Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2004-04-18, 12:14   #1
andersw
Registered User
 
Reg.datum: Jun 2003
Inlägg: 283
Vad gör micron med maten?

Hej,

Har hört en massa ryskten som vanligt, vad det egentligen är som händer när man värmer mat i microvågsugn.

Att microvågorna får vattenmolekylerna att vibrera och värmas har man hört sen länge.

Men vad jag är intresserad av är vad som händer med maten?
Näringen? GI:et? osv osv

//ANders
andersw är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-04-18, 12:21   #2
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 420
Enligt Livsmedelsverket:

"När man lagar mat i mikrovågsugnen kokas vattnet i maten.

Det finns flera studier som undersökt vad som händer vid matlagning i mikrovågsugn. I de flesta fall finner man endast små förändringar. Dessa är vanligtvis mindre än de som uppkommer vid vanlig kokning och stekning.

Det har inte publicerats studier eller artiklar som visar att tillagning i mikrovågsugn påverkar näringsinnehållet negativt på annat sätt än vanlig uppvärmning. Tvärtom är det en skonsam tillagningsmetod.

I ett fall har man upphettat längre och intensivare än vad man normalt gör med mjölk och då är det inte så märkligt att det uppkommer en del förluster av näringsämnen.

Bröstmjölk eller bröstmjölksersättning ska dock inte värmas i mikrovågsugn. Värmen kan bli så hög att det biologiska värdet av vissa ämnen blir sämre.

Glöm inte att värma maten i mikron till minst 70 grader!"

GI kan bli olika beroende på om du tillagar i mikro eller kastrull. Havregröt är ett bra exempel: i mikron tränger de vattenlösliga fibrerna inte ut lika väl, med ett högre GI som resultat.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-04-18, 12:45   #3
ivandrago
Chip Rommel fan no 1
 
ivandragos avatar
 
Reg.datum: May 2002
Ort: stockholm
Inlägg: 1 661
En underbar sida med ingående svar för sådana här och andra typer av frågor är www.howstuffworks.com

här är t.ex. om microvågsugnar

http://home.howstuffworks.com/microwave.htm
ivandrago är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-04-19, 10:10   #4
Tolkia
Moralistmoderator
 
Tolkias avatar
 
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Lycksele
Inlägg: 15 502
Citat:
Att microvågorna får vattenmolekylerna att vibrera och värmas har man hört sen länge.
Det är precis det som händer i en mikrovågsugn. Sedan kan du förstås sabotera en del känsliga näringsämnen (tex. vissa vitaminer) genom att långkoka eller tok-koka, men det gör du precis lika bra på en elspis.
Tolkia är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-04-19, 23:33   #5
aliquis
Banned User
 
aliquiss avatar
 
Reg.datum: Jul 2003
Ort: Örebro
Inlägg: 17 591
Läste någonstans att bara 5% av antioxidanterna fanns kvar efter att maten micrats, 20% efter kokning och 70% efter ångkokning.. å andra sidan är det ju lätt att "överkoka" grönsaker i micro då det är så små mängder vatten som skall värmas om man bara har en plastbytta med grönsaker och någon matsked vatten.
aliquis är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-04-20, 06:20   #6
Prankie
Registered User
 
Prankies avatar
 
Reg.datum: Nov 2002
Ort: Stockholm
Inlägg: 3 875
Om man nu ska vara så känslig så lägg bara grönsaker i en tupperware, sedan i en större tupperware med vatten. Micra och grönsaker blir som ångkokta.
__________________
Investera i Sport Arbitrage
Prankie är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-05-14, 15:30   #7
Krabban
Registered User
 
