Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2013-06-06, 18:23   #1
PunchSlap
Registered User
 
Reg.datum: Dec 2010
Ort: Skåne
Inlägg: 157
Jäsa bönor och korn

Hur gör man det? Jag har sökt men fann inget som svarade på min fråga direkt.

http://www.wikihow.com/Ferment-Beans
Här står det väl litegrann men jag vet inte om man skall göra vissa moment tillsammans eller vilka av dem som är separerade.

Ska tydligen få bort fytinsyra och massa grejs(kanske Grub kan ge någon kommentar på detta ) så det blir nyttigare
PunchSlap är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-06-06, 22:57   #2
Bryggan
Registered User
 
Bryggans avatar
 
Reg.datum: Feb 2013
Ort: Hufvudstaden
Inlägg: 1 765
Jodå fytinet försvinner till stor del av jäsning.

Min fråga är: har du ätit jästa bönor?

Själv gillar jag att göra surdegsbröd...gärna surdegsbröd gjord på vetemjöl.
Hur som helst tänkte jag en dag att jag skulle göra ett bröd på durumvetemjöl. Började syra durum-mjölet. Själva jäsningen såg korrekt ut. När det stått i några dagar så tänkte jag använda surdegen. Döm av min förvåning när den inte luktade som vetemjölssurdeg (som filmjölk) alls. Det luktade fruktansvärt! Det luktade i det närmaste skithus. Själv har jag försökt rationalisera hur det blev "skit" av alltihopa. Det jag kom fram till är att det var proteinets fel, dvs så är det för lite stärkelse och för Mycket protein i durumvete rent generellt. Om det är rätt eller fel har jag ingen aning om.
Proteiner luktar gärna väldigt illa när det fermenteras.

Du ska alltså jäsa något som har ännu mer protein....läckert. Orkar du så får du gärna uppdatera tråden.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av PureWhey Visa inlägg
Jävla googlesamhälle, tänk själv lite.
Bryggan är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-06-07, 14:08   #3
PunchSlap
Registered User
 
Reg.datum: Dec 2010
Ort: Skåne
Inlägg: 157
Uppdaterar så fort jag tagit första tuggan
Men hur gör man då? Ska man låta bönorna ligga i vatten över natten OCH koka dom sen eller räcker det att göra en av dom?
PunchSlap är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-06-07, 14:16   #4
tlk
nattzor
 
Reg.datum: Feb 2013
Inlägg: 2 050
Citat:
Ursprungligen postat av PunchSlap Visa inlägg
Uppdaterar så fort jag tagit första tuggan
Men hur gör man då? Ska man låta bönorna ligga i vatten över natten OCH koka dom sen eller räcker det att göra en av dom?
Så tillagar man väl alltid bönor? Blötläggning över natten och sen koka i nytt vatten..
tlk är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-06-07, 14:36   #5
PunchSlap
Registered User
 
Reg.datum: Dec 2010
Ort: Skåne
Inlägg: 157
Jag kör bönor från konserver
PunchSlap är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-06-07, 20:54   #6
PunchSlap
Registered User
 
Reg.datum: Dec 2010
Ort: Skåne
Inlägg: 157
Så ska jag koka dom om jag tar konservbönor för att dom ska bli jästa? Eller är det "för sent" när dom redan är tillagade, som i konserven? Fattar ingenting
PunchSlap är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-06-07, 21:26   #7
tlk
nattzor
 
Reg.datum: Feb 2013
Inlägg: 2 050
Nu jäser jag ju inte bönor precis...

Men alltså lägga i blöt och koka är för att göra bönorna till ätbart format. Det är redan gjort på dina konserver.

Rimligtvis kan du hoppa direkt till steg 4.
tlk är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-06-08, 13:27   #8
PunchSlap
Registered User
 
Reg.datum: Dec 2010
Ort: Skåne
Inlägg: 157
Okej det kommer ta några dagar alltså, får väl sa när jag tar mig tid och genomför det. Men jag postar så fort jag gjort det.

Googlade lite och kom fram till den här: http://breakingmuscle.com/nutrition/...ad-phytic-acid

Kanske kan vara något intressant, om det nu stämmer.
PunchSlap är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 12:52.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)