2011-03-10, 07:47
|
#1
|
Banned User
Reg.datum: Apr 2009
Inlägg: 374
|
Frysa in mat inför veckor.
Funkar det att göra matlådor sen frysa in dom,. för att värma kommande veckan/veckorna? typ ris med kött osv, så man slipper stå och laga käk kl 23 på kvällen varje dag
|
|
|
2011-03-10, 08:57
|
#2
|
Fortfarande ofyndig
Reg.datum: May 2004
Ort: Sollentuna
Inlägg: 505
|
Ja, har du aldrig fryst ner en portion lagad mat förut? Sen upplever jag iof att konsistensen påverkas negativt.
Senast redigerad av Kryss den 2011-03-10 klockan 08:59.
|
|
|
2011-03-10, 09:03
|
#3
|
Registered User
Reg.datum: Sep 2010
Inlägg: 616
|
Jag frös in i stort sett allt förut. Dock gillar jag inte konsistensen på ris, pasta och klyftpotatis när man tinar det så nuförtiden fryser jag t.ex. bara in köttfärssåsen och ställer mig och kokar pastan till även om det tar lite längre tid.
|
|
|
2011-03-10, 09:17
|
#4
|
Registered User
Reg.datum: Oct 2010
Ort: UMEÅ
Inlägg: 27
|
Det bör inte vara några problem att frysa in mat i ett par veckor. Blir säkert sämre näringsvärde med tiden dock...
Visst konsitensen blir kanske inte opti, men vafan, i me skiten i mixern å drick, så går det snabbt oxå
|
|
|
2011-03-10, 09:33
|
#5
|
Horny user
Reg.datum: Jan 2011
Ort: Gräddhyllan Göteborg
Inlägg: 366
|
Jag brukade köpa 8kg köttfärs och göra köttfärssås inåt helvete...fryste in färdiga portioner med ris och pasta till, så var det bara att plocka fram varje dag till jobbet. Sjukt billigt, sjukt enformigt, sjuk tidsvinning. =)
|
|
|
2011-03-10, 09:36
|
#6
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2010
Inlägg: 872
|
Så länge du inte fryser in upptinad mat ännu en gång. Bakterierisk!
Infrysning av mat
Hållbarhet
|
|
|
2011-03-10, 09:37
|
#7
|
Not that kind of doctor
Reg.datum: Dec 2009
Ort: Uppsala
Inlägg: 1 433
|
Jag är väl lite extrem men jag brukar laga en rejäl laddning mat som får stå i kylen så äter jag tills allt är slut. Mitt personlig rekord är sju dagar och tio portioner pastasallad. Jag blev rätt less men det var inget fel på maten sista dagen. Men jag har även frusit in då det blivit lite väl många portioner. Frys inte in potatis, pasta ris eller liknande, det är rätt meningslöst och sällan gott. Det går snabbt att koka nytt när du skall äta och kräver inget större jobb. Eller koka för några dagar/måltider framåt och spara i kylen istället.
|
|
|
2011-03-10, 09:44
|
#8
|
Registered User
Reg.datum: Jul 2007
Inlägg: 2 608
|
eh ja?
Du kan frysa in de mesta, tll å med kålpudding, lasagne, blodpudding. sen blir ju konsistensen lite annorlunda vid upptining.
Bästa e väl ändå å frysa typ, köttfärssås chili corn carne, röror på köttfärs. Pannbiffar å sån te ju bra med! Pannkakor blir dock lite annorlunda vid tinig, men skit bra om man vill spara  Ja allt går!
__________________
DM guld Diskuskastning 2005 * 5a av 25st 2005 Världsungdomsspelen F15 Diskus * DM guld Diskuskastning 2006 * DM guld Tyngdlyftning 2007 * U-SM guld Styrkelyft 2008 Kiruna * U-NM guld styrkelyft 2008 Norge
Sen försvann hon...
|
|
|
2011-03-10, 10:16
|
#9
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2011
Inlägg: 7 688
|
Exakt så har jag gjort i snart ett halvårs tid, mest pga att jag inte har tid att laga mat på kvällarna då jag istället är på gymmet! Så ja.. det funkar!