Krabbans avatar
 
Reg.datum: May 2004
Ort: Krabbriket
Inlägg: 95
Hur är det t.ex. med risgrynsgröt? Det är att fördra att värma i en kastrull än i micron?
Krabban är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-05-14, 15:44   #8
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 420
Citat:
Originally posted by Krabban
Hur är det t.ex. med risgrynsgröt? Det är att fördra att värma i en kastrull än i micron?
Du kan väl knappast koka risgröt i mikron. Det måste man nog göra i kastrull. Menar du Bob-tuber med färdiggröt spelar det ingen speciell roll. GI:t är redan lågt, men II:t är astronomiskt.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-05-14, 15:59   #9
Krabban
Registered User
 
Krabbans avatar
 
Reg.datum: May 2004
Ort: Krabbriket
Inlägg: 95
Citat:
Originally posted by King Grub


Du kan väl knappast koka risgröt i mikron. Det måste man nog göra i kastrull. Menar du Bob-tuber med färdiggröt spelar det ingen speciell roll. GI:t är redan lågt, men II:t är astronomiskt.

När du menar Gi:t är lågt så menar du snabba kolhydrater? II:t har jag inte greppat vad det är för något. Kort redogörelse?
Krabban är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-05-14, 16:44   #10
AcidSleeper
Registered User
 
AcidSleepers avatar
 
Reg.datum: Jun 2003
Ort: Umeå [PHS Gymmet]
Inlägg: 1 341
Citat:
Originally posted by Krabban



När du menar Gi:t är lågt så menar du snabba kolhydrater?
Dessto högre GI dessto snabbare åker energin ut i kroppen och vice versa
__________________
"Behöver du professionella råd ang bröllopsnatten så kan alltid PM:a mig!"

BÄSTA FYSIKEN 2005
AcidSleeper är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-05-14, 16:44   #11
kharon
Deffa suger fett!
 
kharons avatar
 
Reg.datum: Jul 2003
Inlägg: 2 260
Citat:
Originally posted by Krabban



När du menar Gi:t är lågt så menar du snabba kolhydrater? II:t har jag inte greppat vad det är för något. Kort redogörelse?
Högt GI = Snabba, lågt GI = långsamma

II är insulin index. Sök så finnser du hur många förklaringar som helst.
__________________
Don't worry, be happy!
kharon är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-05-27, 17:40   #12
stjärtsmiskaren
Registered User
 
stjärtsmiskarens avatar
 
Reg.datum: Nov 2003
Ort: Täby
Inlägg: 78
maten blir varm i den
stjärtsmiskaren är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-02-02, 17:39   #13
^Bateau^
Registered User
 
Reg.datum: Dec 2004
Ort: Västerås
Inlägg: 126
Sökte och hittade den här gammla tråden...

En kvinnlig jobbarkompis sa att att micron förstörde vitaminerna i maten. Detta verkar stämma till viss del, men inte värre än vad annan uppvärming gör? Till och med bättre eftersom det inte usätts för värme så länge som i ugn eller på spisen?

Kan man dra ovanstående slutsats?
Ska man behöva undvika uppvärmd mat?
__________________
^Bateau^ är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-02-02, 17:45   #14
Andyh
Registered User
 
Andyhs avatar
 
Reg.datum: May 2003
Ort: Lund
Inlägg: 568
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Du kan väl knappast koka risgröt i mikron. Det måste man nog göra i kastrull. Menar du Bob-tuber med färdiggröt spelar det ingen speciell roll. GI:t är redan lågt, men II:t är astronomiskt.
Min mamma kokar ibland risgröt i mikron, faktiskt känner jag ingen skillnad på om den är gjord på spis eller mikro. Jag tror dock inte att man vinner något i tid på att göra i mikro.
Andyh är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-02-02, 18:09   #15
vrålapa
Registered User
 
vrålapas avatar
 
Reg.datum: Oct 2004
Ort: Umeå
Inlägg: 309
Hur ligger det till med Värmeskåp då?
Kan det vara så bra för maten att ligga i värme i ca 2 timmar?
Jag jobbar som snickare och funderat på att köpa en sådär plåtburk för värmeskåp men har en rädsla för att det kanske förstör maten på något sätt?!
vrålapa är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 18:27.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)