Citat:
Ursprungligen postat av Sverker
Hur tät är svetsen på ett mjölkpaket ? Kan inte vätgasen krypa ut där !
Hur som helst så brast det i CCPn där. Colibakterier ska lämna in i pastören.
|
Bra fråga, som jag inte kan svara på.

De största problemen med vätgasbildande coli har man egentligen i ost. Då dom blåser upp osten som ballonger om man har colibakterier i, därför tillsätter man ibland nitrat till ostmjölken. Så kan colibakterien ta sitt syre därifrån istället och undvika att bilda vätgas.
Visst dukar colibakterien under i pastören (därför den används som indikatorbakterie för efterinfektion av produkter men det vet du ju allt om). Men den helt klart största orsaken till att "vanlig" mjölk blir dålig är på grund av någon form av efterinfektion, typiskt någonstans mellan bufferttank och färdig förpackning. Mest på grund av att deras generationstid är så pass mycket kortare (6½ timmar) vid 5 grader än de psykrotrofa termoresistenta arterna (25 timmar).