Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Matlagning & Recept

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2016-05-13, 15:13   #1
andeem
Registered User
 
andeems avatar
 
Reg.datum: Nov 2011
Ort: Gustavsberg
Inlägg: 3 303
Hasselbackspotatisgratäng



Den här ska jag laga nästa lördag. Serverar till grillad entrecote. Någon som provat?

The Food Lab: Hasselback Potato Gratin (These Might be the Best Potatoes Ever)
andeem är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2016-05-13, 15:45   #2
Mickee
Registered User
 
Mickees avatar
 
Reg.datum: Feb 2012
Ort: Varberg
Inlägg: 6 168
Kombo av två goda ting, nu snackar vi!

Har inte provat men kommer garanterat göra det
__________________
Journal: Jodå, så att...
Instagram: Mickeee90
170-122,5-220
Mickee är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2016-05-13, 15:54   #3
1x0
Wall of text
 
1x0s avatar
 
Reg.datum: Dec 2008
Inlägg: 5 104
Blir också att prova. Perfekt att ta med sig på middagsbjudningar.
Verkar som en bandning mellan vanlig gratäng och potatispaté.
Intressant att skapelsen/rätten härstammar från Sverige.


Enda som du kan misslyckas med är det som nämns, grädden. Att "turning the interior of the casserole gluey and starchy instead of creamy and tender."

Heavy cream är vanlig 40% vispgrädde?

Hade nog provkört några/någon gång innan.
Själva tillagningen kan förmodligen förbättras efter känn, hur länge köra med folie övertäckt osv.
Även experimentera med mängd salt och vitlök såklart.
1x0 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2016-05-13, 16:44   #4
NautilusMetoden
Registered User
 
Reg.datum: Jul 2013
Inlägg: 134
Seriouseats är min favorit recept sida, så många goda "amerikanska" recept.

Kenji har ju en jätte grym sektion på det stället om allting om hamburgare. Roligt med alla experiment han gjort för fram ultimata hamburgare.
NautilusMetoden är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2016-05-13, 17:45   #5
unsuspected
Registered User
 
unsuspecteds avatar
 
Reg.datum: Dec 2008
Ort: Sthlm
Inlägg: 530
Citat:
Ursprungligen postat av andeem Visa inlägg


Den här ska jag laga nästa lördag. Serverar till grillad entrecote. Någon som provat?

The Food Lab: Hasselback Potato Gratin (These Might be the Best Potatoes Ever)
Du får posta recension efter.
unsuspected är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2016-05-14, 16:22   #6
AlexGBG
Registered User
 
AlexGBGs avatar
 
Reg.datum: Dec 2005
Ort: Bangkok
Inlägg: 1 442
Tack för tipset! Detta skall göras i höst under Sverigesemestern
AlexGBG är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2016-05-22, 00:42   #7
andeem
Registered User
 
andeems avatar
 
Reg.datum: Nov 2011
Ort: Gustavsberg
Inlägg: 3 303
Hasselbackspotatisgratäng





Funkade ypperligt.
andeem är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2016-05-26, 10:22   #8
andeem
Registered User
 
andeems avatar
 
Reg.datum: Nov 2011
Ort: Gustavsberg
Inlägg: 3 303
En notering dock: Resultatet hade troligen blivit ännu bättre om jag verkligen gjort som receptet föreskriver: Gräddat först en halvtimme under folie, sedan tagit av folien och gräddat en kvart, därefter lagt på andra hälften av osten och gräddat ytterligare en kvart. Nu lade jag på osten direkt när jag tog av folien och missade därför lite krispighet på toppen av potatisen. Läste receptet lite slarvigt.

Osten var hälften parmesan och hälften Västerbotten. Det blev en bra blandning, men så länge den är vällagrat fungerar nog i stort sett vilken hårdost som helst.

Senast redigerad av andeem den 2016-05-26 klockan 10:24.
andeem är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2016-07-15, 19:42   #9
StarkaUlf
Längtar till jul.
 
StarkaUlfs avatar
 
Reg.datum: Nov 2008
Inlägg: 9 910
Hade tänkt göra detta nästa onsdag Hur mycket potatis/grädde använde du dig av, andeem?

Samt, hur lång total tid hade du det i ugnen? (Edit, såg nu, ca 60 min )
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av ceejay Visa inlägg
Skulle vända läraren upp och ner och säga att jag kan göra detta pga bänkpress med brygga och djupa böjar.

Senast redigerad av StarkaUlf den 2016-07-15 klockan 19:46.
StarkaUlf är uppkopplad nu   Svara med citat
Gammal 2016-07-15, 20:14   #10
Gober
Surgubbe
 
Gobers avatar
 
Reg.datum: Feb 2010
Inlägg: 5 511
Citat:
Ursprungligen postat av andeem Visa inlägg
En notering dock: Resultatet hade troligen blivit ännu bättre om jag verkligen gjort som receptet föreskriver: Gräddat först en halvtimme under folie, sedan tagit av folien och gräddat en kvart, därefter lagt på andra hälften av osten och gräddat ytterligare en kvart. Nu lade jag på osten direkt när jag tog av folien och missade därför lite krispighet på toppen av potatisen. Läste receptet lite slarvigt.

Osten var hälften parmesan och hälften Västerbotten. Det blev en bra blandning, men så länge den är vällagrat fungerar nog i stort sett vilken hårdost som helst.
Det med folien har jag alltid kört. Inte gjort exakt denna men samma princip i mindre portionsformar. Om ni vill göra denna gratäng ultimat så gör ni såhär! I sista gräddningen strör ni först över ost, sen strör ni över ett lager brödsmulor, gärna lite gammalt och torrt (släng ner några skivor vitt bröd i mixern) sen sticker man ner några små klumpar smör här och där, och slutligen lite olivolja över brödsmulorna. Gärna lite extra färsk timjan som sprutas med olja och därmed blir lite friterade. Dessa smulor med olja över ger ett djävulskt gott krisp och smöret ger en extra smakförhöjare. Fy fan, får nog göra detta imorrn.
Gober är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2016-07-21, 16:17   #11
StarkaUlf
Längtar till jul.
 
StarkaUlfs avatar
 
Reg.datum: Nov 2008
Inlägg: 9 910
Citat:
Ursprungligen postat av Gober Visa inlägg
Det med folien har jag alltid kört. Inte gjort exakt denna men samma princip i mindre portionsformar. Om ni vill göra denna gratäng ultimat så gör ni såhär! I sista gräddningen strör ni först över ost, sen strör ni över ett lager brödsmulor, gärna lite gammalt och torrt (släng ner några skivor vitt bröd i mixern) sen sticker man ner några små klumpar smör här och där, och slutligen lite olivolja över brödsmulorna. Gärna lite extra färsk timjan som sprutas med olja och därmed blir lite friterade. Dessa smulor med olja över ger ett djävulskt gott krisp och smöret ger en extra smakförhöjare. Fy fan, får nog göra detta imorrn.
Måste väl nästan gå att använda panko ströbröd ovanpå?

Ska iallafall göra detta imorgon. Frågan är bara om jag vågar slänga på lite panko i slutet för extra krisp.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av ceejay Visa inlägg
Skulle vända läraren upp och ner och säga att jag kan göra detta pga bänkpress med brygga och djupa böjar.
StarkaUlf är uppkopplad nu   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 20:44.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)