Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2005-07-25, 18:42   #1
Cerberus
Adam e söt.
 
Cerberuss avatar
 
Reg.datum: Mar 2004
Ort: På en bananbåt utanför Colombias kust
Inlägg: 6 178
Koka bort fett i nötfärs?

Läste om det någonstans på forumet men ja hittar inte tråden, läste att det går att typ koka köttet, lämna det över natten o sen kan man bara ta bort fettet som ligger på ytan som ett stort lager..

har köpt 10% nötfärs idag o 10% av 1kg e lika me 900kcal...dåligt fett.
Cerberus är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-07-25, 19:13   #2
Cerberus
Adam e söt.
 
Cerberuss avatar
 
Reg.datum: Mar 2004
Ort: På en bananbåt utanför Colombias kust
Inlägg: 6 178
ingen som vet mer i detalj?
Cerberus är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-07-25, 19:43   #3
Lizzie
Registered User
 
Reg.datum: Apr 2005
Inlägg: 650
Jag vet att vissa kokar upp köttfärsen precis innan de bryner den. De kokar den alltså, fettet åker upp till ytan, de häller av vatten å fettet och bryner köttfärsen som vanligt.

Själv har jag aldrig gjort det - tycker det inte finns någon anledning till det, är jag rädd för fettet så tar jag hellre lite mindre av köttfärssåsen.
Lizzie är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-07-25, 19:43   #4
Bonnie
Registered User
 
Reg.datum: Apr 2005
Inlägg: 757
Detta hitta jag

Citat:
Rob The Man03-05-2002, 03:57
Gör din egen färs istället. Lövfiff som du gör färs av eller kyckling älg blir otroligt mager.
Annars brukar jag hålla mig till magert oxkött tror det är mindre % i det.

Om du tycker om nötfärs så koka den först sen häller du bort fettet som den har släppt via kokningen sen steker du den då lär du ha en % på 5-6% fick lära mig det av Sveriges ända Mr Olympa deltagare här i stan

/Robban

--------------------------------------------------------------------------------

Bamse03-05-2002, 15:22
Koka? I vatten? Sen då? Hålla för med locket och hälla ut vätskan, och sen steka?

--------------------------------------------------------------------------------

Rob The Man03-05-2002, 17:11
Bamse stämmer bra det


/Robban
http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/a...hp/t-1284.html
Bonnie är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-07-25, 19:46   #5
Pellefant
Registered User
 
Pellefants avatar
 
Reg.datum: Aug 2004
Inlägg: 2 314
Jag testade att koka nötfärsen 10% en gång, en hel del fett flöt upp till ytan och var lätt att ta bort. Sedan stekte jag den, smakade precis som vanligt. Har ingen aning om den nya fetthalten etc.
Pellefant är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-07-25, 19:52   #6
30cm
bicepsmått...med pump!!
 
30cms avatar
 
Reg.datum: Dec 2003
Ort: Skogen
Inlägg: 1 314
Ska man koka den i en klump eller måste man finfördela färsen innan man kokar den?
30cm är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-07-25, 20:13   #7
Pellefant
Registered User
 
Pellefants avatar
 
Reg.datum: Aug 2004
Inlägg: 2 314
Citat:
Ursprungligen postat av 30cm
Ska man koka den i en klump eller måste man finfördela färsen innan man kokar den?
Kokade den i klump, om jag minns rätt så "kokade den isär" på en gång ändå.
Pellefant är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-07-25, 20:24   #8
mystic[-_-]
The Supermegasized Hobbit
 
mystic[-_-]s avatar
 
Reg.datum: Sep 2004
Ort: Registerd User Town
Inlägg: 7 838
Stekte min och la den i en sil och körde varmvatten över tills det bara var vatten och inte brun sörja som rann ut. Går ju att koka annars men det blir samma effekt
__________________
LASER PEW PEOW PEOW PEW POEW
mystic[-_-] är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-07-25, 21:20   #9
Cerberus
Adam e söt.
 
