Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2015-10-08, 23:27   #1
1911
Registered User
 
1911s avatar
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Stockholm
Inlägg: 678
Flytande äggvita otillagat.

Jag har läst en del studier och annat om att råa ägg är en klart sämre idé än att äta sina ägg kokta eller på annat vis tillagade, men hur står det till med flytande äggvita som säljs i literdunkar? Är det att klassa som helt otillagat och därmed också sämre än tillagad, eller har den på något vis tillagats innan den placerats i plast-dunken så man kan tillgodogöra sig den bättre än av normala råa ägg? Det vore ju jävligt smidigt att hälla i det i en protein-smoothie. Att mixa tillagade ägg och blanda med bär och mjölk har jag provat - med en fruktansvärd smak som följd.

Det är ju så jobbigt att äta kokta, stekta ägg om man gör det några dagar i rad. Man blir trött på det ganska snabbt...

Mvh!!
1911 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-09, 04:53   #2
vicarious
Proteinbarskonnässör
 
vicariouss avatar
 
Reg.datum: Nov 2008
Inlägg: 15 775
Otillagat. Äggvita tillför ju ingenting som inte går att ersätta så jag ser inte poängen med att ha det i en drink. Proteinpulver?
__________________
Citat:
I'll see you in another life, brother.

Senast redigerad av vicarious den 2015-10-09 klockan 04:54.
vicarious är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-09, 10:58   #3
1911
Registered User
 
1911s avatar
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Stockholm
Inlägg: 678
Äggproteinet tas ju upp långsammare än t.ex. kasein och vassle-pulver.
1911 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-09, 11:08   #4
J.V
Registered User
 
J.Vs avatar
 
Reg.datum: Aug 2008
Ort: Sydney
Inlägg: 9 477
Jag har fragat Sverker om det, Kolozzeums egna livsmedelsguru, men han visste inte. Han skulle aterkomma med svar men det blev aldrig av, om jag nu inte missade det.

Hur som helst ar aggvita pa dunk (oftast/alltid) pastoriserad, sa den borde vara saker att dricka rakt av och kroppen bor kunna ta upp det. Men det var just den biten jag aldrig fick klarhet i, om kroppen tar upp det och kan anvanda det till muskeluppbyggnad och motverka nedbrytning eller om det ar sakert men vardelost.

edit: kolla pa forpackningen om den ar pastoriserad.
__________________
Journal: 53% magic, 61% science, 102% results.
Science. It reduces the stupid.
Citat:
Ursprungligen postat av trädgårdsmöbel Visa inlägg
Mätt i klassiskt styrkelyft, så tror jag att man kan bli ungefär: 180-150-220 stark utan att dopa sig med lång tid och hård träning.

Senast redigerad av J.V den 2015-10-09 klockan 11:11.
J.V är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-09, 11:18   #5
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 410
Pastöriseringen är inte tillräcklig. Äggvita pastöriseras med en temperatur på... 55 grader? Har jag för mig. Något sådant. Äggviteprotein denatureras dock inte vid så låga temperaturer, utan först vid 74 grader.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-09, 13:13   #6
1911
Registered User
 
1911s avatar
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Stockholm
Inlägg: 678
Satan. Någon som har en mattermometer hemma och vill testa kläcka ett ägg och sätta in i spisen på 75 grader för att se om ägget stelnar vid denna temperatur, samt hur lukten/smaken blir jämfört med ett rått ägg som inte utsatts för 75 grader?

tillägg; antar dock att ett ägg stelnar vid ca 70-75 grader. Så idén att få i sig fullvärdigt äggprotein som fortfarande flyter må vara en stor dröm snarare än något som går att realisera

Senast redigerad av 1911 den 2015-10-09 klockan 13:22.
1911 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-09, 13:32   #7
Diomedea exulans
Klår sin lillasyster i armbrytning
 
Diomedea exulanss avatar
 
Reg.datum: Dec 2012
Ort: Rīga
Inlägg: 11 020
Citat:
Ursprungligen postat av 1911 Visa inlägg
tillägg; antar dock att ett ägg stelnar vid ca 70-75 grader. Så idén att få i sig fullvärdigt äggprotein som fortfarande flyter må vara en stor dröm snarare än något som går att realisera
Ja.

