2004-11-08, 12:49
|
#1
|
Finlands svar på Schenkenberg
Reg.datum: Apr 2002
Ort: Finland
Inlägg: 15 930
|
Skillnad på potatisar och mos.
Är det någon praktisk skillnad på om man äter hela potatisar eller om man mosar dem? Jag hatar nämligen hela potatisar, men gillar potaismos. GI och sånt?
Jag bara mosar dem och tillsätter lite mjölk. Inget smör.
__________________
Allt kött behöver disciplin!
Citat:
Ursprungligen postat av 130kg finsk sisu
Slarti måste ha en av de bättre axelpartier av odopade personer i världen. punkt.
|
|
|
|
2004-11-08, 12:52
|
#2
|
Jag är inte överviktig, jag är underlång
Reg.datum: May 2004
Ort: Linköping
Inlägg: 295
|
Jag har för mig att GI ökar för att man finfördelar potatisen.
Vispar du den också?
__________________
Äter man kött blir man köttig
|
|
|
2004-11-08, 13:24
|
#3
|
Finlands svar på Schenkenberg
Reg.datum: Apr 2002
Ort: Finland
Inlägg: 15 930
|
Citat:
Ursprungligen postat av Yxel
Jag har för mig att GI ökar för att man finfördelar potatisen.
Vispar du den också?
|
Ja den ökar, men har det någon praktisk skillnad, eller är det försumbart. Och ja, jag vispar det.
__________________
Allt kött behöver disciplin!
Citat:
Ursprungligen postat av 130kg finsk sisu
Slarti måste ha en av de bättre axelpartier av odopade personer i världen. punkt.
|
|
|
|
2004-11-08, 13:44
|
#4
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 412
|
GI blir signifikant högre, men inte lika högt som pulvermos. Vispar du istället för att bara mosa med gaffel blir det dock väldigt högt, ja.
|
|
|
2004-11-08, 14:10
|
#5
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Borås
Inlägg: 142
|
Vad är skillnaden på att mosa det innan och sitta och tugga det till ett mos?
|
|
|
2004-11-08, 14:16
|
#6
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 412
|
Citat:
Ursprungligen postat av m1cke
Vad är skillnaden på att mosa det innan och sitta och tugga det till ett mos?
|
Att mosa med gaffel och att tugga ordentligt: ingen. Men "normal" tuggning innebär inte finfördelning som t ex vispat mos innebär.
Ät potatisen rå så blir GI:t nära noll.  Tyvärr hamnar all näring i toaletten också.
Vill man kan ju låta potatisen kallna, så den resistenta stärkelse som bildas sänker GI:t till mellan 30 och 40.
|
|
|
2004-11-08, 14:32
|
#7
|
Registered User
Reg.datum: Feb 2004
Ort: Stockholm
Inlägg: 157
|
Bildas det samma mängd resistens stärkelse oavsett hur man kyler (dvs. om det får stå i ett par timmar eller om man spolar det under kallt vatten)?
|
|
|
2004-11-08, 14:36
|
#8
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 412
|
Citat:
Ursprungligen postat av Junior
Bildas det samma mängd resistens stärkelse oavsett hur man kyler (dvs. om det får stå i ett par timmar eller om man spolar det under kallt vatten)?
|
Nej, det tar tid. Den måste självsvalna.
Man kan koka potatisen dagen före, så man har den i kylskåpet och bara kan ta fram och värma (eller äta kall om det passar), när det börjar suga i pluggtarmen.
|
|
|
2004-11-08, 14:44
|
#9
|
Kolos egen surtant
Reg.datum: Sep 2003
Ort: (_/_)= small ass, (__/__) = big ass s= smile, S= big smile, g= grin, eg= evil grin, (.)(.) = stiff pez nipples
Inlägg: 20 105
|
men vad händer med näringen i potatisen om jag låter den kallna och sedan kanske även värmer upp den igen?
Är det inte så att man får lågt GI men mindre näringsämnen i sig?
|
|
|
2004-11-08, 14:49
|
#10
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 412
|
Citat:
Ursprungligen postat av Cilia
men vad händer med näringen i potatisen om jag låter den kallna och sedan kanske även värmer upp den igen?
Är det inte så att man får lågt GI men mindre näringsämnen i sig?
|
Näringsvärdet förändras inte av kylning, och inte nämnvärt om du värmer den försiktigt och inte bränner den till kolbitar. C-vitamin kan vara lite känsligt.
Kall potatis är bäst. Gör en potatissallad.
|
|
|
2004-11-08, 15:05
|
#11
|
Finlands svar på Schenkenberg
Reg.datum: Apr 2002
Ort: Finland
Inlägg: 15 930
|
Ok, men om man bara stampar sönder den med "potatisstamp" så påvekas inte GI:n nämnvärt? Ingen vispning alltså.
__________________
Allt kött behöver disciplin!
Citat:
Ursprungligen postat av 130kg finsk sisu
Slarti måste ha en av de bättre axelpartier av odopade personer i världen. punkt.
|
|
|
|
2004-11-08, 15:08
|
#12
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 412
|
Eller så kan du inleda måltiden med en frukt istället för att äta frukten som efterrätt.
"Treatments consisted of 50 g available carbohydrate from instant mashed potatoes fed alone (control) or with 10 g fructose fed 60, 30 or 0 min before the potato meal. Capillary finger-stick blood samples were analyzed for glucose concentration at -60, -30, 0, 15, 30, 45, 60, 90 and 120 min relative to the ingestion of the potato meal. Compared with the control, the positive incremental area under the glucose curve was reduced 25 and 27% (P < 0.01) when fructose was fed either 60 or 30 min before the meal, respectively. In contrast to previous studies demonstrating that immediate administration of a small amount of fructose lowers the glycemic response to a glucose solution, we found that fructose must be consumed before a starchy food to reduce postprandial glycemia."
J Nutr. 2002 Sep;132(9):2601-4. Fructose prefeeding reduces the glycemic response to a high-glycemic index, starchy food in humans.
|
|
|
2004-11-08, 15:15
|
#13
|
Finlands svar på Schenkenberg
Reg.datum: Apr 2002
Ort: Finland
Inlägg: 15 930
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Eller så kan du inleda måltiden med en frukt istället för att äta frukten som efterrätt...starchy food in humans.
|
Hmm...intressant.
Men, jag bumpar ändå min föregående fråga:
Citat:
Ursprungligen postat av Slartibartfast
Ok, men om man bara stampar sönder den med "potatisstamp" så påvekas inte GI:n nämnvärt? Ingen vispning alltså.
|
__________________
Allt kött behöver disciplin!
Citat:
Ursprungligen postat av 130kg finsk sisu
Slarti måste ha en av de bättre axelpartier av odopade personer i världen. punkt.
|
|
|
|
2004-11-08, 15:15
|
#14
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 412
|
Har jag redan svarat på.
|
|
|
2004-11-08, 15:19
|
#15
|
Finlands svar på Schenkenberg
Reg.datum: Apr 2002
Ort: Finland
Inlägg: 15 930
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Har jag redan svarat på.
|
Aha, ok. Ska läsa noggrannare.
__________________
Allt kött behöver disciplin!
Citat:
Ursprungligen postat av 130kg finsk sisu
Slarti måste ha en av de bättre axelpartier av odopade personer i världen. punkt.
|
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 17:18.
|
    
|