2017-08-26, 10:30
|
#1
|
Registered User
Reg.datum: May 2016
Inlägg: 100
|
Kryddor, en bra källa till vitaminer & mineraler?
Stämmer detta? Skulle i sådana fall ett stort intag av olika kryddor kunna kompensera för en i övrigt näringsfattig kost?
|
|
|
2017-08-26, 10:58
|
#2
|
Registered User
Reg.datum: Feb 2009
Inlägg: 349
|
Låter som en dålig ide att försöka sig på. Även om dom hade haft mycket vitaminer så blir mängderna så små. Lycka till att få i dig 200g paprikapulver mm.
|
|
|
2017-08-26, 11:01
|
#3
|
Registered User
Reg.datum: May 2016
Inlägg: 100
|
Citat:
Ursprungligen postat av tumme
Låter som en dålig ide att försöka sig på. Även om dom hade haft mycket vitaminer så blir mängderna så små. Lycka till att få i dig 200g paprikapulver mm.
|
Varför skulle jag vilja få i mig 200g paprikapulver? Näringstätheten i paprikapulver bör ju vara betydligt högre än i en färsk paprika.
|
|
|
2017-08-26, 11:12
|
#4
|
Registered User
Reg.datum: Feb 2009
Inlägg: 349
|
Citat:
Ursprungligen postat av ventilation
Varför skulle jag vilja få i mig 200g paprikapulver? Näringstätheten i paprikapulver bör ju vara betydligt högre än i en färsk paprika.
|
Visst, men inte så pass mycket att du kan äta 10g pulver och vara klar.
|
|
|
2017-08-26, 11:20
|
#5
|
Symmetrisk moderator
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 809
|
Gröna kryddor. De torkade och riktigt koncentrerade, typ timjan, oregano, rosmarin, gurkmeja mfl. är fantastiska källor till olika antioxidanter.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
|
|
|
2017-08-26, 11:47
|
#6
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2014
Ort: Stockholm
Inlägg: 130
|
Citat:
Ursprungligen postat av ventilation
Stämmer detta? Skulle i sådana fall ett stort intag av olika kryddor kunna kompensera för en i övrigt näringsfattig kost?
|
Att kompensera dåligt (lågt) mikronutrientintag med stort intag av kryddor är som att kompensera dåligt (lågt) kaloriintag med stort intag av broccoli eller isbergssallad.
Du kommer inte komma upp i tillräckliga mängder.
Senast redigerad av CapnMiler den 2017-08-26 klockan 11:49.
|
|
|
2017-08-26, 12:40
|
#7
|
Registered User
Reg.datum: May 2016
Inlägg: 100
|
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker
Gröna kryddor. De torkade och riktigt koncentrerade, typ timjan, oregano, rosmarin, gurkmeja mfl. är fantastiska källor till olika antioxidanter.
|
Intressant då borde Santa Marias "Pizzakrydda" vara ganska optimal då den innehåller en blandning av många gröna kryddor.
Finns det någon optikrydda man borde satsa på? Curry känns ju som en vinnare då den innehåller bla både gurkmeja, ingefära chili mm!
|
|
|
2017-08-26, 12:42
|
#8
|
Registered User
Reg.datum: May 2016
Inlägg: 100
|
Citat:
Ursprungligen postat av CapnMiler
Att kompensera dåligt (lågt) mikronutrientintag med stort intag av kryddor är som att kompensera dåligt (lågt) kaloriintag med stort intag av broccoli eller isbergssallad.
Du kommer inte komma upp i tillräckliga mängder.
|
Jag tvivlar på detta. T ex har jag för mig att det står på mitt lökpulver att 5g motsvarar en hel lök. Således borde det inte krävas några ofantliga mängder kryddor för att få i sig mycket mikronutrier.
|
|
|
2017-08-26, 12:57
|
#9
|
Registered User
Reg.datum: Jul 2005
Ort: Göteborg
Inlägg: 439
|
https://www.svd.se/10-superkryddor-s...for-dig#sida-7
I den vanliga matlagningen får man ju inte i sig någon större mängd kryddor. Jag blandar ihop gröna kryddor, vitlök och olivolja och gör en salladsdressing av det.
När det gäller curry så är det ju billigare och bättre att köpa ren gurkmeja och koka upp en pasta på gurkmeja och svartpeppar och förvara i kylskåpet.
__________________
Ju jävligare ju ljuvligare.
