När det gäller billig fisk brukar jag helt enkelt gå i frysdisken och kika på kg-priserna när plånboken är tunn! Ofta hittar man några på 40-45kr/kg - inte så farligt! Det brukar då bli alaska pollack, strömming, sej, kummel, torsk.. håll utkik efter rea, ibland hittar man lax för runt 50-lappen kg men då får man kanske köpa en hel eller halv stor men det blir gott att helsteka i ugnen (så får man många matlådor). Äter du burkad tonfisk kan det ju skilja massor, ÖB´s 5 kronors för fattiglappar, Diva´s 8 kronors för medvetna konsumenter och de för 17 spänn för rika finsmakare..
Samma med kött, de brukar ju vara rea ibland. Innanlår av nöt är jättebra, fransyska, fläskkotletter (bort med randen) osv brukar vara billigt (39-70 kr/kg är billigt). Kycklingfile handlar jag bara när det är rea, har inte ekonomi att handla döda djur för över 70 kr/ kg helt enkelt.
Är du ute efter billigt protein från kosten kan du slänga ett öga på baljväxter, chili sin (eller con) carne kanske du gillar tex.
Kokar du så kan du variera smaken (förutom kryddor) med buljong (svamp är magrast, är ju inte så bra fett i buljong men man tar ju å andra sidan inte så mycket) och kika näringsförteckningen på fonder - en del är riktigt bra.
Ett tips är också att koka i krossade tomater (å kryddor osv), det är energisnålt om du deffar. Du kan ju koka med rotsaker, korngryn eller ris (kom bara ihåg att lägga i det med längst koktid först). Grönsaker köper du efter säsong så blir det billigt. En del är ju alltid billigt iofs (vitkål tex) men vissa svänger ju kraftigt (paprika tex).
Vill du variera juicen kan du ta frukt istället, mer fibrer + billigare. Mer mättande under deff också och bättre för tänderna har jag för mig.
Gröten kan du ju variera massor, finns många tips under "kost & näring".
Om det är av bekvämlighet du äter ensidigt så kanske du kan göra storkok nån gång i veckan och frysa in matlådor. Grytor är praktiskt om man gillar det. Efter några tillfällen har du ju flera rätter att välja på (tänk på att fet fisk inte klarar sig lika länge i frysen som mager å sånt bara).
Om du, summa kardemumma, alltid handla det som är billigast för tillfället - får du på så sätt får man variation!

(å pengar över).
/Husmor Lellan

(som drömmer om obegränsat matkonto så man enbart kan gå på kvalite och tumma på priset istället..)