Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Diet, Deff & Fettminskning

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2012-03-27, 10:04   #1
Rawsteel
Banned User
 
Reg.datum: Jul 2010
Inlägg: 793
En fråga om ägg

Hej, jag är lite nyfiken på hur man ska väga ägg för att få ut ett korrekt värde?
Vi säger att jag ska koka 3st ägg, ska jag väga dom innan med skalet på eller efter när dom är kokade med borttaget skal?
Blev lite fundersam efter tråden som handlade om fryst vs tinad kyckling för inte så länge sedan där det sades att produkten ska vägas i det skick man köper det i.
Ändrar verkligen vitan och gulan i ägget vikt när man kokat det?
Borde inte det mest korrekta vara att koka ägget och sedan ta bort gulan från vitan och väga båda separat och köra enligt SLV's värden?
Tack på förhand!

Senast redigerad av Rawsteel den 2012-03-27 klockan 10:05.
Rawsteel är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-03-27, 10:07   #2
Tacos
Registered User
 
Reg.datum: Aug 2010
Ort: Huddinge
Inlägg: 1 505
Väg det skalade kokta ägget.
Tacos är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-03-27, 10:09   #3
Fishtank
Banned User
 
Reg.datum: Apr 2010
Inlägg: 2 533
Eller väg bara råa ägget med skal innan du kokar.
Skalet väger runt 1-2 gram så överdrivet fel lär det inte bli.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Fishtank är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-03-27, 10:14   #4
begt
Registered User
 
Reg.datum: Jun 2011
Inlägg: 2 859
Citat:
Ursprungligen postat av Fishtank Visa inlägg
Eller väg bara råa ägget med skal innan du kokar.
Skalet väger runt 1-2 gram så överdrivet fel lär det inte bli.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Dessutom så innehåller äggskal nästan exakt lika mycket kalk oavsett storlek (så skalen borde väga i princip lika mycket). Det är därför de lite större äggen lättare går sönder om man kokar dem för häftigt.
begt är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-03-27, 10:16   #5
Fishtank
Banned User
 
Reg.datum: Apr 2010
Inlägg: 2 533
Intressant fakta begt.
Alltid lär man sig något nytt här på kolozzeum.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
Fishtank är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-03-27, 10:36   #6
begt
Registered User
 
Reg.datum: Jun 2011
Inlägg: 2 859
Citat:
Ett normalstort ägg väger 63 gram med skal. Utan skalet, som väger cirka 7 gram, återstår 56 gram. Det är denna vikt som använts när näringsinnehållet per ägg beräknats. Ett stort frukostägg innehåller självklart ännu mer nyttigheter.
http://www2.svenskaagg.se/attachments/92/1420.pdf

Citat:
Varför har stora ägg så tunt skal?
Svar: En ung höna värper små ägg, eftersom mängden kalcium i skalet i princip alltid är lika stor blir skalen tjockare. Från en äldre höna som värper större ägg, får vi ägg med tunnare skal.
http://www.kronagg.se/Nyttigt%20aggv...ch%20svar.aspx
begt är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-03-27, 11:02   #7
Silencer
Banned User
 
Reg.datum: Nov 2010
Ort: Örebro
Inlägg: 2 127
Räkna på 60g per ägg det är tillräckligt nära.
Silencer är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-03-27, 13:33   #8
gQLLe
Banned User
 
Reg.datum: Oct 2010
Inlägg: 887
Citat:
Ursprungligen postat av Silencer Visa inlägg
Räkna på 60g per ägg det är tillräckligt nära.
och bara vitan brukar iaf för min del väga 33-36g.
gQLLe är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-03-27, 13:45   #9
begt
Registered User
 
Reg.datum: Jun 2011
Inlägg: 2 859
Vitans vikt uppgår till 2/3 av totalvikten. 90% av vitans vikt är vatten.
begt är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 23:15.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)