Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Matlagning & Recept

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2009-06-27, 11:41   #1
LadyG
Fudoshin
 
LadyGs avatar
 
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 9 594
Post Chutney?

Jag testade ett recept på plommonchutney som jag tyckte var väldigt gott, och nu är jag förståss intresserad av fler recept i samma stil. Vad finns det mer för chutneyvarianter? Här är det recept jag testade:

Ingredienser
Portioner: ca 1 liter
*
1 kg plommon t ex Opal
2 gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
1 röd chili t ex spansk peppar
2 1/2 dl råsocker
2 dl vatten
1 dl vitvinsvinäger
4 kanelstänger
1/2-1 tsk salt
*
Gör så här:
Skölj, halvera och kärna ur plommonen. Skala och hacka lök och vitlök. Skölj, kärna ur och finstrimla chilin. Lägg plommonen, de båda löksorterna och chilin i en gryta. Tillsätt socker, vatten, vinäger och kanelsstänger. Låt koka upp och sjuda under lock ca 45 min eller tills chutneyn fått den konsistens du vill ha. Smaka av med salt. Häll upp chutneyn i väl rengjorda burkar. Förvara i kylskåp. Hållbar ca 6 mån.
__________________
The only way of finding the limits of the possible is by going beyond them into the impossible. Arthur C. Clarke
Träningsjournal - Mot Stockholm Ultramarathon 100km
LadyG är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-06-27, 11:54   #2
fyrkantig_rondell
Registered User
 
fyrkantig_rondells avatar
 
Reg.datum: Apr 2007
Ort: Linköping
Inlägg: 369
Rabarberchurtney! Har själv gjort efter detta recept:

http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=15695
__________________
"Förståndet har sina gränser, endast dumheten är gränslös."
- Zarko Petan
fyrkantig_rondell är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-06-27, 11:57   #3
LadyG
Fudoshin
 
LadyGs avatar
 
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 9 594
Citat:
Ursprungligen postat av fyrkantig_rondell Visa inlägg
Rabarberchurtney! Har själv gjort efter detta recept:

http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=15695
Wow, tack! Nu vet jag precis vad jag ska göra med rabarberna här hemma, jag har så det räcker både till paj, saft och kräm och det blir ändå över
__________________
The only way of finding the limits of the possible is by going beyond them into the impossible. Arthur C. Clarke
Träningsjournal - Mot Stockholm Ultramarathon 100km
LadyG är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-06-27, 12:04   #4
Cilia
Kolos egen surtant
 
Cilias avatar
 
Reg.datum: Sep 2003
Ort: (_/_)= small ass, (__/__) = big ass s= smile, S= big smile, g= grin, eg= evil grin, (.)(.) = stiff pez nipples
Inlägg: 20 105
Äppelchutney brukar min mamma göra. Har inget recept här. Mangochutney är ju vanligt i butiker och väldigt gott till grillat.
__________________
"Jag gillar inte alls Janssons frestelse."
Santa Claus
Cilia är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-06-27, 12:09   #5
fyrkantig_rondell
Registered User
 
fyrkantig_rondells avatar
 
Reg.datum: Apr 2007
Ort: Linköping
Inlägg: 369
Citat:
Ursprungligen postat av LadyG Visa inlägg
Wow, tack! Nu vet jag precis vad jag ska göra med rabarberna här hemma,
jag har så det räcker både till paj, saft och kräm och det blir ändå över
samma här! har tre (!) stora ica-papperspåsar fulla med rabarber.
har senaste veckan gjort allt från saft, muffins, churtney.. ideerna börjar ta slut snart!

ska frysa in en del idag hade jag tänkt, så har man att plocka fram sen i höst.
__________________
"Förståndet har sina gränser, endast dumheten är gränslös."
- Zarko Petan
fyrkantig_rondell är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-06-27, 12:10   #6
LadyG
Fudoshin
 
LadyGs avatar
 
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 9 594
Citat:
Ursprungligen postat av Cilia Visa inlägg
Äppelchutney brukar min mamma göra. Har inget recept här. Mangochutney är ju vanligt i butiker och väldigt gott till grillat.
Äpple och mango, då har jag två prylar till att söka efter. Problemet med ett för mig helt nytt tillbehör är att jag inte riktigt vet vad man kan göra chutney på, eller vad man kan ha det till.

Men äpple låter som att det kan passa till grillat fläskkött, det måste ju kunna bli väldigt gott till och med.

Men mango... är det ätbart?
__________________
The only way of finding the limits of the possible is by going beyond them into the impossible. Arthur C. Clarke
Träningsjournal - Mot Stockholm Ultramarathon 100km
LadyG är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-06-27, 12:12   #7
LadyG
Fudoshin
 
LadyGs avatar
 
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 9 594
Citat:
Ursprungligen postat av fyrkantig_rondell Visa inlägg
samma här! har tre (!) stora ica-papperspåsar fulla med rabarber.
har senaste veckan gjort allt från saft, muffins, churtney.. ideerna börjar ta slut snart!

ska frysa in en del idag hade jag tänkt, så har man att plocka fram sen i höst.
Smart tänkt, då kan du få nykokad chutney till jul också
__________________
The only way of finding the limits of the possible is by going beyond them into the impossible. Arthur C. Clarke
Träningsjournal - Mot Stockholm Ultramarathon 100km
LadyG är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-06-27, 13:26   #8
fyrkantig_rondell
Registered User
 
fyrkantig_rondells avatar
 
Reg.datum: Apr 2007
Ort: Linköping
Inlägg: 369
Citat:
Ursprungligen postat av LadyG Visa inlägg
Smart tänkt, då kan du få nykokad chutney till jul också
hehe, låter inte som en så tokig ide faktiskt.
__________________
"Förståndet har sina gränser, endast dumheten är gränslös."
- Zarko Petan
fyrkantig_rondell är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-06-27, 19:53   #9
Cohen
Registered User
 
Cohens avatar
 
Reg.datum: Jul 2007
Inlägg: 1 414
Mango chutney tycker jag smakar bra till det mesta. Har dock aldrig lagat det själv, bara köpt färdig. Men vill du ha något som passar till mycket är det ett bra tips.
Cohen är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-06-28, 01:14   #10
Wikner89
Registered User
 
Wikner89s avatar
 
Reg.datum: Aug 2006
Ort: Oslo, Norge
Inlägg: 152
du kan göra chutney på vad du vill. Brukar göra en tomat chutney på puben jag jobbar som är schysst till burgare.

