Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2009-07-29, 14:43   #1
sumialic
Banned User
 
Reg.datum: Mar 2009
Inlägg: 1 411
Hur dåligt är friterat? (transfetter)

Hur dåligt är friterat egentligen? Jag har fått uppfattningen (möjligtvis snevriden och överdriven) att det aldrig ska inmundigas. Right or wrong?

Anledningen till att jag frågar är för att jag precis blev tillfrågad om jag ville ha två mcchickenburgare som just är friterade. Äter i stort sett aldrig friterat. Händer kanske 2-3 gånger om året.

Något man kan unna sig ibland, eller strictly forbidden?
sumialic är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-07-29, 14:53   #2
mikaelj
Vrickad & älskvard
 
mikaeljs avatar
 
Reg.datum: Oct 2008
Ort: Nära 2:ans ändhållplats söderut
Inlägg: 21 094
Mycket kolhydrater. Fettkällan är jämförbar med majonnäs om det är rapsolja, annars är det väl palmolja eller liknande.

Varken McDonalds, BK & Max använder transfetter i sin frityrolja (säger de).

http://www.google.se/search?q=transfetter+frityrolja

Det är nog en ordentlig överdrift att aldrig äta friterat, när nu transfetterna är borta. Möjligtvis att äta saker som är brända, blir som att äta stekt mat med de elaka ämnen (AGE) som bildas där.
__________________
Träning! | jwzrd: Efter det där inlägget får du ligga med mig mikaelj!
Scratch89: Du verkar tro att vi alla blir lite hårda i byxan av att dränka oss i sockerlösning. | stevebc: 85 kg extra i dips? Nu är du skäggstark på riktigt! Karlos: Ditt sista marklyft var något av det coolaste jag sett i styrkelyftsväg live. | camilla: du är en extrem teoretiker och totalt känslokall.
mikaelj är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-07-29, 15:20   #3
sumialic
Banned User
 
Reg.datum: Mar 2009
Inlägg: 1 411
Citat:
Ursprungligen postat av mikaelj Visa inlägg
Mycket kolhydrater. Fettkällan är jämförbar med majonnäs om det är rapsolja, annars är det väl palmolja eller liknande.

Varken McDonalds, BK & Max använder transfetter i sin frityrolja (säger de).

http://www.google.se/search?q=transfetter+frityrolja

Det är nog en ordentlig överdrift att aldrig äta friterat, när nu transfetterna är borta. Möjligtvis att äta saker som är brända, blir som att äta stekt mat med de elaka ämnen (AGE) som bildas där.
Ofan, jag trodde det var transfetter. Tackar för svaret.

Om det nu skulle varit transfetter då hur bör man förhålla sig till dessa? Aldrig någonsin äta det eller?
sumialic är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-07-29, 15:23   #4
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
Det är bra om man minimerar intaget så gott det går. Det finns inte underlag nog för att kunna säga ett säkert lägstaintag som inte innebär ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och kanske cancer.

Det händer säkert inget farligt om eventuella intag av transfettsyror sker någon gång då och då, men som sagt, någon säker lägstanivå finns inte. Det finns inget negativt med att undvika transfetter i alla fall, tvärtom.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 23:19.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)