2005-03-23, 07:53
|
#1
|
Banned
Reg.datum: Nov 2003
Ort: Halland
Inlägg: 2 433
|
Farliga Ägg?
Jag kokade ägg igår kväll som jag glömde lägga in i kylen. Är det någon fara om jag äter dom nu på morgonkvisten?
|
|
|
2005-03-23, 09:36
|
#2
|
Banned User
Reg.datum: Nov 2003
Ort: gbg
Inlägg: 2 273
|
testa. sen rappoterar du om du blev magsjuk eller inte, ok ?
|
|
|
2005-03-23, 09:43
|
#3
|
Registered User
Reg.datum: Feb 2004
Inlägg: 5 044
|
Ja har gjort så flera ggr utan problem. Tror inte dom blir dåliga så snabbt!
|
|
|
2005-03-23, 09:47
|
#4
|
Banned User
Reg.datum: Nov 2003
Ort: gbg
Inlägg: 2 273
|
Citat:
Ursprungligen postat av HenrY
Ja har gjort så flera ggr utan problem. Tror inte dom blir dåliga så snabbt!
|
ljug inte nu henry, du vill att han skall bli sjuk bara.
|
|
|
2005-03-23, 09:50
|
#5
|
Symmetrisk moderator
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 853
|
Det är ju det här som gör frågorna så ohyggligt komplexa.
Det finns ingen säker mat. Det finns alltid en risk mer eller mindre.
Det skall aldrig förekomma några tveksamheter. Man skall alltid koka och steka maten ordentligt. Man skall aldrig lämna något framme. Det skall fort in i kyl och frys för att kylas ned. Det skall aldrig ligga länge. Gör aldrig mer mat än som äts upp inom något dygn.........Det är en utopi, något att sträva mot. Men verkligen är annorlunda.
Hur gamla var äggen innan du kokade dem ? Desto äldre de är desto längre måste de kokas för att dräpa alla bakterier. Hur länge kokade du dem ? Hårdkokta eller lite simmig vita. Koktiden är avgörande.
Teoretiskt är dina ägg " säker mat ".
Salmonellen, shigellan, camptylobakterna ,stafylokockerna dog allesammans. Bacillus trivs inte i kompakta livsmedel som ägg. Ägg är porösa och clostridier tål inte syret osv.
Du blir inte allvarligt sjuk.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
|
|
|
2005-03-23, 11:07
|
#6
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2004
Inlägg: 26
|
Ingen fara alls...
Hårdkokta ägg håller i stort sett hur länge som helst förutsatt att skalet är helt och inte sprucket. Vid kokningen stängs de små porer som finns i äggets skal och syre kan därför inte tränga in i ägget. I Kina gör man tusenårsägg plus andra varianter där de kokta äggen sparas i ett halvår eller så...
Det är en klassiker att koka upp ett helt paket ägg innan en veckas segling. De färdigkokade äggen behöver sen inte ta upp platsen i det minimala kylskåpet.
|
|
|
2005-03-23, 21:41
|
#7
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2004
Ort: Sandhamn
Inlägg: 1 988
|
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker
Det skall aldrig förekomma några tveksamheter. Man skall alltid koka och steka maten ordentligt. Man skall aldrig lämna något framme. Det skall fort in i kyl och frys för att kylas ned. Det skall aldrig ligga länge. Gör aldrig mer mat än som äts upp inom något dygn.........Det är en utopi, något att sträva mot. Men verkligen är annorlunda.
|
Hade man ett svalskåp skulle man kunna göra såhär, ställ aldrig in varma saker i ett kylskåp då det blir kondens, och efter ett tag mögel och annat krafs som man vill hålla utanför kylskåpet, och hemmet portar för övrigt
__________________
Salt och Peppar!
|
|
|
2005-03-23, 21:49
|
#8
|
Registered User
Reg.datum: Feb 2004
Inlägg: 5 044
|
Citat:
Ursprungligen postat av Thony
ljug inte nu henry, du vill att han skall bli sjuk bara.
|
Lägg till en smiley av något slag om du skämtar!
jag vill inte att han ska bli sjuk....varför skulle jag det?
|
|
|
2005-03-24, 07:32
|
#9
|
Symmetrisk moderator
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 853
|
Citat:
Ursprungligen postat av MyungChul
Hade man ett svalskåp skulle man kunna göra såhär, ställ aldrig in varma saker i ett kylskåp då det blir kondens, och efter ett tag mögel och annat krafs som man vill hålla utanför kylskåpet, och hemmet portar för övrigt
|
Då är vi inne på snabb omsättning av det som vi har i kylskåpet. Mögel och jäst behöver några dagar på sig att växa till. Innan dess skall maten vara uppäten.
Mat som står längre som t e x ost skall vara ordentligt inslaget i plastpåse, ostkupa eller plastburk.
Just nu är det inga problem eftersom det är kylskåpskallt ute men om några veckor så går det inte att ställa ut maten för avsvalning.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
|
|
|
2005-03-24, 07:37
|
#10
|
Symmetrisk moderator
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 853
|
Citat:
Ursprungligen postat av Cess
Ingen fara alls...
Hårdkokta ägg håller i stort sett hur länge som helst förutsatt att skalet är helt och inte sprucket. Vid kokningen stängs de små porer som finns i äggets skal och syre kan därför inte tränga in i ägget. I Kina gör man tusenårsägg plus andra varianter där de kokta äggen sparas i ett halvår eller så...
Det är en klassiker att koka upp ett helt paket ägg innan en veckas segling. De färdigkokade äggen behöver sen inte ta upp platsen i det minimala kylskåpet.
|
Skulle jag vara mycket försiktigt med. När man kokar äggen förstör man äggets naturliga försvar. Alla enzymer som skyddar ägget mot bakterier denatureras och vägen in är vidöppen.
Minsta skada på den skyddande hinnan gör att dörren är öppen in.
Vanligtvis skadas också hinnan när äggen kokas.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
|
|
|
2005-03-24, 08:07
|
#11
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2004
Inlägg: 26
|
Aj då...
Får investera i ett större kylskåp på båten då!
|
|
|
2005-03-24, 09:26
|
#12
|
Banned User
Reg.datum: Nov 2003
Ort: gbg
Inlägg: 2 273
|
Citat:
Ursprungligen postat av HenrY
Lägg till en smiley av något slag om du skämtar!
jag vill inte att han ska bli sjuk....varför skulle jag det?
|
Har jag någonsin skämtat ? Om nåt ?
|
|
|
2005-03-24, 10:25
|
#13
|
Moralistmoderator
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Lycksele
Inlägg: 15 502
|
Citat:
Ursprungligen postat av Cess
Aj då... 
Får investera i ett större kylskåp på båten då! 
|
Det går att konservera dem också, genom att lägga in dem i s.k. vattenglas (någon silikat; kalium- eller natrium-, tror jag) eller genom att "täppa igen" porerna i skalet, t.ex. genom att ge äggen ett överdrag av vax eller lera (jag påstår inte att det är fråga om moderna metoder ...). Tveksamt dock om det är värt besväret.
Senast redigerad av Tolkia den 2005-03-24 klockan 10:31.
|
|
|
2005-03-24, 10:38
|
#14
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2004
Inlägg: 26
|
Ja, kinesiska tusenårsägg ska ju vara en delikatess... Så varför inte?
|
|
|
2005-03-24, 12:16
|
#15
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2004
Inlägg: 198
|
koka ägg i salt och plocka ur dom när dom ska ätas.
ps
lite boost på immun försvaret är aldrig fel
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 02:43.
|
    
|