Krossade tomater
Tomatpuré
Vitlök
Gul Lök
stjälk cellery
morötter
äpplen
päron
farinsocker
rödvinsvinäger
balsamico

börja med att skära löken i små tärningar och finhacka vitlöken. Hacka allt annat i 1x1x1cm stora kuber.
Fräs på vitlöken och löken i matlagningsolja.
Häll i alla andra gönsakerna/frukterna och rör runt. Fräs på allt litegrann sen häll i krossade tomater, tomatpure, farinsocker, och rödvinsvinäger o balsamico.
salta och peppra efter smak och låt koka tills allting är tilllagat och har fått en ganska tjock konsistens.

Kan tyvärr inte säga hur mycket av allt eftersom jag bara slänger i lite av varje sen är det bara att köra som man själv vill i smakväg.
__________________
En kombination mellan utsökt mat och träning kan ju inte gå fel
Wikner89 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-06-28, 10:42   #11
LadyG
Fudoshin
 
LadyGs avatar
 
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 9 594
Tomatchutney låter gott och jag ska definitivt ge mangochutney en chans också, nu när ni säger att det är så gott! Rabarberchutney ska jag testa redan idag, en liten sats åtminstone.

Tack för alla bra tips!
__________________
The only way of finding the limits of the possible is by going beyond them into the impossible. Arthur C. Clarke
Träningsjournal - Mot Stockholm Ultramarathon 100km
LadyG är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-06-28, 13:50   #12
tsp
Banned User
 
Reg.datum: Dec 2007
Inlägg: 2 333
Citat:
Ursprungligen postat av LadyG Visa inlägg
Äpple och mango, då har jag två prylar till att söka efter. Problemet med ett för mig helt nytt tillbehör är att jag inte riktigt vet vad man kan göra chutney på, eller vad man kan ha det till.

Men äpple låter som att det kan passa till grillat fläskkött, det måste ju kunna bli väldigt gott till och med.

Men mango... är det ätbart?
Mangochutney är väl typ den vanligaste sortens chutney? I alla fall i matvaruaffärer och i mitt skafferi! För jävla gott och passar sjukt bra till indiskt och thai t.ex.
tsp är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-06-28, 14:26   #13
LadyG
Fudoshin
 
LadyGs avatar
 
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 9 594
Citat:
Ursprungligen postat av tsp Visa inlägg
Mangochutney är väl typ den vanligaste sortens chutney? I alla fall i matvaruaffärer och i mitt skafferi! För jävla gott och passar sjukt bra till indiskt och thai t.ex.
Fascinerande att jag totalt lyckats missa det, jag har aldrig hört talas om det förut faktiskt. Chutney är för mig ett helt nytt, outforskat område.

...så nu har jag köpt mango också
__________________
The only way of finding the limits of the possible is by going beyond them into the impossible. Arthur C. Clarke
Träningsjournal - Mot Stockholm Ultramarathon 100km
LadyG är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-06-28, 20:04   #14
LadyG
Fudoshin
 
LadyGs avatar
 
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 9 594
Citat:
Ursprungligen postat av fyrkantig_rondell Visa inlägg
Rabarberchurtney! Har själv gjort efter detta recept:

http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=15695
Måste bara tacka igen, det här receptet var ju sjukt gott!! Har gjort en burk nu, men det blir ju garanterat fler!!
__________________
The only way of finding the limits of the possible is by going beyond them into the impossible. Arthur C. Clarke
Träningsjournal - Mot Stockholm Ultramarathon 100km
LadyG är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-06-28, 20:52   #15
bear.flowertwig
Fluortanten
 
bear.flowertwigs avatar
 
Reg.datum: Jan 2003
Inlägg: 4 178
Citat:
Ursprungligen postat av Wikner89 Visa inlägg
du kan göra chutney på vad du vill. Brukar göra en tomat chutney på puben jag jobbar som är schysst till burgare.

Krossade tomater
Tomatpuré
Vitlök
Gul Lök
stjälk cellery
morötter
äpplen
päron
farinsocker
rödvinsvinäger
balsamico

börja med att skära löken i små tärningar och finhacka vitlöken. Hacka allt annat i 1x1x1cm stora kuber.
Fräs på vitlöken och löken i matlagningsolja.
Häll i alla andra gönsakerna/frukterna och rör runt. Fräs på allt litegrann sen häll i krossade tomater, tomatpure, farinsocker, och rödvinsvinäger o balsamico.
salta och peppra efter smak och låt koka tills allting är tilllagat och har fått en ganska tjock konsistens.

Kan tyvärr inte säga hur mycket av allt eftersom jag bara slänger i lite av varje sen är det bara att köra som man själv vill i smakväg.
Det där lät inte dumt. Ska försöka komma ihåg att prova den.
__________________
No homo IMHO.
bear.flowertwig är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 02:12.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)