Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2011-08-31, 21:11   #1
Crocker
Registered BAWS!
 
Crockers avatar
 
Reg.datum: Oct 2009
Ort: Lulle
Inlägg: 5 555
Falukorv utan E250

Nå, finns det?
__________________
Fet men svag.
Crocker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-08-31, 21:12   #2
Hannya
Registered User
 
Reg.datum: Oct 2008
Inlägg: 127
har sett falukorv utan E-medel på bl.a COOP

edit: eller så var det så att det var väldigt hög kötthalt + e-medel. minns ej säkert
Hannya är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-08-31, 21:16   #3
Crocker
Registered BAWS!
 
Crockers avatar
 
Reg.datum: Oct 2009
Ort: Lulle
Inlägg: 5 555
Det är endast E250 jag vill skippa, resten bryr jag mig inte om.
__________________
Fet men svag.
Crocker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-08-31, 21:16   #4
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Nej det kan jag inte tänka mig. Möjligtvis om du tar dig till någon gård som tillverkar sin egen chark för egenbruk. Annars är det nog helt kört och förmodligen lagstadgat.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-08-31, 21:17   #5
Crocker
Registered BAWS!
 
Crockers avatar
 
Reg.datum: Oct 2009
Ort: Lulle
Inlägg: 5 555
Citat:
Ursprungligen postat av Eddie Vedder Visa inlägg
Nej det kan jag inte tänka mig. Möjligtvis om du tar dig till någon gård som tillverkar sin egen chark för egenbruk. Annars är det nog helt kört och förmodligen lagstadgat.
Juste, den dödar väl toxid eller vad det hette? Om man kan köpa från gård(Vilket säkert är möjligt för mig.), finns det några risker då utan e250, har helt glömt den aspekten.
__________________
Fet men svag.
Crocker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-08-31, 21:22   #6
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av Crocker Visa inlägg
Juste, den dödar väl toxid eller vad det hette?
Clostridium botulinum.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-08-31, 21:28   #7
Crocker
Registered BAWS!
 
Crockers avatar
 
Reg.datum: Oct 2009
Ort: Lulle
Inlägg: 5 555
Undrar vad som är värst.
Någon annan som har koll på frågan om gårdar?
__________________
Fet men svag.
Crocker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-08-31, 21:31   #8
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 410
Botulismbakterien är definitivt värst. En kaffekopp toxin är nog för att döda hela Sveriges befolkning knall och fall.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-09-01, 00:03   #9
gujan
Registered User
 
Reg.datum: May 2010
Ort: Uppsala
Inlägg: 1
Det finns men lär inte vara särskilt vanligt nej.. Läste detta på en sida dock
"Lars Sandström med butiker i Söderhallarna, Nacka och Älvsjö tillverkade i julas en nitritfri julskinka. Nu går det också att köpa nitritfri kokt och rökt skinka, en färsk salsicchia och en nitritfri falukorv som Sandström kallar Gråfalu."
gujan är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-09-01, 05:22   #10
Bjern
Registered User
 
Bjerns avatar
 
Reg.datum: Apr 2011
Ort: Stockholm
Inlägg: 1 965
Om du utesluter dom flesta livsmedel med E250, men käkar falukorv, så kommer du med största sannolikhet ändå äta mindre än genomsnitts-svensken.
__________________
Atdevonline.com - Skriverier om ny forskning jag tycker är intressant
Bjern är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-09-01, 05:52   #11
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 819
Citat:
Ursprungligen postat av Eddie Vedder Visa inlägg
Nej det kan jag inte tänka mig. Möjligtvis om du tar dig till någon gård som tillverkar sin egen chark för egenbruk. Annars är det nog helt kört och förmodligen lagstadgat.

Visst är det lagstadgat. Mat ska vara säkert.
Falukorv är ett typexempel på en produkt där Clostridium botulinum skulle kunna växa till. Värmebehandlad, inte för salt och tillräckligt tjock för att centrum ska bli syrefritt.

Genom kortare hållbarhet och know-how har tillverkaren lyckats hitta en lösning på att förhindra Clostridium botulinum. Vilket är bra gjort
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-09-01, 07:14   #12
Pretorian
Registered User
 
Pretorians avatar
 
Reg.datum: Mar 2010
Inlägg: 5 827
Ursäkta min nybörjarfråga men är det antingen E250 i korven eller risk för Clostridium botulinum?

Åt för övrigt falukorv igår... sååå gott!
__________________
Träning, mat och TV-spel - "Rippad in till benet":
http://www.kolozzeum.com/forum/showt...1078&page=1000
Pretorian är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-09-01, 08:07   #13
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Genom kortare hållbarhet och know-how har tillverkaren lyckats hitta en lösning på att förhindra Clostridium botulinum. Vilket är bra gjort
Ja och i samma veva kan man ju peta i extra mycket E250 enbart av kosmetiska skäl. Vilket är dåligt gjort.

Citat:
Ursprungligen postat av Pretorian Visa inlägg
Ursäkta min nybörjarfråga men är det antingen E250 i korven eller risk för Clostridium botulinum?
Det är ju det vi skrivit. E250 är det alltid, finns ingen falukorv utan. C. botulinum är emellertid en väldigt liten risk och den dör vid en viss temperatur. Men falukorv äts ju inte helt sällan rått som pålägg och framför allt gäller ju det andra liknande livsmedel som skinka, leverpastej och rökt lax. Man steker ju inte direkt skinkan eller kalkonen innan den läggs på mackan.

Senast redigerad av Eddie Vedder den 2011-09-01 klockan 08:10.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-09-01, 08:24   #14
Torwald
Registered User
 
Reg.datum: Jun 2007
Inlägg: 936
Citat:
Ursprungligen postat av Eddie Vedder Visa inlägg
Man steker ju inte direkt skinkan eller kalkonen innan den läggs på mackan.
Ponera att man skulle göra det, vid vilken temperatur blir sådana livsmedel "säkra"? (Om vi låtsas att det inte är nitrit i.)
Torwald är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-09-01, 08:25   #15
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av Torwald Visa inlägg
Ponera att man skulle göra det, vid vilken temperatur blir sådana livsmedel "säkra"? (Om vi låtsas att det inte är nitrit i.)
Det står förmodligen på Livsmedelsverkets hemsida. De har bra info om matförgiftningsbakterier där.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 19:54.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)