta.

Koka, stek eller ät dem i omelett, men inte råa.

Kolesterolet har varit uppe ett otal gånger, t ex här:

http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/s...4gg+kolesterol
Jag vågar inte ifråsätta din stora kunskap inom näring men är det inte så avidin finns i äggvitan så om man bara äter det kan det leda till B-vitaminbrist? Om man samtidigt äter gulan så är det inge fara för att det är en av de mest b-vitaminrika mat osv...
Inte säker dock.

EDIT: Nån där uppe har tydligen redan nämt det.
__________________
Investera i Sport Arbitrage
Prankie är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-09-07, 12:54   #10
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 414
Citat:
Originally posted by Prankie


Jag vågar inte ifråsätta din stora kunskap inom näring men är det inte så avidin finns i äggvitan så om man bara äter det kan det leda till B-vitaminbrist? Om man samtidigt äter gulan så är det inge fara för att det är en av de mest b-vitaminrika mat osv...
Inte säker dock.

EDIT: Nån där uppe har tydligen redan nämt det.
Det spelar mindre roll hur mycket b-vitamin gulan innehåller när avidinet ganska effektivt motverkar upptaget av det.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 04:30.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)