Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2008-05-19, 00:55   #1
C.E.J.
Korsordet
 
C.E.J.s avatar
 
Reg.datum: Oct 2007
Ort: Malmö
Inlägg: 5 410
Gammal mjölk - paketen bångnar

Har två mjölkpaket som står framme, gick ut 9:e maj. De har börjat bångna märker jag, varför då? Är det samma gas som produceras i laktosinterolenta personers magar?
__________________
"Det är verkligen inte lite omskolning det handlar om" http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/s...&postcount=285
C.E.J. är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-19, 06:08   #2
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 860
Ungefär, JA.

Det har bildats en del koldioxid men även ett stort antal andra illaluktande ämnen. Nedbrytningsprodukter av aminosyror luktar illa. Det är därför vissa heter kadaverin och putrecin
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-19, 11:26   #3
maRRtin
Registered User
 
maRRtins avatar
 
Reg.datum: Dec 2005
Ort: J-town baby
Inlägg: 1 215
Colibakterier är duktiga på att bilda vätgas.
maRRtin är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-19, 11:43   #4
Durre
Registered User
 
Durres avatar
 
Reg.datum: Dec 2006
Ort: Täby
Inlägg: 2 529
Tror en 3 månaders gammal juiceförpackning exploderade hos mig
__________________
Weights
Durre är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-19, 17:09   #5
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 860
Citat:
Ursprungligen postat av maRRtin Visa inlägg
Colibakterier är duktiga på att bilda vätgas.
Hur tät är svetsen på ett mjölkpaket ? Kan inte vätgasen krypa ut där !


Hur som helst så brast det i CCPn där. Colibakterier ska lämna in i pastören.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-19, 18:34   #6
C.E.J.
Korsordet
 
C.E.J.s avatar
 
Reg.datum: Oct 2007
Ort: Malmö
Inlägg: 5 410
Citat:
Ursprungligen postat av Durre Visa inlägg
Tror en 3 månaders gammal juiceförpackning exploderade hos mig
Tror jag förflyttar experimentet till diskhon då
__________________
"Det är verkligen inte lite omskolning det handlar om" http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/s...&postcount=285
C.E.J. är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-19, 21:46   #7
maRRtin
Registered User
 
maRRtins avatar
 
Reg.datum: Dec 2005
Ort: J-town baby
Inlägg: 1 215
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Hur tät är svetsen på ett mjölkpaket ? Kan inte vätgasen krypa ut där !


Hur som helst så brast det i CCPn där. Colibakterier ska lämna in i pastören.
Bra fråga, som jag inte kan svara på.
De största problemen med vätgasbildande coli har man egentligen i ost. Då dom blåser upp osten som ballonger om man har colibakterier i, därför tillsätter man ibland nitrat till ostmjölken. Så kan colibakterien ta sitt syre därifrån istället och undvika att bilda vätgas.

Visst dukar colibakterien under i pastören (därför den används som indikatorbakterie för efterinfektion av produkter men det vet du ju allt om). Men den helt klart största orsaken till att "vanlig" mjölk blir dålig är på grund av någon form av efterinfektion, typiskt någonstans mellan bufferttank och färdig förpackning. Mest på grund av att deras generationstid är så pass mycket kortare (6½ timmar) vid 5 grader än de psykrotrofa termoresistenta arterna (25 timmar).
maRRtin är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-20, 08:01   #8
Chris-Dawg
Registered User
 
Chris-Dawgs avatar
 
Reg.datum: Jan 2007
Ort: Brisbane
Inlägg: 169
Jag har märkt att vissa mjölkpaket bågnar redan i affären och smakar helt ok.
Chris-Dawg är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 21:02.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)