Cerberuss avatar
 
Reg.datum: Mar 2004
Ort: På en bananbåt utanför Colombias kust
Inlägg: 6 178
alltså "koka", ska man stormkoka lr sjuda försiktigt?? älskar köttfärssås o e helt less på kycklingbröst.
Cerberus är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-07-25, 23:06   #10
Fredrik_
Registered User
 
Reg.datum: Mar 2005
Ort: Gävle
Inlägg: 453
Hur mycket andra näringsämnen lakar man ut med uppkokandet då?
Fredrik_ är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-07-26, 00:42   #11
Cerberus
Adam e söt.
 
Cerberuss avatar
 
Reg.datum: Mar 2004
Ort: På en bananbåt utanför Colombias kust
Inlägg: 6 178
allt protein tror ja??? men man blir av me lite fett haha, nejdå, inget antagligen??? man kan väl koka köttfärs o käka direkt efter?
Cerberus är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-07-26, 04:33   #12
Highlander
Registered User
 
Reg.datum: May 2005
Inlägg: 70
som någon vettig skrev i den förra tråden om att koka bort delar av fetthalten i nötfärs - är det inte lite overkill?

visst, 900 kcal mestadels mättat fett är väll ingen höjdare, men du är väll inte så pass glad i köttfärssås(nötfärssås ) att du smäller i dig 1kg(+ andra ingredienser) vid en måltid, eller ens över en dag? mättat fett i rimlig mängd är ju även det hälsosamt för kroppen vad jag förstått. om du är så rädd för fettet så dra ned på intaget från annat håll istället och njut av köttfärssåsen.
Highlander är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-07-26, 05:42   #13
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 828
Personligen tycker jag det är ren förstörelse att koka köttfärs

Tekniskt är frågan roligare.
Uppgiften är att denaturera alla proteiner. När proteiner denatureras tappar de sin förmåga att hålla både vatten och fett till sig.
Alltså måste man finfördela färsen i vattnet så att köttfärsens yta blir så stor som möjligt ut mot vattnet. Därefter måsta man låta köttsoppan stå helt still kallt så att fettdropparna hinner stiga upp till ytan. Det kan ta ett bra tag.

Vad förlorar man ?
Inte så mycket protein eftersom det denatureras och klumpar ihops sig med andra proteiner.
Mellan tummen och pekfingret så tappar man säker 25 - 30 % av de vattelösliga vitaminerna och mineralerna ut i kokvattnet, precis som när man kokar grönsaker.

Fettet ? Hälften kanske har aldrig undersök så jag vet inte. Kött håller 2 - 3 % fet mycket hårt till sig. Det fettet går inte att koka bort oavsett hur länge man kokar köttet eller låter det stå för att separeras. Därefter sitter säkert en hel del fett kvar i porer i köttmassan, instängt och hopplöst fast i denaturerat protein.


Är det inte bättre att fråga i charken ifall personalen inte kan mala lite fint magert kött speciellt för dig ?
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-07-26, 07:33   #14
MrBoris
Workaholic
 
MrBoriss avatar
 
Reg.datum: Jul 2004
Ort: farawayfromSweden
Inlägg: 1 368
eller äta det som det är helt enkelt
__________________
Jag har lämnat kolozzeum p.g.a. kolo admins mörkning av statistik rörande brott, integration och asylsökande. När vi får en fri debatt endast då har Sverige en chans att komma på fötter igen. Jag lämnar efter mig en raggningsguide för dig som gillar att ragga tjejer på nattklubben
http://www.kolozzeum.com/forum/showp...ostcount=13997
MrBoris är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-07-26, 15:43   #15
Cerberus
Adam e söt.
 
Cerberuss avatar
 
Reg.datum: Mar 2004
Ort: På en bananbåt utanför Colombias kust
Inlägg: 6 178
hehe gjorde d igår, fungera fint! fast ja lät det inte stå ett tag som ngn skrev...

fan va vidrigt fettet såg ut och luktade

ne d e sant ja smäller inte i mig 1kg per dag hahaha, möjligtvis på en vecka då. Men alla bäckar små som man säger?
Cerberus är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 02:25.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)