Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2003-02-08, 22:45   #1
feldtarn
Fågel Fenix
 
Reg.datum: Jan 2003
Ort: Gnohult
Inlägg: 517
delning av kolhydrats delar... (gi)

tjaa,!

tar ibland iställer för mat efter träningen o mixar havregryn, prottedrink, nån frukt o lite olja i en knivmixer! smidigt o gott!

Lurar lite på vad som händer med gi`t på havren när man mixar dem bara... hur pass mycket högre blir det?!

gör inte så mycket efter träningen med högt men om man tar en nån annat tidpunkt på dagen... loppfrön innan då kanske?

förslag på andra goa drinkar?

detta med loppfrön o så, om man äter en måldid med lågt gi o tar loppfön innan? sänks det lika mycket endå? kan bli i princip jävligt lågt?

så lågt gi som möjligt alla mål förutom efter träningen säger man... men kan det bli för långsammt?! spelar mindre roll då?!?

bara måste veta

Senast redigerad av feldtarn den 2003-02-08 klockan 22:54.
feldtarn är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-02-09, 01:10   #2
Tanman
Registered User
 
Tanmans avatar
 
Reg.datum: Jun 2002
Ort: Sollentuna
Inlägg: 564
GI:t sjunker på havregrynen när du delar dem. I de flesta fall betyder större yta = högre GI men så är inte fallet med havregryn om man gör som du skriver.
Tar du drinken efter träningen så häll i lite glukos oxå, köp tex dextropur hos din ICA/Konsum-butik.

drink som jag tycker är god efter träning är 3 dl starkt blandad saft, 50g dextropur och 40g proteinpulver.
__________________
Ironman Certified Coach

You can quit if you want and no one will care,
but you will know for the rest of your life.
- John Collins, Founder of Ironman
Tanman är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-02-09, 09:11   #3
feldtarn
Fågel Fenix
 
Reg.datum: Jan 2003
Ort: Gnohult
Inlägg: 517
låter lurigt...

har alltid trott att finfördelning höjer gi`t....

om man maler ett frö tex får man ju ett högt gi av "mjölet" då.
feldtarn är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-02-09, 12:27   #4
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 420
Finfördelning höjer GI:t. Det är när man kokar sönder fibrerna till gröt som de blir långsammare.

Det kan nog inte bli "för" lågt, och loppfrön fungerar finfint. Med lite sådana i blir en "havregrynsdrink" också långsamt. Men att bara blanda ner råa gryn i proteindrinken passar bra efter träningen.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-02-09, 21:34   #5
feldtarn
Fågel Fenix
 
Reg.datum: Jan 2003
Ort: Gnohult
Inlägg: 517
mjo, får löra med loppor om det inte är efter tränandet då..

svårt att dricka skiten om det är hela korn sätter i halsen o stendör då kanske

tänkte väll ang det med finfördelningen av grynen...

ingen aning om hur mycket gi`t förändras?
feldtarn är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-02-10, 12:36   #6
Ondjultomte
Registered User
 
Reg.datum: Jul 2002
Inlägg: 174
va fan är loppor? psylliumfrön eller? eller nå annat ?
Ondjultomte är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-02-10, 12:38   #7
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 420
Det är samma sak. Inte de där som kliar under din tröja.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-02-10, 14:30   #8
Tanman
Registered User
 
Tanmans avatar
 
Reg.datum: Jun 2002
Ort: Sollentuna
Inlägg: 564
Håller nog envist fast vid att om du blötlägger havregryn i tex en drink och kör i mixern så torde de vattenlösliga fibrerna tränga ut ur grynen och göra GI:t lägre även om man inte kokar grynen.
Möjligen beror det på hur länge du låter drinken stå. Hursomhelst förblir havregryn bland det bästa man kan käka nästan oavsett tillagningsmetod.
__________________
Ironman Certified Coach

You can quit if you want and no one will care,
but you will know for the rest of your life.
- John Collins, Founder of Ironman
Tanman är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2003-02-10, 15:05   #9
Ondjultomte
Registered User
 
Reg.datum: Jul 2002
Inlägg: 174
Om man delar på korna får enzymerna större angreppsarea vilket ger högre GI, vid kokningtränger fibrer ut som hindrar nerbrytningen. Delningen har mycke större effekt än blötläggningen. Jag tror dock att det krävs kokning för att de ska ske, men jag vet inte ....

Men man kan ju bara hoppas att mixade gryn har så lågt GI som möjligt
Ondjultomte är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 06:00.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)