2010-02-09, 20:11
|
#1
|
Ge mig en igloo
Reg.datum: Aug 2002
Ort: Västerås
Inlägg: 5 002
|
Söta med honung?
Själv jagar jag kalorier så inte för mig.
Men om jag ska söta ngt åt sonen, känns det bättre med honung än vanligt socker. OM det förhåller sig så, kan någon tipsa om en bra sort? Helst inte så mkt honungssmak (men antar att ju mer smak desto mer näring?).
Kan man använda honung istället för socker vid tex bakning etc? Ngn som har koll?  Eller vad skulle ni använda för sött till sötsaker när det gäller barn? (neej, äter inte massor så kvittar väl eg, men nyfiken.. brukar baka max 1 g/vecka vilket ändå känns mkt).
|
|
|
2010-02-09, 20:18
|
#2
|
Registered User
Reg.datum: Jul 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 667
|
Honung har väl samma "minus" som socker(Allmänt onyttigt, liksom.), fast det har några "plus" också, typ antioxidanter, mineraler och annat "bra". Kan dock inte tänka mig som sagt, att det dåliga med socker skulle vara mindre dåligt i honung.
|
|
|
2010-02-09, 20:21
|
#3
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 422
|
Det kan t o m vara sämre, om fördelningen fruktos/glukos väger över till fruktosens "fördel".
|
|
|
2010-02-09, 20:40
|
#4
|
Symmetrisk moderator
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 850
|
Tänk på att honung inte alls är lämpligt för små barn. Barn i åldern upp till 1.5 år ska INTE ha honung. Det finns risk för Clostridium botulinum i just honung och små barn är känsliga.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
|
|
|
2010-02-09, 21:57
|
#5
|
Ge mig en igloo
Reg.datum: Aug 2002
Ort: Västerås
Inlägg: 5 002
|
Citat:
Ursprungligen postat av Trashcan
Honung har väl samma "minus" som socker(Allmänt onyttigt, liksom.), fast det har några "plus" också, typ antioxidanter, mineraler och annat "bra". Kan dock inte tänka mig som sagt, att det dåliga med socker skulle vara mindre dåligt i honung.
|
Det var så jag tänkte..
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Det kan t o m vara sämre, om fördelningen fruktos/glukos väger över till fruktosens "fördel".
|
Men sämre är ju inte bättre, så fortsätter med socker i baket då..  För sötströ känns fel till barn? Cyklar jag där med?
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker
Tänk på att honung inte alls är lämpligt för små barn. Barn i åldern upp till 1.5 år ska INTE ha honung. Det finns risk för Clostridium botulinum i just honung och små barn är känsliga.
|
Det känner jag till. Fast nu var det 4 år sedan jag kläckte ur mig honom.
|
|
|
2010-02-09, 22:19
|
#6
|
Registered User
Reg.datum: May 2005
Ort: Inte Hässleholm
Inlägg: 14 376
|
Ju rinnigare honung desto mer fruktos har jag för mig.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Tolkia
Kroppen gillar - tyvärr - tråkiga saker som balans, måtta och lagom.
|
C4L
|
|
|
2010-02-09, 23:17
|
#7
|
Registred User
Reg.datum: May 2005
Inlägg: 1 081
|
Vad är det för bakverk du ska söta? Och hur mycket av detta brukar han/ni äta?
__________________
The young are simply too dumb to live, the old are weak and unclean
The ones in the middle, they also must die - their ways are obtuse and obscene
|
|
|
2010-02-09, 23:47
|
#8
|
Ge mig en igloo
Reg.datum: Aug 2002
Ort: Västerås
Inlägg: 5 002
|
Citat:
Ursprungligen postat av stafh
Vad är det för bakverk du ska söta? Och hur mycket av detta brukar han/ni äta?
|
Det brukar variera.. banankaka, kladdkaka oftast. Som sagt inga mängder, men äter inte socker själv och kände att istället för att köpa hem socker kanske man kan köra på honung - om det är bättre näringsmässigt. Är det sämre blir det socker, iom att sötningsmedel är relativt nytt påfund osv..
|
|
|
2010-02-10, 07:22
|
#9
|
Symmetrisk moderator
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 850
|
Jag skulle söta med socker. Socker ger inte bara smak utan även struktur till bakverket.
Ifall man nu skall äta något sött har jag svårt att se motiveringen att söta med något annat till en fyraåring.
Att ge något gott till ett barn är att ge mat till en hund. Det säger slurp.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
|
|
|
2010-02-10, 07:30
|
#10
|
Moralistmoderator
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Lycksele
Inlägg: 15 502
|
Om det ändå är så lite, som du skriver i första inlägget, så ser jag ingen fördel med att börja laborera med ersättningar för socker (som Sverker skriver kommer det att påverka struktur och konsistens hos ett bakverk också, plus att det inte nödvändigtvis är ett 1-1-förhållande när man skall räkna om socker mot honung heller). Särskilt inte när det är till ett litet barn - se Sverkers inlägg igen; nu är han visserligen fyra år, men jag frågar mig vad poängen är med att laborera? Om det är så viktigt att killen inte skall äta just sackaros (det verkar ju inte vara att han inte skall äta sötsaker som är poängen) skulle jag ställa mig frågan om det handlar om honom, eller om det handlar om dig. Socker är inte i sig någon döts kemikalie. Att börja jämföra olika honungssorter efter hur mycket "näring" de innehåller förefaller också mer nojigt än något annat - äter man så mycket honung att eventuellt innehåll av mikronäringsämnen är en faktor att räkna med äter man definitivt för mycket.
|
|
|
2010-02-10, 08:49
|
#11
|
Ge mig en igloo
Reg.datum: Aug 2002
Ort: Västerås
Inlägg: 5 002
|
..och som vanligt dras det lite för stora växlar av en enkel fråga. Frågan var om honung är likvärt socker i bakverk. Vilket det inte visade sig vara, alltså köper jag hem ett par kg socker till. Inte dyrt, inge man köper ofta, men jag handlar "för hand" (dvs bär maten ngn km) och funderade högst oskyldigt.
Jag har ingen fobi för socker, jag var lat och fick idén, det är allt.
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 17:08.
|
    
|