2009-06-27, 11:41
|
#1
|
Fudoshin
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 9 594
|
Chutney?
Jag testade ett recept på plommonchutney som jag tyckte var väldigt gott, och nu är jag förståss intresserad av fler recept i samma stil. Vad finns det mer för chutneyvarianter? Här är det recept jag testade:
Ingredienser
Portioner: ca 1 liter
*
1 kg plommon t ex Opal
2 gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
1 röd chili t ex spansk peppar
2 1/2 dl råsocker
2 dl vatten
1 dl vitvinsvinäger
4 kanelstänger
1/2-1 tsk salt
*
Gör så här:
Skölj, halvera och kärna ur plommonen. Skala och hacka lök och vitlök. Skölj, kärna ur och finstrimla chilin. Lägg plommonen, de båda löksorterna och chilin i en gryta. Tillsätt socker, vatten, vinäger och kanelsstänger. Låt koka upp och sjuda under lock ca 45 min eller tills chutneyn fått den konsistens du vill ha. Smaka av med salt. Häll upp chutneyn i väl rengjorda burkar. Förvara i kylskåp. Hållbar ca 6 mån.
|
|
|
2009-06-27, 11:54
|
#2
|
Registered User
Reg.datum: Apr 2007
Ort: Linköping
Inlägg: 369
|
__________________
"Förståndet har sina gränser, endast dumheten är gränslös."
- Zarko Petan
|
|
|
2009-06-27, 11:57
|
#3
|
Fudoshin
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 9 594
|
Citat:
Ursprungligen postat av fyrkantig_rondell
|
Wow, tack! Nu vet jag precis vad jag ska göra med rabarberna här hemma, jag har så det räcker både till paj, saft och kräm och det blir ändå över
|
|
|
2009-06-27, 12:04
|
#4
|
Kolos egen surtant
Reg.datum: Sep 2003
Ort: (_/_)= small ass, (__/__) = big ass s= smile, S= big smile, g= grin, eg= evil grin, (.)(.) = stiff pez nipples
Inlägg: 20 105
|
Äppelchutney brukar min mamma göra. Har inget recept här. Mangochutney är ju vanligt i butiker och väldigt gott till grillat.
__________________
"Jag gillar inte alls Janssons frestelse."
Santa Claus
|
|
|
2009-06-27, 12:09
|
#5
|
Registered User
Reg.datum: Apr 2007
Ort: Linköping
Inlägg: 369
|
Citat:
Ursprungligen postat av LadyG
Wow, tack! Nu vet jag precis vad jag ska göra med rabarberna här hemma,
jag har så det räcker både till paj, saft och kräm och det blir ändå över 
|
samma här! har tre (!) stora ica-papperspåsar fulla med rabarber.
har senaste veckan gjort allt från saft, muffins, churtney.. ideerna börjar ta slut snart!
ska frysa in en del idag hade jag tänkt, så har man att plocka fram sen i höst.
__________________
"Förståndet har sina gränser, endast dumheten är gränslös."
- Zarko Petan
|
|
|
2009-06-27, 12:10
|
#6
|
Fudoshin
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 9 594
|
Citat:
Ursprungligen postat av Cilia
Äppelchutney brukar min mamma göra. Har inget recept här. Mangochutney är ju vanligt i butiker och väldigt gott till grillat.
|
Äpple och mango, då har jag två prylar till att söka efter. Problemet med ett för mig helt nytt tillbehör är att jag inte riktigt vet vad man kan göra chutney på, eller vad man kan ha det till.
Men äpple låter som att det kan passa till grillat fläskkött, det måste ju kunna bli väldigt gott till och med.
Men mango... är det ätbart?
|
|
|
2009-06-27, 12:12
|
#7
|
Fudoshin
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 9 594
|
Citat:
Ursprungligen postat av fyrkantig_rondell
samma här! har tre (!) stora ica-papperspåsar fulla med rabarber.
har senaste veckan gjort allt från saft, muffins, churtney.. ideerna börjar ta slut snart!
ska frysa in en del idag hade jag tänkt, så har man att plocka fram sen i höst. 
|
Smart tänkt, då kan du få nykokad chutney till jul också
|
|
|
2009-06-27, 13:26
|
#8
|
Registered User
Reg.datum: Apr 2007
Ort: Linköping
Inlägg: 369
|
Citat:
Ursprungligen postat av LadyG
Smart tänkt, då kan du få nykokad chutney till jul också 
|
hehe, låter inte som en så tokig ide faktiskt.
__________________
"Förståndet har sina gränser, endast dumheten är gränslös."
