Udos olja är full av känsliga och värdefulla fettsyror och man skall absolut inte steka i den
Det går bra att steka i mättat och enkelomättat fett som raps och oliv-olja och möjligen i fleromättade oljor som solros och majs.
Linolsyran ( Omega-6 ) i majs och solros är så pass tålig att En kort stekning klarar den av.
Udos olja, linolja och fiskolja är fulla av Omega-3 som är ca 20 ggr känsligare och förstörs i stekpannan.
Vad som händer i fleromättad olja:
Vissa av fettsyrorna " vrider sig " och blir till transfetter.
Den höga temperaturen underlättar attacken av syre från lyften och de fleromättade fettsyrorna delas upp i korta biter med kraftig lukt = härsken.
De fleromättade fettsyrorna börjar att reagera med varandra och bilda stora kol-liknande partiklar ( PAH ). Först blir oljan ljusbrun och mörknar med tiden i pannan.
Inga av dessa förändringar gynnar smaken på ägget. Det är inte alls som den fina bruna stekytan på ägget eller köttbiten som bildas av proteinet.