Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2013-05-17, 13:03   #1
Bryggan
Registered User
 
Bryggans avatar
 
Reg.datum: Feb 2013
Ort: Hufvudstaden
Inlägg: 1 765
Kostfibrer i livsmedel

Sökt lite på forumet och hittade inget om hur man mäter, approximerar eller fastställer icke nedbrytbara fibrer i kosten vi äter. Tänkte att den informationen borde finnas med på kolozzeums forumdel.

Det totala energiinnehållet i olika matvaror sker ju med kalorimetri som ger tillförlitlig data när vi talar om socker och kött. När det gäller livsmedel från växtvärlden är ju kalorimetri lite mer osäkert så nu är jag nyfiken på hur man räknar ut hur många procent av låt säga ett kålhuvud som är kostfibrer.

För de som inte riktigt vet vad fibrer är, kan jag på ett enkelt sätt förklara det som att fibrer är rent socker som kroppen inte kan ta upp pga att dessa inte kan brytas ner. Hade vi kunnat bryta ner fibrer hade vi fått ut mycket mer energi ur ett kålhuvud till exempel. När man mäter energin i en grönsak så eldar man helt enkelt upp grönsaken och mäter energin man fick ut i branden, det dumma är att fibrer brinner lika bra som socker. Socker däremot får du en väldans massa energi av per gram medan från fibrer får man noll energi.
Det finns dock system för att räkna ut hur mycket som är kostfibrer i väldigt många livsmedel men frågan är hur de går tillväga.

Tack på förhand.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av PureWhey Visa inlägg
Jävla googlesamhälle, tänk själv lite.
Bryggan är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-05-17, 16:52   #2
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 829
Enzymer skulle jag använda.

Men denna länk är bara en månad gammal:
http://www.slv.se/sv/Internationellt...stfiber-fiber/

Du har metoderna bland referenserna. Denna är överst:
http://secure.megazyme.com/files/BOO..._1205_DATA.pdf
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.

Senast redigerad av Sverker den 2013-05-17 klockan 16:53.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-05-19, 07:59   #3
Bryggan
Registered User
 
Bryggans avatar
 
Reg.datum: Feb 2013
Ort: Hufvudstaden
Inlägg: 1 765
Från länken http://secure.megazyme.com/files/BOO..._1205_DATA.pdf ovan

This method is the simplified modification of the AACC total dietary
fiber (TDF) method, 32-05.01, and the AACC soluble/insoluble dietary
fiber method (for oat products), 32-21.01. (See Note 1, page 9.)

1. Principle:
Briefly, 1 g dried food samples (duplicate) is subjected to
sequential enzymatic digestion by heat-stable α-amylase, protease and
amyloglucosidase.
2. Soluble/insoluble dietary fibre determination:
Insoluble dietary fibre (IDF) is filtered, and then residue is washed with warm
distilled water. Combined solution of filtrate and water washings are
precipitated with 4 volumes of 95% ethanol (EtOH) for soluble dietary
fibre (SDF) determination. Precipitate is then filtered and dried. Both
SDF and IDF residues are corrected for protein, ash and blank, for the
final calculation of SDF and IDF values.
3. Total dietary fibre determination:
SDF is precipitated with EtOH, and residue is then filtered, dried and weighed. Total dietary fibre (TDF) value is corrected for protein and ash content.

SCOPE:
This method determines soluble, insoluble and total dietary fibre
content in processed foods and raw materials, such as cereal products,
fruits and vegetables.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av PureWhey Visa inlägg
Jävla googlesamhälle, tänk själv lite.
Bryggan är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 01:37.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)