Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2004-12-20, 05:21   #1
Jakobbus
Registered User
 
Jakobbuss avatar
 
Reg.datum: May 2004
Inlägg: 507
Insulin sanker blodsocker...

1. Om man kakar lite vassle (endast), borde man inte da fa lagre blodsocker an innan man at det efterssom insulinet trycker ner blodsockret?

2. Likasa om man ater nanting med hogt II men lagt GI (om det finns), samma sak borde val galla dar?

Formodligen ar det nanting som jag fatt om bakfoten...
MVH Jacke
Jakobbus är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-12-20, 06:33   #2
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 835
När du äter något protein så utsöndras inte bara insulin utan även hormonet glukagon !

Glukagon går direkt till levern och ger order om att leverglykogenet skall brytas ned till glukos och glukoset skall ut till blodet.
Bara därför att blodsockret inte skall sjunka.

Nu går även glukagonet till fettdepåerna och ger order om att det skall frisättas fett/fettsyror till blodet så att blodsockret sparas.

Gas och broms samtidigt men nackdelen är ofta att insulinet tar överhand om en del får lågt blodsocker efter lunch med kyckling och bladgrönsaker i en sallad.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-12-21, 01:07   #3
Jakobbus
Registered User
 
Jakobbuss avatar
 
Reg.datum: May 2004
Inlägg: 507
tack for bra svar!

Men! hur blir det om man bara ater fett? Det triggar vall oxa insulin utsondring? Ar glukagon med i bilden dar oxa?

Citat:
nackdelen är ofta att insulinet tar överhand om en del får lågt blodsocker efter lunch med kyckling och bladgrönsaker i en sallad
Det dar forstod jag inte riktigt...

MVH Jacke

Senast redigerad av jakobbus den 2004-12-21 klockan 01:10.
Jakobbus är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-12-21, 01:58   #4
nidas
Registered User
 
nidass avatar
 
Reg.datum: Jun 2004
Ort: Sthlm
Inlägg: 128
det han menade var väl att insulinet tar överhanden och du får lågt blodsocker om du äter kyckling och bladgrönsaker till lunch..


vet dock inte hur jag ställer mig till det uttalandet (om jag förstått det rätt dvs) brodern min är typ 1 diabetiker och jag har aldrig lyckats höra något liknande

stämmer säkert dock, borde plugga på lite när det gäller sådana saker iaf så
__________________
Du är äckligt anal, någon sorts jävla liberal.

Senast redigerad av nidas den 2004-12-21 klockan 02:01.
nidas är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-12-21, 02:02   #5
Jakobbus
Registered User
 
Jakobbuss avatar
 
Reg.datum: May 2004
Inlägg: 507
forstar tyvarr fortfarande inte...
kanske nan som kan forklara overtydligt?
MVH
Jakobbus är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-12-21, 06:37   #6
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 835
Att bara äta någonting med protein utan någon form av kolhydrat kommer att frisätta insulin + glukagon. Man blir mätt, blodsockret ligger stabilt och allt är frid och fröjd.

Efter en stund minskar signalen från glukagonet medan insulinsignalen fortfasande är stark = > lägre blodsocker och man får svårt att koncentrera sig.


Ett bättre alternativ är alltså att äta kolhydrat med lågt GI samtidigt med kycklingsalladen för att motverka blodsockersänkningen.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-12-21, 06:39   #7
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 835
Citat:
Ursprungligen postat av nidas
vet dock inte hur jag ställer mig till det uttalandet (om jag förstått det rätt dvs) brodern min är typ 1 diabetiker och jag har aldrig lyckats höra något liknande
Han skulle säkert inte som insulinbehandlad diabetiker äta en måltid med enbart protein.



Glukagonets effekt är han säkert medveten om.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-12-21, 08:42   #8
aliquis
Banned User
 
aliquiss avatar
 
Reg.datum: Jul 2003
Ort: Örebro
Inlägg: 17 591
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker
När du äter något protein så utsöndras inte bara insulin utan även hormonet glukagon !

Glukagon går direkt till levern och ger order om att leverglykogenet skall brytas ned till glukos och glukoset skall ut till blodet.
Bara därför att blodsockret inte skall sjunka.

Nu går även glukagonet till fettdepåerna och ger order om att det skall frisättas fett/fettsyror till blodet så att blodsockret sparas.

Gas och broms samtidigt men nackdelen är ofta att insulinet tar överhand om en del får lågt blodsocker efter lunch med kyckling och bladgrönsaker i en sallad.
Men om fettvävnaden uppmanas att släppa på fettet borde ju summan av allting bli att insulinet trycker inte protein och blodsocker i musklerna, fett frisätts och levern töms på lite kolhydrater? låter väl bra? ;/
(men jag kan förstå att det kanske är mer insulin eller blodsocker eller något så det ändå blir skit av alltsammans)
aliquis är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-12-21, 14:19   #9
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 835
Är inte säker på att jag förstod vad du skrev aliquis.

Man skall inte se insulin och glukagon som två hormon som stänger av och sätter på fettförbränningen. Det är en bieffekt av deras arbete.

Insulin och glukagons uppgift är att hålla blodsockernivån inom ett mycket smalt område oavsett vad vi äter och hur mycket. Där arbetar de som gas och broms helt enkelt.


En annan effekt av glukagonet är ju att se till att aminosyrorna som ramlar in efter en måltid omvandlas till glukos och blodsocker.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-12-21, 16:13   #10
nidas
Registered User
 
nidass avatar
 
Reg.datum: Jun 2004
Ort: Sthlm
Inlägg: 128
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker
Han skulle säkert inte som insulinbehandlad diabetiker äta en måltid med enbart protein.



Glukagonets effekt är han säkert medveten om.

haha nej det är ganska självklart men jag reagerade bara på att jag aldrig hört talas om det tidigare, tackar dock för upplysningen.
__________________
Du är äckligt anal, någon sorts jävla liberal.
nidas är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-01-13, 10:31   #11
Jakobbus
Registered User
 
Jakobbuss avatar
 
Reg.datum: May 2004
Inlägg: 507
Citat:
Ursprungligen postat av jakobbus
Men! hur blir det om man bara ater fett? Det triggar vall oxa insulin utsondring? Ar glukagon med i bilden dar oxa?
Nån?
Jakobbus är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-01-13, 10:40   #12
William
The Fat-Master
 
Reg.datum: Apr 2003
Inlägg: 1 207
Fett frisätter oxå insulin men i avsevärt mindre mängder än protein och aminosyror. Tvivlar på att det ger ngn som helst glukagonrespons.

Mvh

William
__________________
If Nobody is Perfect, I must be Nobody
William är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 07:12.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)