2016-05-13, 15:45
|
#2
|
Registered User
Reg.datum: Feb 2012
Ort: Varberg
Inlägg: 6 168
|
Kombo av två goda ting, nu snackar vi!
Har inte provat men kommer garanterat göra det
__________________
Journal: Jodå, så att...
Instagram: Mickeee90
170-122,5-220
|
|
|
2016-05-13, 15:54
|
#3
|
Wall of text
Reg.datum: Dec 2008
Inlägg: 5 104
|
Blir också att prova. Perfekt att ta med sig på middagsbjudningar.
Verkar som en bandning mellan vanlig gratäng och potatispaté.
Intressant att skapelsen/rätten härstammar från Sverige.
Enda som du kan misslyckas med är det som nämns, grädden. Att "turning the interior of the casserole gluey and starchy instead of creamy and tender."
Heavy cream är vanlig 40% vispgrädde?
Hade nog provkört några/någon gång innan.
Själva tillagningen kan förmodligen förbättras efter känn, hur länge köra med folie övertäckt osv.
Även experimentera med mängd salt och vitlök såklart.
|
|
|
2016-05-13, 16:44
|
#4
|
Registered User
Reg.datum: Jul 2013
Inlägg: 134
|
Seriouseats är min favorit recept sida, så många goda "amerikanska" recept.
Kenji har ju en jätte grym sektion på det stället om allting om hamburgare. Roligt med alla experiment han gjort för fram ultimata hamburgare.
|
|
|
2016-05-13, 17:45
|
#5
|
Registered User
Reg.datum: Dec 2008
Ort: Sthlm
Inlägg: 530
|
Citat:
Ursprungligen postat av andeem
|
Du får posta recension efter.
|
|
|
2016-05-14, 16:22
|
#6
|
Registered User
Reg.datum: Dec 2005
Ort: Bangkok
Inlägg: 1 442
|
Tack för tipset! Detta skall göras i höst under Sverigesemestern
|
|
|
2016-05-22, 00:42
|
#7
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2011
Ort: Gustavsberg
Inlägg: 3 303
|
Hasselbackspotatisgratäng
Funkade ypperligt.
|
|
|
2016-05-26, 10:22
|
#8
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2011
Ort: Gustavsberg
Inlägg: 3 303
|
En notering dock: Resultatet hade troligen blivit ännu bättre om jag verkligen gjort som receptet föreskriver: Gräddat först en halvtimme under folie, sedan tagit av folien och gräddat en kvart, därefter lagt på andra hälften av osten och gräddat ytterligare en kvart. Nu lade jag på osten direkt när jag tog av folien och missade därför lite krispighet på toppen av potatisen. Läste receptet lite slarvigt.
Osten var hälften parmesan och hälften Västerbotten. Det blev en bra blandning, men så länge den är vällagrat fungerar nog i stort sett vilken hårdost som helst.
Senast redigerad av andeem den 2016-05-26 klockan 10:24.
|
|
|
2016-07-15, 19:42
|
#9
|
Längtar till jul.
Reg.datum: Nov 2008
Inlägg: 9 910
|
Hade tänkt göra detta nästa onsdag  Hur mycket potatis/grädde använde du dig av, andeem?
Samt, hur lång total tid hade du det i ugnen? (Edit, såg nu, ca 60 min  )
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av ceejay
Skulle vända läraren upp och ner och säga att jag kan göra detta pga bänkpress med brygga och djupa böjar.
|
Senast redigerad av StarkaUlf den 2016-07-15 klockan 19:46.
|
|
|
2016-07-15, 20:14
|
#10
|
Surgubbe
Reg.datum: Feb 2010
Inlägg: 5 511
|
Citat:
Ursprungligen postat av andeem
En notering dock: Resultatet hade troligen blivit ännu bättre om jag verkligen gjort som receptet föreskriver: Gräddat först en halvtimme under folie, sedan tagit av folien och gräddat en kvart, därefter lagt på andra hälften av osten och gräddat ytterligare en kvart. Nu lade jag på osten direkt när jag tog av folien och missade därför lite krispighet på toppen av potatisen. Läste receptet lite slarvigt.
Osten var hälften parmesan och hälften Västerbotten. Det blev en bra blandning, men så länge den är vällagrat fungerar nog i stort sett vilken hårdost som helst.
|
Det med folien har jag alltid kört. Inte gjort exakt denna men samma princip i mindre portionsformar. Om ni vill göra denna gratäng ultimat så gör ni såhär! I sista gräddningen strör ni först över ost, sen strör ni över ett lager brödsmulor, gärna lite gammalt och torrt (släng ner några skivor vitt bröd i mixern) sen sticker man ner några små klumpar smör här och där, och slutligen lite olivolja över brödsmulorna. Gärna lite extra färsk timjan som sprutas med olja och därmed blir lite friterade. Dessa smulor med olja över ger ett djävulskt gott krisp och smöret ger en extra smakförhöjare. Fy fan, får nog göra detta imorrn.
|
|
|
2016-07-21, 16:17
|
#11
|
Längtar till jul.
Reg.datum: Nov 2008
Inlägg: 9 910
|
Citat:
Ursprungligen postat av Gober
Det med folien har jag alltid kört. Inte gjort exakt denna men samma princip i mindre portionsformar. Om ni vill göra denna gratäng ultimat så gör ni såhär! I sista gräddningen strör ni först över ost, sen strör ni över ett lager brödsmulor, gärna lite gammalt och torrt (släng ner några skivor vitt bröd i mixern) sen sticker man ner några små klumpar smör här och där, och slutligen lite olivolja över brödsmulorna. Gärna lite extra färsk timjan som sprutas med olja och därmed blir lite friterade. Dessa smulor med olja över ger ett djävulskt gott krisp och smöret ger en extra smakförhöjare. Fy fan, får nog göra detta imorrn.
|
Måste väl nästan gå att använda panko ströbröd ovanpå?
Ska iallafall göra detta imorgon. Frågan är bara om jag vågar slänga på lite panko i slutet för extra krisp.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av ceejay
Skulle vända läraren upp och ner och säga att jag kan göra detta pga bänkpress med brygga och djupa böjar.
|
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 20:44.
|
    
|