Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2005-04-18, 10:16   #1
Davil
Registered User
 
Davils avatar
 
Reg.datum: Sep 2004
Ort: Dalmas på ÖKK
Inlägg: 2 012
Frågor ang. kokta ägg

Är det på något sätt dåligt eller farligt att äta kokta ägg som jag glömt på spisen i ca 15-20minuter hehe ? Det händer tyvärr jäkligt ofta att jag glömmer ägg kokandes på spisen... De smakar inte lika gott men inte äckligt heller och gulan är nästan grön i ytan.

Sen funderar jag på varför äggskalet ibland men inte jämt sitter som klister fast i själva ägget ? När man då skall skala ägget följer bitar av äggvitan med skalet ? Har ni några tipps ?

mvh. David
Davil är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-04-18, 10:35   #2
Lalla85
Registered User
 
Reg.datum: Feb 2005
Ort: Sthlm
Inlägg: 71
Citat:
Ursprungligen postat av Davil
Är det på något sätt dåligt eller farligt att äta kokta ägg som jag glömt på spisen i ca 15-20minuter hehe ? Det händer tyvärr jäkligt ofta att jag glömmer ägg kokandes på spisen... De smakar inte lika gott men inte äckligt heller och gulan är nästan grön i ytan.

Sen funderar jag på varför äggskalet ibland men inte jämt sitter som klister fast i själva ägget ? När man då skall skala ägget följer bitar av äggvitan med skalet ? Har ni några tipps ?

mvh. David
hehe..sitter just nu och äter min frukost, kokta ägg som är glömda i spisen..jag överlever...
Lalla85 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-04-18, 10:51   #3
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 413
15 minuter? Det är ju vad mina XL-ägg kräver för att bli någorlunda hårdkokta.

Nej, det är inte farligt. Kom igen när du kokat dom 15 timmar. Den gröna färgen är järnet i äggulan som reagerat med svavlet i vitan.

Ju färskare ägg, desto värre sitter skalet fast. Prova att kyla ned dom innan du skalar.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-04-18, 11:36   #4
Zonyk83
Registered User
 
Zonyk83s avatar
 
Reg.datum: Sep 2004
Ort: Skåne
Inlägg: 448
Lånar tråden lite, vad finns det för fördelar med att koka äggen framför att steka dem? Förutom att det inte behövs olja till kokningen?
Zonyk83 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-04-18, 11:39   #5
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 822
Jämnare och mildare temperatur över ägget.

Stekpannan håller 160 - 175 grader och när vattnet i äggvitan kokat bort på kanterna tar förstörelsen fart i proteinet.
M a o bildas brun färg med god smak men lågt näringsvärde.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-04-18, 11:42   #6
Davil
Registered User
 
Davils avatar
 
Reg.datum: Sep 2004
Ort: Dalmas på ÖKK
Inlägg: 2 012
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
15 minuter? Det är ju vad mina XL-ägg kräver för att bli någorlunda hårdkokta.

Nej, det är inte farligt. Kom igen när du kokat dom 15 timmar. Den gröna färgen är järnet i äggulan som reagerat med svavlet i vitan.

Ju färskare ägg, desto värre sitter skalet fast. Prova att kyla ned dom innan du skalar.
Hm...Vet inte exakta tiden men ibland så har halva vattenmängden kokats bort ur kastrullen Mest oroad var jag över gulan som är grön men nu vet jag ju och tackar så mkt för svaret

mvh.
Davil är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-04-18, 11:44   #7
Zonyk83
Registered User
 
Zonyk83s avatar
 
Reg.datum: Sep 2004
Ort: Skåne
Inlägg: 448
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker
Jämnare och mildare temperatur över ägget.

Stekpannan håller 160 - 175 grader och när vattnet i äggvitan kokat bort på kanterna tar förstörelsen fart i proteinet.
M a o bildas brun färg med god smak men lågt näringsvärde.
Så antingen ska man steka så kort tid man förmår eller gå över till att koka dem...Jag som alltid stekt mina, då vet jag det, tackar för svaret
Zonyk83 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-04-18, 12:14   #8
der_rickard
Registered User
 
der_rickards avatar
 
Reg.datum: Feb 2004
Ort: Falun
Inlägg: 327
Citat:
Ursprungligen postat av Davil
Sen funderar jag på varför äggskalet ibland men inte jämt sitter som klister fast i själva ägget ? När man då skall skala ägget följer bitar av äggvitan med skalet ? Har ni några tipps ?
Min mamma har tipsat mig om att hälla av vattnet efter äggen är klara och hälla på kallt vatten direkt efter och sen låta dom ligga ett tag i kallt vatten ett tag (kan behöva byta vatten om det värms upp). Då släpper skalet enklare från vitan.
der_rickard är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-04-18, 15:22   #9
zanzi
Registered User
 
zanzis avatar
 
Reg.datum: Feb 2005
Inlägg: 1 327
Länk för er ägg-intresserade här på forumet
Kampanj: Allt om Ägg

Har den som startsida
zanzi är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-04-18, 18:07   #10
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 413
Som startsida? Du gillar ägg, eller?
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-04-18, 21:16   #11
der_rickard
Registered User
 
der_rickards avatar
 
Reg.datum: Feb 2004
Ort: Falun
Inlägg: 327
Vad innehåller ägget egentligen? Att vitan endast innehåller protein vet jag, men hur är fördelningen av energin i gulan och vad för slags fett utgörs gulan främst av?
der_rickard är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-04-19, 05:06   #12
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 413
http://www.slv.se/templates/ldb_resu...&tb=0&un=1&tn=
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-04-19, 12:36   #13
zanzi
Registered User
 
zanzis avatar
 
Reg.datum: Feb 2005
Inlägg: 1 327
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Som startsida? Du gillar ägg, eller?
Älskar ägg
"Kompisarna" som ville jävlas lite med och satte den som min startsida... sen fick jag också en fin bakgundsbild...
Bifogade bilder
Filtyp: jpg Hard_Boiled.jpg (17.7 KB, 103 visningar)
zanzi är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-04-19, 14:15   #14
Davil
Registered User
 
Davils avatar
 
Reg.datum: Sep 2004
Ort: Dalmas på ÖKK
Inlägg: 2 012
Citat:
Ursprungligen postat av zanzi
Älskar ägg
"Kompisarna" som ville jävlas lite med och satte den som min startsida... sen fick jag också en fin bakgundsbild...
hahaha !!!
Klockren.
Davil är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 10:15.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)