- Zarko Petan
|
|
|
2009-06-27, 19:53
|
#9
|
Registered User
Reg.datum: Jul 2007
Inlägg: 1 414
|
Mango chutney tycker jag smakar bra till det mesta. Har dock aldrig lagat det själv, bara köpt färdig. Men vill du ha något som passar till mycket är det ett bra tips.
|
|
|
2009-06-28, 01:14
|
#10
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2006
Ort: Oslo, Norge
Inlägg: 152
|
du kan göra chutney på vad du vill. Brukar göra en tomat chutney på puben jag jobbar som är schysst till burgare.
Krossade tomater
Tomatpuré
Vitlök
Gul Lök
stjälk cellery
morötter
äpplen
päron
farinsocker
rödvinsvinäger
balsamico
börja med att skära löken i små tärningar och finhacka vitlöken. Hacka allt annat i 1x1x1cm stora kuber.
Fräs på vitlöken och löken i matlagningsolja.
Häll i alla andra gönsakerna/frukterna och rör runt. Fräs på allt litegrann sen häll i krossade tomater, tomatpure, farinsocker, och rödvinsvinäger o balsamico.
salta och peppra efter smak och låt koka tills allting är tilllagat och har fått en ganska tjock konsistens.
Kan tyvärr inte säga hur mycket av allt eftersom jag bara slänger i lite av varje sen är det bara att köra som man själv vill i smakväg.
__________________
En kombination mellan utsökt mat och träning kan ju inte gå fel
|
|
|
2009-06-28, 10:42
|
#11
|
Fudoshin
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 9 594
|
Tomatchutney låter gott och jag ska definitivt ge mangochutney en chans också, nu när ni säger att det är så gott! Rabarberchutney ska jag testa redan idag, en liten sats åtminstone.
Tack för alla bra tips!
|
|
|
2009-06-28, 13:50
|
#12
|
Banned User
Reg.datum: Dec 2007
Inlägg: 2 333
|
Citat:
Ursprungligen postat av LadyG
Äpple och mango, då har jag två prylar till att söka efter. Problemet med ett för mig helt nytt tillbehör är att jag inte riktigt vet vad man kan göra chutney på, eller vad man kan ha det till.
Men äpple låter som att det kan passa till grillat fläskkött, det måste ju kunna bli väldigt gott till och med.
Men mango... är det ätbart?
|
Mangochutney är väl typ den vanligaste sortens chutney? I alla fall i matvaruaffärer och i mitt skafferi! För jävla gott och passar sjukt bra till indiskt och thai t.ex.
|
|
|
2009-06-28, 14:26
|
#13
|
Fudoshin
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 9 594
|
Citat:
Ursprungligen postat av tsp
Mangochutney är väl typ den vanligaste sortens chutney? I alla fall i matvaruaffärer och i mitt skafferi! För jävla gott och passar sjukt bra till indiskt och thai t.ex.
|
Fascinerande att jag totalt lyckats missa det, jag har aldrig hört talas om det förut faktiskt. Chutney är för mig ett helt nytt, outforskat område.
...så nu har jag köpt mango också
|
|
|
2009-06-28, 20:04
|
#14
|
Fudoshin
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 9 594
|
Citat:
Ursprungligen postat av fyrkantig_rondell
|
Måste bara tacka igen, det här receptet var ju sjukt gott!! Har gjort en burk nu, men det blir ju garanterat fler!!
|
|
|
2009-06-28, 20:52
|
#15
|
Fluortanten
Reg.datum: Jan 2003
Inlägg: 4 178
|
Citat:
Ursprungligen postat av Wikner89
du kan göra chutney på vad du vill. Brukar göra en tomat chutney på puben jag jobbar som är schysst till burgare.
Krossade tomater
Tomatpuré
Vitlök
Gul Lök
stjälk cellery
morötter
äpplen
päron
farinsocker
rödvinsvinäger
balsamico
börja med att skära löken i små tärningar och finhacka vitlöken. Hacka allt annat i 1x1x1cm stora kuber.
Fräs på vitlöken och löken i matlagningsolja.
Häll i alla andra gönsakerna/frukterna och rör runt. Fräs på allt litegrann sen häll i krossade tomater, tomatpure, farinsocker, och rödvinsvinäger o balsamico.
salta och peppra efter smak och låt koka tills allting är tilllagat och har fått en ganska tjock konsistens.
Kan tyvärr inte säga hur mycket av allt eftersom jag bara slänger i lite av varje sen är det bara att köra som man själv vill i smakväg.
|
Det där lät inte dumt. Ska försöka komma ihåg att prova den.
__________________
No homo IMHO.
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 02:12.
|
    
|