Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2004-11-03, 19:51   #1
Metal_boy_
Registered User
 
Metal_boy_s avatar
 
Reg.datum: Nov 2003
Inlägg: 16 982
Aspartam

finns det nån som helst studie som bevisar att det är farligt med aspartam..eller något bevisat fall att nån skulle ha fått cancer av det?

socker och dåligt fett borde väl vara farligare?
__________________
Mullig men gullig.
Metal_boy_ är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-11-03, 19:52   #2
Herkulez
Banned
 
Reg.datum: Apr 2003
Ort: *** region norr
Inlägg: 14 295
Citat:
Ursprungligen postat av Metal_boy_
finns det nån som helst studie som bevisar att det är farligt med aspartam..eller något bevisat fall att nån skulle ha fått cancer av det?
nej bara en massa spekulationer...............................eller?
Herkulez är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-11-03, 19:53   #3
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
Det finns gott om personliga övertygelseberättelser och s k "testimonials" om hur farligt det är, men inga övertygande studier.

Däremot finns det gott om studier som visar att det inte är farligt.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-11-03, 20:01   #4
Metal_boy_
Registered User
 
Metal_boy_s avatar
 
Reg.datum: Nov 2003
Inlägg: 16 982
ok för jag vet inte riktigt vad jag ska säga när folk säger att det är cancerrisk i läsken när man dricker light...blir irriterad och vet inte riktigt vad jag ska säga....

kan jag säga: det finns numer fler studier som tyder på att det inte är farligt..det andra är bara gamla teorier och det är bevisat vad socker och dåligt fett i mängder gör me kroppen och det är mycket allvarligare?
__________________
Mullig men gullig.
Metal_boy_ är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-11-03, 20:10   #5
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
Aspartame: review of safety, Regul Toxicol Pharmacol. 2002 Apr;35(2 Pt 2):S1-93.

Over 20 years have elapsed since aspartame was approved by regulatory agencies as a sweetener and flavor enhancer. The safety of aspartame and its metabolic constituents was established through extensive toxicology studies in laboratory animals, using much greater doses than people could possibly consume. Its safety was further confirmed through studies in several human subpopulations, including healthy infants, children, adolescents, and adults; obese individuals; diabetics; lactating women; and individuals heterozygous (PKUH) for the genetic disease phenylketonuria (PKU) who have a decreased ability to metabolize the essential amino acid, phenylalanine. Several scientific issues continued to be raised after approval, largely as a concern for theoretical toxicity from its metabolic components--the amino acids, aspartate and phenylalanine, and methanol--even though dietary exposure to these components is much greater than from aspartame. Nonetheless, additional research, including evaluations of possible associations between aspartame and headaches, seizures, behavior, cognition, and mood as well as allergic-type reactions and use by potentially sensitive subpopulations, has continued after approval. These findings are reviewed here. The safety testing of aspartame has gone well beyond that required to evaluate the safety of a food additive. When all the research on aspartame, including evaluations in both the premarketing and postmarketing periods, is examined as a whole, it is clear that aspartame is safe, and there are no unresolved questions regarding its safety under conditions of intended use.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-11-03, 20:10   #6
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
Aspartame: scientific evaluation in the postmarketing period, Regul Toxicol Pharmacol. 2001 Dec;34(3):221-33.

Prior to marketing, the safety of the high-intensity sweetener aspartame for its intended uses as a sweetener and flavor enhancer was demonstrated by the results of over 100 scientific studies in animals and humans. In the postmarketing period, the safety of aspartame was further evaluated through extensive monitoring of intake, postmarketing surveillance of anecdotal reports of alleged health effects, and additional research to evaluate these anecdotal reports and other scientific issues. The results of the extensive intake evaluation in the United States, which was done over an 8-year period, and the results of studies done in other countries demonstrated intakes which were well below the acceptable daily intakes set by the FDA and regulatory bodies in other countries, as well as the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. Evaluation of the anecdotal reports of adverse health effects, the first such system for a food additive, revealed that the reported effects were generally mild and also common in the general population and that there was no consistent or unique pattern of symptoms that could be causally linked to consumption of aspartame. Finally, the results of the extensive scientific research done to evaluate these allegations did not show a causal relationship between aspartame and adverse effects. Thus, the weight of scientific evidence confirms that, even in amounts many times what people typically consume, aspartame is safe for its intended uses as a sweetener and flavor enhancer.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-11-03, 20:12   #7
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
Aspartame: neuropsychologic and neurophysiologic evaluation of acute and chronic effects., Am J Clin Nutr. 1998 Sep;68(3):531-7.

BACKGROUND: Neurobehavioral symptoms have been reported anecdotally with aspartame. OBJECTIVE: This study sought to determine whether aspartame can disrupt cognitive, neurophysiologic, or behavioral functioning in normal individuals. DESIGN: Forty-eight healthy volunteers completed a randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover study. The first month was aspartame free. Subjects then consumed sodas and capsules with placebo, aspartame, or sucrose for 20 d each. Order was randomized and subjects were assigned to either a high- (45 mg x kg body wt(-1) x d(-1)) or low- (15 mg x kg body wt(-1) x d(-1)) dose aspartame group. Neuropsychologic and laboratory testing was done on day 10 of each treatment period to determine possible acute effects and on day 20 for possible chronic effects. RESULTS: Plasma phenylalanine concentrations increased significantly during aspartame treatment. Neuropsychologic results; adverse experiences; amino acid, insulin, and glucose values; and electroencephalograms were compared by sex and by treatment. No significant differences were found for any dependent measure. CONCLUSION: Large daily doses of aspartame had no effect on neuropsychologic, neurophysiologic, or behavioral functioning in healthy young adults.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-11-03, 20:13   #8
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
Ann Oncol. 2004 Oct;15(10):1460-5. Artificial sweeteners--do they bear a carcinogenic risk?

