De anligaste bovarna vid matförgiftning är
Staphylococcus aureus, man märker normalt att man spyr inom 1-6 timmar. S.a växer dock bara bra vid rumstemperatur, perfekta medium att växa på är t.ex majonäs, skinka och kyckling, så sålänge man håller maten i kylskåp blir den inte förgiftad.
Bacillus cereus: En otrvlig liten krabbat som bildar endosporer som stormtrivs i kokande vatten. Finns vanligtvis i jord, lägger sig på matvororna i form av endosporer som börjar gro av t.ex kokning, därför är det viktgt att man inte förvarar t.ex kokat ris i rumstemperatur utan om det inte äts upp omedelbart kyler ner det.
Clostridium botulinum är en annan otrevlig personlighet som även den bildar endosporer, finns i så gott som alla fångad fisk, därför är det viktigt att man kyler fångad fisk snabbt, kan även finnas i grönsaker svampar och kött. Endosporerna är ganska seglivade, och det krävs i regel att man hettar upp livmedlet till 120 grader i minst 15 minuter för att man ska kunna räkna livmedlet som fritt från C.b. C.b bildar ett neurotoin, Botulinium som är världen näst giftagste substans för människan, det finns bara ett giftagare neurotoxin och det är den kända gasen VX som amerikanarna uppfunnit. Även giftet i sig är väldigt stabilt, det klarar kokning i upp till 10 minuter utan problem, så kontaminerad föda slängs förslagsvis....
Vi har en annan liten trevlig bakterie som heter Clostridium difficile, normalt närvarande i tarmen. Men äter man vissa antibiotika, t.ex clindamycin eller ampicillin så kan man störa tarmfloran i den grad att C.d växer till och skapar ett sjukdomstillstånd som kallas pseudomembranous colitis, vävnaden i tarmen dör helt enkelt, ganska otrevligt.
Salmonella bilda inga direkta gifter, däremot entertoxin som förstör tarmens vattenupptagningsförmåga.
det är de vanligast bovarna för magsjuka.Nån kanske tycker detta låter löjligt, men faktum är att det dör ungefär 2,5 miljon människor per år av diarré. Mer än de som dör i t.ex AIDS.
jaja, sådär, lite allmänbildning i ämnet diarré
Greenman