Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2004-11-08, 12:49   #1
Slartibartfast
Finlands svar på Schenkenberg
 
Slartibartfasts avatar
 
Reg.datum: Apr 2002
Ort: Finland
Inlägg: 15 930
Skillnad på potatisar och mos.

Är det någon praktisk skillnad på om man äter hela potatisar eller om man mosar dem? Jag hatar nämligen hela potatisar, men gillar potaismos. GI och sånt?

Jag bara mosar dem och tillsätter lite mjölk. Inget smör.
__________________
Allt kött behöver disciplin!

Citat:
Ursprungligen postat av 130kg finsk sisu Visa inlägg
Slarti måste ha en av de bättre axelpartier av odopade personer i världen. punkt.
Slartibartfast är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-11-08, 12:52   #2
Yxel
Jag är inte överviktig, jag är underlång
 
Reg.datum: May 2004
Ort: Linköping
Inlägg: 295
Jag har för mig att GI ökar för att man finfördelar potatisen.

Vispar du den också?
__________________
Äter man kött blir man köttig
Yxel är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-11-08, 13:24   #3
Slartibartfast
Finlands svar på Schenkenberg
 
Slartibartfasts avatar
 
Reg.datum: Apr 2002
Ort: Finland
Inlägg: 15 930
Citat:
Ursprungligen postat av Yxel
Jag har för mig att GI ökar för att man finfördelar potatisen.

Vispar du den också?
Ja den ökar, men har det någon praktisk skillnad, eller är det försumbart. Och ja, jag vispar det.
__________________
Allt kött behöver disciplin!

Citat:
Ursprungligen postat av 130kg finsk sisu Visa inlägg
Slarti måste ha en av de bättre axelpartier av odopade personer i världen. punkt.
Slartibartfast är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-11-08, 13:44   #4
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 412
GI blir signifikant högre, men inte lika högt som pulvermos. Vispar du istället för att bara mosa med gaffel blir det dock väldigt högt, ja.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-11-08, 14:10   #5
m1cke
Registered User
 
m1ckes avatar
 
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Borås
Inlägg: 142
Vad är skillnaden på att mosa det innan och sitta och tugga det till ett mos?
m1cke är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-11-08, 14:16   #6
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 412
Citat:
Ursprungligen postat av m1cke
Vad är skillnaden på att mosa det innan och sitta och tugga det till ett mos?
Att mosa med gaffel och att tugga ordentligt: ingen. Men "normal" tuggning innebär inte finfördelning som t ex vispat mos innebär.

Ät potatisen rå så blir GI:t nära noll. Tyvärr hamnar all näring i toaletten också.

Vill man kan ju låta potatisen kallna, så den resistenta stärkelse som bildas sänker GI:t till mellan 30 och 40.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-11-08, 14:32   #7
Junior
Registered User
 
Reg.datum: Feb 2004
Ort: Stockholm
Inlägg: 157
Bildas det samma mängd resistens stärkelse oavsett hur man kyler (dvs. om det får stå i ett par timmar eller om man spolar det under kallt vatten)?
Junior är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-11-08, 14:36   #8
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 412
Citat:
Ursprungligen postat av Junior
Bildas det samma mängd resistens stärkelse oavsett hur man kyler (dvs. om det får stå i ett par timmar eller om man spolar det under kallt vatten)?
Nej, det tar tid. Den måste självsvalna.

Man kan koka potatisen dagen före, så man har den i kylskåpet och bara kan ta fram och värma (eller äta kall om det passar), när det börjar suga i pluggtarmen.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-11-08, 14:44   #9
Cilia
Kolos egen surtant
 
Cilias avatar
 
Reg.datum: Sep 2003
Ort: (_/_)= small ass, (__/__) = big ass s= smile, S= big smile, g= grin, eg= evil grin, (.)(.) = stiff pez nipples
Inlägg: 20 105
men vad händer med näringen i potatisen om jag låter den kallna och sedan kanske även värmer upp den igen?

Är det inte så att man får lågt GI men mindre näringsämnen i sig?
Cilia är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-11-08, 14:49   #10
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 412
Citat:
Ursprungligen postat av Cilia
men vad händer med näringen i potatisen om jag låter den kallna och sedan kanske även värmer upp den igen?

Är det inte så att man får lågt GI men mindre näringsämnen i sig?
Näringsvärdet förändras inte av kylning, och inte nämnvärt om du värmer den försiktigt och inte bränner den till kolbitar. C-vitamin kan vara lite känsligt.

Kall potatis är bäst. Gör en potatissallad.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-11-08, 15:05   #11
Slartibartfast
Finlands svar på Schenkenberg
 
Slartibartfasts avatar
 
Reg.datum: Apr 2002
Ort: Finland
Inlägg: 15 930
Ok, men om man bara stampar sönder den med "potatisstamp" så påvekas inte GI:n nämnvärt? Ingen vispning alltså.
__________________
Allt kött behöver disciplin!

Citat:
Ursprungligen postat av 130kg finsk sisu Visa inlägg
Slarti måste ha en av de bättre axelpartier av odopade personer i världen. punkt.
Slartibartfast är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-11-08, 15:08   #12
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 412
Eller så kan du inleda måltiden med en frukt istället för att äta frukten som efterrätt.

"Treatments consisted of 50 g available carbohydrate from instant mashed potatoes fed alone (control) or with 10 g fructose fed 60, 30 or 0 min before the potato meal. Capillary finger-stick blood samples were analyzed for glucose concentration at -60, -30, 0, 15, 30, 45, 60, 90 and 120 min relative to the ingestion of the potato meal. Compared with the control, the positive incremental area under the glucose curve was reduced 25 and 27% (P < 0.01) when fructose was fed either 60 or 30 min before the meal, respectively. In contrast to previous studies demonstrating that immediate administration of a small amount of fructose lowers the glycemic response to a glucose solution, we found that fructose must be consumed before a starchy food to reduce postprandial glycemia."

J Nutr. 2002 Sep;132(9):2601-4. Fructose prefeeding reduces the glycemic response to a high-glycemic index, starchy food in humans.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-11-08, 15:15   #13
Slartibartfast
Finlands svar på Schenkenberg
 
Slartibartfasts avatar
 
Reg.datum: Apr 2002
Ort: Finland
Inlägg: 15 930
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Eller så kan du inleda måltiden med en frukt istället för att äta frukten som efterrätt...starchy food in humans.
Hmm...intressant.

Men, jag bumpar ändå min föregående fråga:
Citat:
Ursprungligen postat av Slartibartfast
Ok, men om man bara stampar sönder den med "potatisstamp" så påvekas inte GI:n nämnvärt? Ingen vispning alltså.
__________________
Allt kött behöver disciplin!

Citat:
Ursprungligen postat av 130kg finsk sisu Visa inlägg
Slarti måste ha en av de bättre axelpartier av odopade personer i världen. punkt.
Slartibartfast är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-11-08, 15:15   #14
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 412
Har jag redan svarat på.
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-11-08, 15:19   #15
Slartibartfast
Finlands svar på Schenkenberg
 
Slartibartfasts avatar
 
Reg.datum: Apr 2002
Ort: Finland
Inlägg: 15 930
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Har jag redan svarat på.
Aha, ok. Ska läsa noggrannare.
__________________
Allt kött behöver disciplin!

Citat:
Ursprungligen postat av 130kg finsk sisu Visa inlägg
Slarti måste ha en av de bättre axelpartier av odopade personer i världen. punkt.
Slartibartfast är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 17:18.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)