Artificial sweeteners are added to a wide variety of food, drinks, drugs and hygiene products. Since their introduction, the mass media have reported about potential cancer risks, which has contributed to undermine the public's sense of security. It can be assumed that every citizen of Western countries uses artificial sweeteners, knowingly or not. A cancer-inducing activity of one of these substances would mean a health risk to an entire population. We performed several PubMed searches of the National Library of Medicine for articles in English about artificial sweeteners. These articles included 'first generation' sweeteners such as saccharin, cyclamate and aspartame, as well as 'new generation' sweeteners such as acesulfame-K, sucralose, alitame and neotame. Epidemiological studies in humans did not find the bladder cancer-inducing effects of saccharin and cyclamate that had been reported from animal studies in rats. Despite some rather unscientific assumptions, there is no evidence that aspartame is carcinogenic. Case-control studies showed an elevated relative risk of 1.3 for heavy artificial sweetener use (no specific substances specified) of >1.7 g/day. For new generation sweeteners, it is too early to establish any epidemiological evidence about possible carcinogenic risks. As many artificial sweeteners are combined in today's products, the carcinogenic risk of a single substance is difficult to assess. However, according to the current literature, the possible risk of artificial sweeteners to induce cancer seems to be negligible.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-11-03, 20:14   #9
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
Aspartame and its effects on health, BMJ 2004;329:755-756 (2 October), doi:10.1136/bmj.329.7469.755

Why has aspartame been demonised by the world's press and countless websites? Monsanto was in the public eye, accused of enthusiastic dissemination of genetically modified plants and foods. People resent interference with foods, and synthetic food components are regarded with suspicion. However, aspartame comprises just two amino acids (aspartic acid and phenylalanine). Could this present a risk? Phenylalanine is a natural amino acid, and is toxic only in patients who have phenylketonuria.

Food labelling of sweetener is contentious. Six artificial sweeteners are permitted in Europe, each with an acceptable daily intake. Consumers cannot be expected to calculate cumulative daily intakes of each. Instead, manufacturers are encouraged to use cocktails of sweeteners so it becomes difficult for anyone to reach the acceptable daily intake of any sweetener individually—adults need at least 10 cans of a drink fully sweetened with aspartame alone to reach the acceptable daily intake of 40 mg/kg/day. When using combinations of sweeteners, even high level consumers rarely exceed 10 mg/day. Intakes over 1g/day were needed to alter brain neurotransmitters and provoke seizures in monkeys, and randomised controlled trials of high doses in humans have not shown any behavioural or other effects. The cynical conclusion is that there is probably too much sweetness and never enough light, and the public probably needs protection against misleading websites.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-11-03, 20:41   #10
Metal_boy_
Registered User
 
Metal_boy_s avatar
 
Reg.datum: Nov 2003
Inlägg: 16 982
__________________
Mullig men gullig.
Metal_boy_ är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-11-03, 22:15   #11
Tolkia
Moralistmoderator
 
Tolkias avatar
 
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Lycksele
Inlägg: 15 502
Det finns djurexperimentella studier där man sett tumörer hos råtta efter hög aspartamkonsumtion (har ingen referens smidigt till hands, men cancerforskares tillika föreläsares ord på det). Här pratar vi emellertid om doser man i princip inte kan komma upp i ens om man verkligen går in för det utan att äta rent aspartam som om det vore tillskottsfoder - man har gett råttorna "lägsta icketoxiska dos", alltså så mycket man kan ge dem utan att de får akuta förgiftningssymptom. Det är vidare väl känt att en typisk s.k. "högdosrespons" (fysiologisk respons på just "nästanförgiftning" av något slag, ganska oberoende av vilket ämne djuren tvingas överkonsumera) hos råttor är just tumörutveckling, så det är princip inte möjligt att avgöra om det är aspartamet i sig eller den våldsamma experimentmetoden som egentligen ligger bakom.
Tolkia är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-11-03, 22:21   #12
kal_erixon
Registered User
 
kal_erixons avatar
 
Reg.datum: Jan 2004
Inlägg: 588
hörde att de inte skulle ge nått att välja aspartam istället för att de skulle lagras som fett eller nått sånt. stämmer de?
(en på morsans jobb som är sjuksköterska tror jag. (folkhälsoenhet för övrigt.))
kal_erixon är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-11-03, 22:28   #13
raZmus
Registered User
 
raZmuss avatar
 
Reg.datum: Feb 2004
Inlägg: 3 026
Hos Livsmedelverkat kan man läsa om Aspartam och lite om de missuppfattningar som finns. Läsvärt!

http://www.slv.se/templatesSLV/SLV_Page____3575.asp
__________________
.frid
raZmus är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-11-03, 22:29   #14
Tolkia
Moralistmoderator
 
Tolkias avatar
 
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Lycksele
Inlägg: 15 502
Äääääähh - vadå "lagras som fett"? Hur lagras socker (t.ex. från sockersötad läsk) då, eller för den delen energiöverskott från något annat födoämne? Som fett möjligen ...? Med tanke på hur stora mängder aspartam som behövs för att få samma sötma som fås från en viss mängd socker skulle det bli en avsevärd skillnad ÄVEN om aspartam till 100% skulle lagras som fett.
Tolkia är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-11-03, 22:33   #15
kal_erixon
Registered User
 
kal_erixons avatar
 
Reg.datum: Jan 2004
Inlägg: 588
jag vet inget om hur mycket aspartam som används därför jag fråga.
vill veta om de stämmer överhuvudtaget.
kal_erixon är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 16:05.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)