Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2012-04-13, 17:27   #1
exevision
Registered User
 
exevisions avatar
 
Reg.datum: Jan 2011
Inlägg: 6 825
Fullkornsprodukter och kadmium?

Fullkorns varianter av spannmål innehåller ju mer kadmium än raffinerat gör. Hur ser det då ut med tex. knäckebröd och fullkornspasta? Är det dumt att äta mycket av det eller minskar mängden kadmium i slutprodukten?
exevision är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-04-13, 17:37   #2
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 841
Livsmedelsverket har tittat på fullkorn och spannmål:
http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-...--fordjupning/

Knäckebröd är svårt att komma runt. Antar att knäckebröd bidrar men att det totala intaget per vecka går att reglera. Bättre att skippa källor som det finns alternativ till. Alltså blir det vanlig pasta och att undvika fullkornsvarianterna. Kanske välja produkter där man istället tillsätter beta-glukaner eller någon annat koncentrat.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-04-13, 18:23   #3
exevision
Registered User
 
exevisions avatar
 
Reg.datum: Jan 2011
Inlägg: 6 825
Så du tycker att man ska undvika fullkorn?
Och anser inte livsmedelsverket att raffinerade spannmålsprudukter är sämre för hälsan?

Edit: tips på prudukter med beta-glukaner?
exevision är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-04-13, 18:49   #4
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av exevision Visa inlägg
Edit: tips på prudukter med beta-glukaner?
Havregryn.

Här kan du läsa mer om kadmium: http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-m...--fordjupning/

Det är till och med rätt höga halter i raffinerat vetemjöl:

http://www.testfakta.se/livsmedel/article60096.ece

Senast redigerad av Eddie Vedder den 2012-04-13 klockan 18:51.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-04-13, 18:59   #5
exevision
Registered User
 
exevisions avatar
 
Reg.datum: Jan 2011
Inlägg: 6 825
Citat:
Ursprungligen postat av Eddie Vedder Visa inlägg
Havregryn.
Tillsatt beta-glukaner?
exevision är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-04-13, 19:07   #6
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av exevision Visa inlägg
Tillsatt beta-glukaner?
Nej naturligt förekommande betaglukaner. Produkter med tillsatta betaglukaner är ju svindyrt och lämpat till folk som har problem med blodsockerreglering och/eller blodfetter.

Senast redigerad av Eddie Vedder den 2012-04-13 klockan 19:09.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-04-13, 19:49   #7
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 841
Beta-glukaner var mest ett exemplel på att komplettera kosten med lösliga fibrer. Cellulosa från spannmål är mindre viktigt. Bättre med fibrer från grönsaker som oftast är lösliga.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-04-13, 20:47   #8
exevision
Registered User
 
exevisions avatar
 
Reg.datum: Jan 2011
Inlägg: 6 825
Men menar ni att man ska undvika eller iaf inte gå till överdrift med intaget av spannmål?
Och hur är det med slutprodukter som ris och pasta?
exevision är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-04-14, 06:39   #9
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 841
I texten jag länkade till står det.

I spannmålsprodukter förekommer kadmium främst i skaldelarna och innehållet är som regel högre i fullkornsmjöl än i siktade mjölsorter. Ett ökat intag av fullkornsprodukter kan därmed förväntas leda till ett ökat kadmiumintag.

Ris och pasta brukar vara enbart kärnan där de yttre delarna är bortskalade.


Frågar du mig så har de yttre skaldelarna mindre värde. Innehåller cellulosa som ger volym åt tarminnehållet men resten är ointressant, för mig. Bättre att använda andra källor till kostfibrer som grönsaker.

GI dvs blodsockersvar på pasta går utmärkt att styra genom att kyla ned för att dagen efter återuppvärma den.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-04-14, 09:41   #10
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av exevision Visa inlägg
Men menar ni att man ska undvika eller iaf inte gå till överdrift med intaget av spannmål?
Och hur är det med slutprodukter som ris och pasta?
Jag menar ingenting egentligen. Jag bara påpekar att det finns och att man i den senaste testningen av några utvalda mjölsorter fann högre halter än man trott. Och det var inte ens fullkorn.

Ris och pasta görs ju på mjölet.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 05:03.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)