Skaffa dig en livstidsdom själv innan du uttalar dig! - Christer Pettersson
|
|
|
2017-08-26, 13:33
|
#10
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2014
Ort: Stockholm
Inlägg: 130
|
Citat:
Ursprungligen postat av ventilation
Jag tvivlar på detta. T ex har jag för mig att det står på mitt lökpulver att 5g motsvarar en hel lök. Således borde det inte krävas några ofantliga mängder kryddor för att få i sig mycket mikronutrier.
|
Du har nog helt rätt. Här är siffror på mängden mikronutrienter bifogade i bilder, vilka du kan behöva högerklicka "visa bild" på för att få i bättre upplösning.
8g pulver = 1 medelstor (40g) gul lök
400g pulver = 2000g gul lök
Lätt att kompensera. Inga "ofantliga" mängder. Klokt!
|
|
|
2017-08-26, 13:39
|
#11
|
Registered User
Reg.datum: May 2016
Inlägg: 100
|
Citat:
Ursprungligen postat av CapnMiler
Du har nog helt rätt. Här är siffror på mängden mikronutrienter bifogade i bilder, vilka du kan behöva högerklicka "visa bild" på för att få i bättre upplösning.
8g pulver = 1 medelstor (40g) gul lök
400g pulver = 2000g gul lök
Lätt att kompensera. Inga "ofantliga" mängder. Klokt!
|
Har svårt att tyda om du är ironisk eller inte? Och jag vet inte vad du försöker visa med dina två bilder, du jämför 40g färsk lök med 2kg färsk lök, vart kommer lökpulvret med i bilden?
|
|
|
2017-08-26, 13:42
|
#12
|
Registered User
Reg.datum: May 2016
Inlägg: 100
|
Citat:
Ursprungligen postat av Baskagge
I den vanliga matlagningen får man ju inte i sig någon större mängd kryddor. Jag blandar ihop gröna kryddor, vitlök och olivolja och gör en salladsdressing av det.
När det gäller curry så är det ju billigare och bättre att köpa ren gurkmeja och koka upp en pasta på gurkmeja och svartpeppar och förvara i kylskåpet.
|
Nej precis, men man kan ju spica till maten med extra mycket kryddor alternativt göra "kryddshots"
Fast köper du ren gurkmeja så får du ju inte med resten av nyttigheterna som finns i curry: ingefära, kanel, kardemumma, koriander, kryddnejlika, muskotblomma, svartpeppar och spiskummin!
|
|
|
2017-08-26, 13:46
|
#13
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2014
Ort: Stockholm
Inlägg: 130
|
Citat:
Ursprungligen postat av ventilation
Har svårt att tyda om du är ironisk eller inte? Och jag vet inte vad du försöker visa med dina två bilder, du jämför 40g färsk lök med 2kg färsk lök, vart kommer lökpulvret med i bilden?
|
Du frågar mig "vart lökpulvret kom med i bilden"?
Det var ditt huvudargument i repliken till mig.
Citat:
Jag tvivlar på detta. T ex har jag för mig att det står på mitt lökpulver att 5g motsvarar en hel lök. Således borde det inte krävas några ofantliga mängder kryddor för att få i sig mycket mikronutrier.
|
|
|
|
2017-08-26, 14:03
|
#14
|
Registered User
Reg.datum: May 2016
Inlägg: 100
|
Citat:
Ursprungligen postat av CapnMiler
Du frågar mig "vart lökpulvret kom med i bilden"?
Det var ditt huvudargument i repliken till mig.
|
Jo men i bilderna med mikronutrienter du bifogade jämför du ju två olika mängder färsk lök, i ett försök att bevisa att lökpulver inte innehåller några väsentliga mängder mikronutrienter?
|
|
|
2017-08-26, 14:13
|
#15
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2014
Ort: Stockholm
Inlägg: 130
|
Citat:
Ursprungligen postat av ventilation
Jo men i bilderna med mikronutrienter du bifogade jämför du ju två olika mängder färsk lök, i ett försök att bevisa att lökpulver inte innehåller några väsentliga mängder mikronutrienter?
|
Den första bilden handlar om mängden du pratade om "en hel lök". Den bilden visar att det är precis som jag skrev tidigare, du kommer inte upp i tillräckligt stora mängder mikronutrienter. Vilket du svarade "det tvivlar jag på *insert argument utan betydelse*"
Den andra bilden visar vilken mängd mikronutrienter vi får om vi verkligen överdriver kryddkonsumptionen. Fortfarande inte imponerande. Tänk även på att det är mycket rimligt att kryddorna kommer innehålla mindre mikronutrienter än det som jag presenterade.
Santa Maria skriver att "en medelstor lök, 40g, motsvarar 8g pulver" - vilket inte betyder: [8g pulver innehåller lika mycket näringsämnen som 40g lök.]
Senast redigerad av CapnMiler den 2017-08-26 klockan 14:16.
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 14:29.
|
    
|