"Jag äter inte denna mat för att den är god, utan för att bli snygg!" för att citera en nitisk deffare!
|
|
|
2011-03-10, 11:28
|
#10
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
|
Citat:
Ursprungligen postat av Kryss
Ja, har du aldrig fryst ner en portion lagad mat förut?
|
Min reaktion var densamma.  Men ja det funkar och så har ju folk gjort enda sedan frysen blev något i ägo för gemene man i Sverige.
|
|
|
2011-03-10, 12:02
|
#11
|
Registered User
Reg.datum: Apr 2008
Ort: Täby
Inlägg: 895
|
hehe kokta ägg blir inte bra när man fryser dem
|
|
|
2011-03-10, 12:08
|
#12
|
Registered User
Reg.datum: Jul 2007
Inlägg: 2 608
|
okej, jag kanske överdrev liiite. Keso e ingen höjdare (har testat, hade flera kilo hemma) men iaf, nästan allt
__________________
DM guld Diskuskastning 2005 * 5a av 25st 2005 Världsungdomsspelen F15 Diskus * DM guld Diskuskastning 2006 * DM guld Tyngdlyftning 2007 * U-SM guld Styrkelyft 2008 Kiruna * U-NM guld styrkelyft 2008 Norge
Sen försvann hon...
|
|
|
2011-03-10, 12:11
|
#13
|
Registered User
Reg.datum: Apr 2008
Ort: Täby
Inlägg: 895
|
Citat:
Ursprungligen postat av 1684_
okej, jag kanske överdrev liiite. Keso e ingen höjdare (har testat, hade flera kilo hemma) men iaf, nästan allt 
|
+1 på den, men funkar som nödlösning
|
|
|
2011-03-10, 12:20
|
#14
|
Registered User
Reg.datum: Jul 2007
Inlägg: 2 608
|
Citat:
Ursprungligen postat av Nelli
+1 på den, men funkar som nödlösning 
|
Absolut  Man får inte va för kräsen när de kniper sig. Hade så jäkla mycket, visste inte vad jag skulle göra å bäst före datumet närmade sig med storm steg. Konsistensen blev otroligt grynig iaf.
__________________
DM guld Diskuskastning 2005 * 5a av 25st 2005 Världsungdomsspelen F15 Diskus * DM guld Diskuskastning 2006 * DM guld Tyngdlyftning 2007 * U-SM guld Styrkelyft 2008 Kiruna * U-NM guld styrkelyft 2008 Norge
Sen försvann hon...
|
|
|
2011-03-10, 13:11
|
#15
|
Nallemoderator
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 36 676
|
Citat:
Ursprungligen postat av Akerhage
Jag brukade köpa 8kg köttfärs och göra köttfärssås inåt helvete...fryste in färdiga portioner med ris och pasta till, så var det bara att plocka fram varje dag till jobbet. Sjukt billigt, sjukt enformigt, sjuk tidsvinning. =)
|
Där har jag en lösning.
Krydda hela grytan med en mild variant av kryddning
Ös av hälften
Krydda mer
Ös av hälften
Häll i vita bönor i tomatsås, burkbönor och/eller egenkokta bönor och krydda starkt.
När allt svalnat så häller du sen ner frysta grönsaker av minst tre olika sorter varierat i burkarna.
Massor av olika smaker för ungefär samma arbetsinsats.
Lyxvarianten är att fylla på med kyckling, andra färsrätter, helt kött, fisk etc enligt samma princip (man måste iofs inte göra 8 kg av varje...).
__________________
"The myth that women should not lift heavy is advanced only by women who fear effort and men who fear women." Eric Midkiff från misc.fitness.weights
"Your physiology doesn't care what your philosophy is"
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 23:26.
|
    
|