Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2007-08-02, 19:21   #1
Ronja
Registered User
 
Ronjas avatar
 
Reg.datum: Jul 2007
Ort: Södermalm Sthlm
Inlägg: 828
förstörs b-vitamin av bikarbonat?

Hörde någonstans att ett bröd bakat med bikarbonat får sina b-vitaminer förstörda. någon som vet om detta stämmer eller inte? kanske hört något helt tokigt
__________________
*Det ordnar sig alltid! *
Ronja är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-08-02, 19:29   #2
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 847
Inte alls fel.
Thiamin, riboflavin, folacin är synnerligt känsliga för höga pH.
Niacin är däremot motståndskraftig.
Helt klart kommer B-vitaminerna ta stryk ifall du bakar med bikarbonat.

Bakar du däremot med bakpulver kommer inte pH att förändras och förlusterna blir motsvarande för vanligt bröd bakat med jäst.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-08-02, 20:41   #3
Ronja
Registered User
 
Ronjas avatar
 
Reg.datum: Jul 2007
Ort: Södermalm Sthlm
Inlägg: 828
aj då .....min fillimpa jag bakar innehåller bikarbonat och kan inte baka nåt annat inte så skicklig med bakande.
__________________
*Det ordnar sig alltid! *
Ronja är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-08-02, 22:23   #4
Doktorn
Registered User
 
Doktorns avatar
 
Reg.datum: Sep 2004
Inlägg: 761
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Inte alls fel.
Thiamin, riboflavin, folacin är synnerligt känsliga för höga pH.
Niacin är däremot motståndskraftig.
Helt klart kommer B-vitaminerna ta stryk ifall du bakar med bikarbonat.

Bakar du däremot med bakpulver kommer inte pH att förändras och förlusterna blir motsvarande för vanligt bröd bakat med jäst.
Om en glömsk & lat person ber dig skriva vilka nummer de olika är så är du jättesnäll!
Doktorn är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-08-03, 06:22   #5
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 847
Nummer på B-vitamin ? Det är ju bara en angivelse på i vilken ordning de upptäcktes vara just vitaminer. Jag försöker alltid skriva vitaminerna med namn.

B1= thiamin
B2= riboflavin
B3= niacin

Vet inte ifall folsyra/folacin har ett nummer. Jag kan det inte. Logiskt borde det vara så


Åter till frågan så är inte bikarbonat något problem. Jag kan nästan garantera att Ronja får sitt dagsbehov av thiamin och riboflavin från den övriga kosten.
Bröd är en usel källa till folacin men jag tog upp det för att berätta att just folacin är känsligt. Det förstörs lätt vid tillagning och unga kvinnor, bör få sitt dagsbehov av folcin redan innan de är gravida.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-08-03, 07:48   #6
Milia
Registered User
 
Reg.datum: Jan 2006
Inlägg: 1 131
Citat:
Ursprungligen postat av Ronja Visa inlägg
aj då .....min fillimpa jag bakar innehåller bikarbonat och kan inte baka nåt annat inte så skicklig med bakande.
Men är inte bikarbonat bara ett koncentrerat bakpulver?
Om det nu inte är så, så funkar det att göra sån limpa med dubbla mängden bakpulver.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Lizard Visa inlägg
För din allmänna vällevnad är ett måttband ingen dum idé. Detta mäter du avståndet mellan mungiporna och ju bredare leende du har desto bättre mår hela du.
Milia är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-08-03, 08:27   #7
Tolkia
Moralistmoderator
 
Tolkias avatar
 
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Lycksele
Inlägg: 15 502
Nja, då skulle jag snarare säga att bakpulver är "utspätt" bikarbonat.

Bikarbonat.
Bakpulver.

Jag tror att det är tveksamt om man behöver oroa sig för b-vitamininnehållet i sitt bröd, om man inte lever enbart på bröd. Folsyra, som Sverker nämner särskilt, finns t.ex. i grönsaker (särskilt gröna bladgrönsaker), ägg och lever.

Lite om vitaminer och mineraler.

Bikarbonat kan ersättas med dubbla mängden bakpulver, men risken finns att så stora mängder bakpulver ger brödet en mindre delikat bismak av just bakpulver. Jag skulle baka mitt bröd med bikarbonat och äta något folsyrarikt till istället.
Tolkia är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-08-03, 09:08   #8
Ronja
Registered User
 
Ronjas avatar
 
Reg.datum: Jul 2007
Ort: Södermalm Sthlm
Inlägg: 828
Tack för alla svar!
Folsyra = b12 ? eller har jag fel?
__________________
*Det ordnar sig alltid! *
Ronja är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-08-03, 09:14   #9
machine gun
Triatleten
 
machine guns avatar
 
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 11 080
Citat:
Ursprungligen postat av Ronja Visa inlägg
Tack för alla svar!
Folsyra = b12 ? eller har jag fel?
Nej, folsyra hade från början nr B9, men numret används inte längre utan man säger just folsyra, folacin eller folat (olika namn på samma vitamin).

B12 heter kobalamin och finns endast i animaliska livsmedel.
__________________
Att träna alla muskler i kroppen utom hjärtat är vansinne

It's all about limits: Reaching them, exploring them, exceeding what you thought yours were
machine gun är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-08-03, 11:40   #10
Milia
Registered User
 
Reg.datum: Jan 2006
Inlägg: 1 131
Citat:
Ursprungligen postat av Tolkia Visa inlägg
Nja, då skulle jag snarare säga att bakpulver är "utspätt" bikarbonat.
Öh, just det. Jag tänkte fel och skrev fel, fast det var så jag menade *whistle*
Jag har bytt ut mitt bikarbonat mot dubbla mängden bakpulver när jag bakar bröd helt enkelt för att det blev billigare och jag tycker snarare tvärtom, att det ger mindre bismak än bikarbonatet.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Lizard Visa inlägg
För din allmänna vällevnad är ett måttband ingen dum idé. Detta mäter du avståndet mellan mungiporna och ju bredare leende du har desto bättre mår hela du.
Milia är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-08-03, 12:19   #11
Tolkia
Moralistmoderator
 
Tolkias avatar
 
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Lycksele
Inlägg: 15 502
Viktigt när man bakar med bikarbonat är att degen är tillräckligt sur - annars blir det INTE gott. Misstänker att gräddningstiden spelar roll också.
Tolkia är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 11:34.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)