Du kan ju alltid mosa den till en smet, i mixern kanske?
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av skyffelmördarn Visa inlägg
Nu får din röv sota för din fåfänga.
Senast redigerad av Diomedea exulans; efter senaste träningspasset. Anledning: tränade
Diomedea exulans är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-09, 14:01   #8
1911
Registered User
 
1911s avatar
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Stockholm
Inlägg: 678
Mm, testade ju koka ägg och sen mixa. Det smakade för jävligt. Det kanske dock främst är äggulans fel?
1911 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-09, 14:29   #9
Diomedea exulans
Klår sin lillasyster i armbrytning
 
Diomedea exulanss avatar
 
Reg.datum: Dec 2012
Ort: Rīga
Inlägg: 11 020
Citat:
Ursprungligen postat av 1911 Visa inlägg
Det kanske dock främst är äggulans fel?
Gulan smakar ju helt annorlunda än vitan, så det påverkade garanterat.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av skyffelmördarn Visa inlägg
Nu får din röv sota för din fåfänga.
Senast redigerad av Diomedea exulans; efter senaste träningspasset. Anledning: tränade
Diomedea exulans är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-09, 14:37   #10
1911
Registered User
 
1911s avatar
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Stockholm
Inlägg: 678
Ska i helgen prova tillaga äggvita och sedan använda i mina fruktdrinkar. Återkommer med rapport! Detta kanske är den hemliga vägen till massive gains.
1911 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-09, 14:41   #11
Dreas
Maaaaaaat!
 
Dreass avatar
 
Reg.datum: Feb 2006
Ort: Karlstad
Inlägg: 6 323
Men varför måste du äta äggvita? Långsammare, jaha, och?
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Deceiver85 Visa inlägg
"Vem vare? Vem vare som curla?"
"Ingen"
"Vadå ingen? Säg vem det fucking var"
"Ta det lugnt, vi sa att vi ska curla i squat racket, ni sa okej..."
"Vad ska jag göra med min fucking böjdräkt?"
Dreas är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-09, 15:16   #12
1911
Registered User
 
1911s avatar
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Stockholm
Inlägg: 678
För att jag vill ha en långsam proteinkälla som tas upp under en längre tid, speciellt dagar då fastan annars blir lång p.ga. vardagslivet och jag samtidigt är i en nedbrytningsfas p.ga. för många pass i följd (då återhämtningen tidsmässigt är för kort).

Kasein hade säkert varit ungefär lika bra, men det är något speciellt med ägg.
1911 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-09, 16:10   #13
Dreas
Maaaaaaat!
 
Dreass avatar
 
Reg.datum: Feb 2006
Ort: Karlstad
Inlägg: 6 323
Citat:
Ursprungligen postat av 1911 Visa inlägg
För att jag vill ha en långsam proteinkälla som tas upp under en längre tid, speciellt dagar då fastan annars blir lång p.ga. vardagslivet och jag samtidigt är i en nedbrytningsfas p.ga. för många pass i följd (då återhämtningen tidsmässigt är för kort).

Kasein hade säkert varit ungefär lika bra, men det är något speciellt med ägg.
Det du vill är att uppbyggnaden ska vara hög, inte nedbrytningen låg.

Äter du inget efter pass så är proteinbalansen negativ tills du äter såvitt jag vet.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Deceiver85 Visa inlägg
"Vem vare? Vem vare som curla?"
"Ingen"
"Vadå ingen? Säg vem det fucking var"
"Ta det lugnt, vi sa att vi ska curla i squat racket, ni sa okej..."
"Vad ska jag göra med min fucking böjdräkt?"
Dreas är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-09, 16:32   #14
vicarious
Proteinbarskonnässör
 
vicariouss avatar
 
Reg.datum: Nov 2008
Inlägg: 15 775
Citat:
Ursprungligen postat av Dreas Visa inlägg
Men varför måste du äta äggvita? Långsammare, jaha, och?
+1. Det kanske låter bättre i teorin med ett så långsamt protein som möjligt, men om det gör någon skillnad i praktiken är tveksamt. Krångla inte till det.

Jag vet att äggula börjar bli fast vid ca 85 grader då jag gör en hel del hemmagjord glass, men vitan är säkert lägre temp än så.
__________________
Citat:
I'll see you in another life, brother.
vicarious är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-09, 21:05   #15
1911
Registered User
 
1911s avatar
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Stockholm
Inlägg: 678
Citat:
Ursprungligen postat av Dreas Visa inlägg
Det du vill är att uppbyggnaden ska vara hög, inte nedbrytningen låg.

Äter du inget efter pass så är proteinbalansen negativ tills du äter såvitt jag vet.
Man vill såvitt jag vet att nedbrytningen ska vara så låg som möjligt och uppbyggnaden så hög som möjligt. Långsamt protein utesluter ju inte att man även intar snabbare proteinsorter eller fullständiga måltider.
1911 är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 13:32.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)