Citat:
Ursprungligen postat av Dreas
Det var väl typ allt. GI är en dålig måttstock på hur bra ett livsmedel är. För att inte säga hur bra en kost är.
En kost med ett lågt GI i snitt måste inte vara bättre än en med högre GI.
Finns trådar om GI här på forumet ifall man googlar lite.
|
Okej men hur snabb en kolhydrat är avgörs av den tid det tar för kolhydraten i maten att bli blodsocker. Ju kortare tid det krävs, desto mer insulin kommer att frisättas. Tar det däremot lång tid behövs det betydligt mindre insulin för att hålla blodsockret på en bra nivå. När man äter långsamma kolhydrater hålls blodsockerni vån relativt stabil eftersom en begränsad mängd insulin frisätts till blodet. Snabba kolhydrater som frigör mer insulin som snabbt sänker blodsockret till en nivå under den ursprungliga. Kroppen reglerar detta genom att frigöra hormonet kortisol. Det negativa med kortisol är att det även bryter ner muskelmassa.
Nettoeffekten av ett för kraftigt insulinpåslag är därför minskad muskeltillväxt. Målet med kostplanering är istället att konstant ha låga insulinnivåer i blodet. Det möjliggör muskeltillväxt, utan onödig fettinlagring. Enligt definition är alltså en snabb kolhydrat en som ger en stor insulinutsöndring och vice versa. Sen är det ju mer saker som kan verka hur snabbt kolhydraten tas upp men därför bra att kolla GI.