Har inte orkat läsa detta men;
Immunglobulin klass A
Immunglobulin klass A, IgA, uppträder hos människan i två former, IgA1 resp. IgA2. IgA2-molekylen är stelare än IgA1-molekylen; IgA2 har svårare att binda till komplexa antigener med båda de antigenbindande områdena. IgA1 dominerar i serum, medan IgA2 dominerar på slemhinnorna. IgA förekommer dels som antikropp i serum, dels som sekretoriskt IgA i sekret som saliv, tårar och tarmsekret. Sekretoriskt IgA består av två IgA-molekyler som hålls samman av två särskilda proteinkomponenter. Det sekretoriska IgA är mycket motståndskraftigt mot nedbrytning. IgA är den antikroppsklass som produceras i störst mängd hos människan och då framför allt i mag-tarmkanalens lymfatiska system. Sekretoriskt IgA finns även i hög koncentration i modersmjölk och bidrar därigenom till skydd mot infektioner, främst i tarmen, hos det diande barnet.
Immunglobulin klass D
Immunglobulin klass D, IgD, är en antikroppstyp vars exakta funktion ännu är oklar. Den finns i låg koncentration i serum hos människan. IgD sitter förankrat på ytan av de flesta mogna B-lymfocyter. Det är troligt att IgD-molekylerna på cellytan fungerar som mottagare, receptorer, för främmande ämnen, antigener. En reaktion mellan IgD-molekylerna och antigen utgör sannolikt ett avgörande steg när B-lymfocyten aktiveras till att producera antikroppar för export till kroppsvätskorna. Dessa antikroppar är dock normalt av en annan klass än IgD.
Immunglobulin klass G
Immunglobulin klass G, IgG, "gammaglobulin", förekommer hos människan i fyra olika former (subklasser): IgG1, IgG2, IgG3 och IgG4. Dessa är snarlika, men skiljer sig åt i viktiga egenskaper, t.ex. förmåga att överföras från moder till foster och livslängd i serum. De viktigaste biologiska funktionerna hos IgG är förmågan att binda komplement, att passera över moderkakan till foster och att binda till bestämda strukturer, Fc-receptorer, på olika cellytor. IgG är bl.a. tack vare sin långa livslängd den immunglobulinklass som dominerar det "immunologiska minnet" och som normalt har högst koncentration i serum. IgG används i stor utsträckning som profylax eller behandling mot infektioner eller Rh-immunisering samt vid agammaglobulinemi. Jfr gammaglobulin.
Immunglobulin klass M
Immunglobulin klass M, IgM, är den antikroppstyp som produceras först i livet och som också kommer tidigast vid en immunreaktion, t.ex. vid en infektion. IgM-molekylen är störst bland antikroppsmolekylerna. Den består av fem enheter som via ett annat protein sitter ihop i en ring. Genom sin storlek är IgM-antikroppen speciellt effektiv vad gäller aktivering av komplementsystemet.
Immunglobulin klass E
Immunglobulin klass E, IgE, kallades tidigare även reagin. IgE finns hos människan i ytterst låg koncentration i serum. Trots detta kan IgE-molekylerna, genom att binda till mastceller och basofila granulocyter, framkalla kraftiga inflammatoriska och allergiska reaktioner då en IgE-antikropp möter sitt motsvarande antigen. Detta kan leda till anafylaktisk reaktion. Jfr allergi. IgE-antikropparnas normala funktion är sannolikt att ge visst skydd mot parasitinfektioner.
Kopierade från
www.ne.se som är en betalsida tyvärr.
Hans Wigzell heter han som skrivit detta,han är professor i immunologi på Karolinska!