Personligen tycker jag det är ren förstörelse att koka köttfärs
Tekniskt är frågan roligare.
Uppgiften är att denaturera alla proteiner. När proteiner denatureras tappar de sin förmåga att hålla både vatten och fett till sig.
Alltså måste man finfördela färsen i vattnet så att köttfärsens yta blir så stor som möjligt ut mot vattnet. Därefter måsta man låta köttsoppan stå helt still kallt så att fettdropparna hinner stiga upp till ytan. Det kan ta ett bra tag.
Vad förlorar man ?
Inte så mycket protein eftersom det denatureras och klumpar ihops sig med andra proteiner.
Mellan tummen och pekfingret så tappar man säker 25 - 30 % av de vattelösliga vitaminerna och mineralerna ut i kokvattnet, precis som när man kokar grönsaker.
Fettet ? Hälften kanske

har aldrig undersök så jag vet inte. Kött håller 2 - 3 % fet mycket hårt till sig. Det fettet går inte att koka bort oavsett hur länge man kokar köttet eller låter det stå för att separeras. Därefter sitter säkert en hel del fett kvar i porer i köttmassan, instängt och hopplöst fast i denaturerat protein.
Är det inte bättre att fråga i charken ifall personalen inte kan mala lite fint magert kött speciellt för dig ?