2004-08-28, 10:49
|
#1
|
Registered User
Reg.datum: May 2004
Inlägg: 1 314
|
Vilket är sämst? Choklad eller ostmackor?
Lite då och då känner jag att jag behöver ta en ätardag...
Vilket är sämst? en chokladkaka eller ostmackor? Chokladen har ju mkt fett men ostmackorna har en del fett de med och dessutom väldigt högt GI och II?
|
|
|
2004-08-28, 10:56
|
#2
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2002
Ort: Stockholm
Inlägg: 3 875
|
Det är bra fett i cacao jämfört med ost. Och hårt ost har inte alls hög II.
|
|
|
2004-08-28, 10:57
|
#3
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 427
|
Hur kan du jämföra så helt olika livsmedel?
Det är definitivt mer och bättre näring i bröd och ost än i choklad. Det ena är mat, det andra godis.
Dessutom har allt som har med choklad att göra också högt II, sitt låga GI till trots.
"We hypothesized that chocolate products elicit higher insulin responses than matched products with alternate flavoring"
"Although the GI did not differ within each pair, the insulin index (II) of the chocolate product was always higher"
J Nutr. 2003 Oct;133(10):3149-52.
Citat:
Ursprungligen postat av Prankie
Och hårt ost har inte alls hög II.
|
Men det har brödet.
|
|
|
2004-08-28, 11:05
|
#4
|
Pasta pump
Reg.datum: Sep 2003
Ort: Kolozzeum Forum Posts: Inte många
Inlägg: 1 263
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Men det har brödet. 
|
Men inte alla sorts bröd?
__________________
A boat's a boat, but the mystery box could be anything. It could even be a boat! You know how much we wanted one of those!
|
|
|
2004-08-28, 11:26
|
#5
|
Registered User
Reg.datum: May 2004
Inlägg: 1 314
|
Nja, i det närmaste allt bröd har väl rätt högt GI.
Jag håller med om att jämförelsen är lite knasig men det är sällan jag käkar både mackor och choklad, det blir oftast antingen eller.
Nåja, en dag med kvalificerad skräpkost kommer knappast att hjälpa eller stjälpa dieten... :/
|
|
|
2004-08-28, 13:51
|
#6
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 427
|
Citat:
Ursprungligen postat av Zodd
Men inte alla sorts bröd? 
|
Jo. Inte GI, men väl II.
|
|
|
2004-08-28, 14:00
|
#7
|
Registered User
Reg.datum: Jul 2002
Ort: Vault 13
Inlägg: 11 123
|
beror ju på brödtyp men framförallt chokladtyp samt mängd av varan man äter.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Yes
Utöver det bör du endast gå värdigt men bestämt.
|
|
|
|
2004-08-28, 14:50
|
#8
|
Banned User
Reg.datum: Jul 2003
Ort: Örebro
Inlägg: 17 591
|
Ett par frallor med ost och en rad choklad lite senare? ;/
|
|
|
2004-08-28, 14:53
|
#9
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2004
Ort: Lille
Inlägg: 1 375
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Jo. Inte GI, men väl II.
|
Vad är då den gemensamma nämnaren i alla sorters bröd som ger dem höga II-värden? Ligger tom det där Schulstad Skovmand-brödet jag beskrev i en annan tråd högt på II-skalan?
|
|
|
2004-08-28, 14:56
|
#10
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 427
|
Citat:
Ursprungligen postat av Rataxes
Vad är då den gemensamma nämnaren i alla sorters bröd som ger dem höga II-värden?
|
Kolhydraternas struktur, påverkade av ugnsvärme.
Vitt bröd är satt som referens för Insulinindexvärdena på 100. Variationerna därifrån är inte speciellt stora, även om mjukt bröd med hela korn och surdeg bakat på råg ligger lägre.
|
|
|
2004-08-28, 15:00
|
#11
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2004
Ort: Lille
Inlägg: 1 375
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Kolhydraternas struktur, påverkade av ugnsvärme.
Vitt bröd är satt som referens för Insulinindexvärdena på 100. Variationerna därifrån är inte speciellt stora, även om mjukt bröd med hela korn och surdeg bakat på råg ligger lägre.
|
Aj då, där ser man. Visserligen har det väl inte så stor betydelse när man bara tar en skiva på 72 kcal åt gången och den riktiga näringen kommer i form av de pålagda stekta äggen.
|
|
|
2004-08-28, 19:39
|
#12
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2002
Ort: Stockholm
Inlägg: 3 875
|
Hahaha, jag tänkte på drickschoklad gjord med cacao och mjölk.  kan beror på att jag äter en sked avfettat cacao då och då när jag är sugen på choklad.
|
|
|
2004-08-28, 19:43
|
#13
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 427
|
Citat:
Ursprungligen postat av Prankie
Hahaha, jag tänkte på drickschoklad gjord med cacao och mjölk.  kan beror på att jag äter en sked avfettat cacao då och då när jag är sugen på choklad.
|
Inte mycket ger större insulinutsöndring än chokladmjölk!
"The greatest difference occurred within the flavored milk category in which the chocolate version elicited 45% greater insulinemia than the strawberry flavored milk (P = 0.021). Macronutrient composition (fat, protein, sugar, fiber or energy density) accounted for nearly all of the variation in GI among the foods, but did not explain differences in insulinemia. The presence of cocoa powder in foods leads to greater postprandial insulin secretion than alternate flavorings. Specific insulinogenic amino acids or greater cephalic phase insulin release may explain the findings."
J Nutr. 2003 Oct;133(10):3149-52.
|
|
|
2004-08-28, 19:55
|
#14
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2002
Ort: Stockholm
Inlägg: 3 875
|
King Grub vet för mycket för allmänhetens bästa.
Alla nybörjare här kommer styrka bort alla mat som inte har rätt GI, II, för mycket mättade fetter, hög kolestrol, dålig sammasättning med vitaminer och mineraler, ofullvärdiga proteiner. Till slut har de en matlista som består av enbart siffror ekvationer.
|
|
|
2004-08-28, 22:27
|
#15
|
Registered User
Reg.datum: Mar 2004
Inlägg: 2 116
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Inte mycket ger större insulinutsöndring än chokladmjölk!
"The greatest difference occurred within the flavored milk category in which the chocolate version elicited 45% greater insulinemia than the strawberry flavored milk (P = 0.021). Macronutrient composition (fat, protein, sugar, fiber or energy density) accounted for nearly all of the variation in GI among the foods, but did not explain differences in insulinemia. The presence of cocoa powder in foods leads to greater postprandial insulin secretion than alternate flavorings. Specific insulinogenic amino acids or greater cephalic phase insulin release may explain the findings."
J Nutr. 2003 Oct;133(10):3149-52.
|
Kan vi generalisera vilt kring detta med kakao-smaker och säga att protein med chokladsmak ger större insulinutsöndring, och då kanske är en ½ promille bättre än jordgubbssmaken?
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 15:28.
|
    
|