2014-05-01, 09:00
|
#1
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 418
|
Kolhydratkvalitet (GI & GL) och risk för diabetes typ 2
Citat:
Background:
Epidemiologic evidence for the relation between carbohydrate quality and risk of type 2 diabetes (T2D) has been mixed.
Objective:
We prospectively examined the association of dietary glycemic index (GI) and glycemic load (GL) with T2D risk.
Design:
We prospectively followed 74,248 women from the Nurses’ Health Study (1984–2008), 90,411women from the Nurses’ Health Study II (1991–2009), and 40,498 men from the Health Professionals Follow-Up Study (1986–2008) who were free of diabetes, cardiovascular disease, and cancer at baseline. Diet was assessed by using a validated questionnaire and updated every 4 y. We also conducted an updated meta-analysis, including results from our 3 cohorts and other studies.
Results:
During 3,800,618 person-years of follow-up, we documented 15,027 cases of incident T2D. In pooled multivariable analyses, those in the highest quintile of energy-adjusted GI had a 33% higher risk (95% CI: 26%, 41%) of T2D than those in the lowest quintile. Participants in the highest quintile of energy-adjusted GL had a 10% higher risk (95% CI: 2%, 18%) of T2D. Participants who consumed a combination diet that was high in GI or GL and low in cereal fiber had an ∼50% higher risk of T2D. In the updated meta-analysis, the summary RRs (95% CIs) comparing the highest with the lowest categories of GI and GL were 1.19 (1.14, 1.24) and 1.13 (1.08, 1.17), respectively.
Conclusion:
The updated analyses from our 3 cohorts and meta-analyses provide further evidence that higher dietary GI and GL are associated with increased risk of T2D.
|
Glycemic index, glycemic load, and risk of type 2 diabetes: results from 3 large US cohorts and an updated meta-analysis. Am J Clin Nutr April 30, 2014.
http://ajcn.nutrition.org/content/ea....full.pdf+html
|
|
|
2014-05-02, 06:12
|
#2
|
Banned User
Reg.datum: Jun 2011
Ort: Sverige..
Inlägg: 786
|
Nu kommer snart någon IIFYM-tomte och kritiserar detta.
"VADÅ GLASS OCH BROCCOLI ÄR JU BÅDA CARBZ LIXOM?"
|
|
|
2014-05-02, 07:51
|
#3
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2012
Inlägg: 476
|
Citat:
Ursprungligen postat av Nutrid
Nu kommer snart någon IIFYM-tomte och kritiserar detta.
"VADÅ GLASS OCH BROCCOLI ÄR JU BÅDA CARBZ LIXOM?"
|
Beror ju lite på vad man utgår ifrån också, träningsresultat och hälsa är inte samma sak.
|
|
|
2014-05-02, 08:25
|
#4
|
Förslag?
Reg.datum: Aug 2004
Ort: Malmö
Inlägg: 23 774
|
Och tränar man, har en aktiv vardag och använder högglykemiska kolhydrater på ett förståndigt sätt (i samband med träning eller som komplettering av måltider så att GI sänks etc) är det förmodligen inte skadligt överhuvudtaget skulle jag tro.
__________________
Jag ger inte sjukgymnastisk rådgivning via PM. Om vi etablerat en vårdrelation svarar jag inte på PM som rör din skada: Ring mig på arbetstid.
Citat:
Ursprungligen postat av eternallord
Det krävs en bildad person för att reservera sin åsikt när man inte är tillräckligt påläst.
|
|
|
|
2014-05-02, 09:54
|
#5
|
Banned User
Reg.datum: Jun 2011
Ort: Sverige..
Inlägg: 786
|
Citat:
Ursprungligen postat av broman
Beror ju lite på vad man utgår ifrån också, träningsresultat och hälsa är inte samma sak.
|
Jag tror att man får sämre resultat med socker och transfetter i jämförelse med de nyttigare alternativen i längden.
But you do what you want
|
|
|
2014-05-02, 13:39
|
#6
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2012
Inlägg: 346
|
Grejen är ju den att "IIFYM-tomtar" alltid står på en god grund innan de applicerar sitt tänk. Inte direkt att dom kör B&J för 1500 Kcal, godis för 1000 Kcal, chips för 500 Kcal och slutligen äter sina 2,0 g protein/kg. Hoppas jag iaf :P
|
|
|
2014-05-02, 14:18
|
#7
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2012
Inlägg: 476
|
Citat:
Ursprungligen postat av ddavid
Grejen är ju den att "IIFYM-tomtar" alltid står på en god grund innan de applicerar sitt tänk. Inte direkt att dom kör B&J för 1500 Kcal, godis för 1000 Kcal, chips för 500 Kcal och slutligen äter sina 2,0 g protein/kg. Hoppas jag iaf :P
|
Finns alltid folk som tar det till det extrema, tyvärr. Har hört folk som äter på IIFYM med billys pan pizza och godis etc, mest för att protestera mot "kyckling & ris CLEAN only" dieten.
|
|
|
2014-05-02, 18:10
|
#8
|
Registered User
Reg.datum: Dec 2005
Inlägg: 182
|
Citat:
Ursprungligen postat av Nutrid
Jag tror att man får sämre resultat med socker och transfetter i jämförelse med de nyttigare alternativen i längden.
But you do what you want
|
Tro är att icke veta och den här studien bekräftar inte din tro på något sätt.
Hur många av deltagarna i studien tränar medvetet, hårt och ofta? Kanske inte så applicerbart på just det här forumet (eller är det?  ) men absolut på en generell population.
|
|
|
2014-05-02, 18:33
|
#9
|
Banned User
Reg.datum: Jun 2011
Ort: Sverige..
Inlägg: 786
|
Citat:
Ursprungligen postat av Kendouy
Tro är att icke veta och den här studien bekräftar inte din tro på något sätt.
Hur många av deltagarna i studien tränar medvetet, hårt och ofta? Kanske inte så applicerbart på just det här forumet (eller är det?  ) men absolut på en generell population.
|
Den bekräftar min tro till viss del då jag vet att många som även inte tränar tycker GI, sockerkonsumtion och så vidare är fullkomligt irrelevant.
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 18:12.
|
    
|