2009-12-11, 08:44
|
#1
|
Registered User
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Stockholm
Inlägg: 380
|
Hur utbilda sig till kostrådgivare?
Jag har gått ner rejält i vikt och skulle gärna vilja hjälpa andra att göra likadant! Drömmen är att bli en kostrådgivare på konsultbasis. Har redan kontakter (på mitt rehab/hälsocenter) som eventuellet skulle kunna ge mig jobb men jag borde väl ha någon slags utbildning på pappret också.
Vilken typ av utbildning borde jag gå för detta ändamål?
|
|
|
2009-12-11, 08:50
|
#2
|
Registered User
Reg.datum: Jul 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 2 330
|
En variant är ju att utbilda sig till kostvetare, en treårig universitetsutbildning. Då får du lära dig det mesta om kost.
Det finns även andra alternativ. Kostrådgivare är vad jag vet ingen skyddad yrkestitel så vem som helst kan utge sig för att vara det.
Den stora frågan ligger nog i om du är lämplig som kostrådgivare om din enda erfarenhet inom området är att du lyckats gått ner i vikt. Näe studier är nog en bra idé!
|
|
|
2009-12-11, 10:47
|
#3
|
Klädsamt knubbig
Reg.datum: Dec 2004
Ort: Strömmensberg, Göteborg
Inlägg: 19 906
|
För det första så är det bara en liten del av en kostrådgivares kunder som faktiskt vill gå ner i vikt. Betydligt fler vill ha hjälp med att hitta någon form av kost som de kan äta p.g.a allergi, överkänslighet eller sjukdomar. Om du vill arbeta med kostrådgivning tycker jag att dietist är ett bra val. Där utbildas man för att just ge kostrådgivning till en bred grupp människor.
Kostvetarutbildningen är inte särskilt bra, då man inte direkt blir kostkunnig efteråt. Av de jag känner som gått något liknande är det snarare det egna intresset att läsa utöver studierna som gjort att man blivit duktig/kunnig, och inte kurserna.
__________________
Leg. fysioterapeut.
Skribent på Styrkelabbet
|
|
|
2009-12-11, 12:18
|
#4
|
14 Tum slak.
Reg.datum: Oct 2009
Inlägg: 25
|
Citat:
Ursprungligen postat av Scratch89
Kostvetarutbildningen är inte särskilt bra, då man inte direkt blir kostkunnig efteråt. Av de jag känner som gått något liknande är det snarare det egna intresset att läsa utöver studierna som gjort att man blivit duktig/kunnig, och inte kurserna.
|
vad är poängen med utbildningen om man inte lär sig någonting om kost?
|
|
|
2009-12-11, 13:44
|
#5
|
Klädsamt knubbig
Reg.datum: Dec 2004
Ort: Strömmensberg, Göteborg
Inlägg: 19 906
|
Citat:
Ursprungligen postat av BillyButt
vad är poängen med utbildningen om man inte lär sig någonting om kost?
|
Man lär sig, men inte tillräckligt mycket. Man lär sig grunderna som står i Näringslära för Högskolan; dvs grundlig biokemi och lite transportsystem. Man får lära sig att SNR is the shit och att idrottare behöver 60-65 E% kolhydrater för att kunna prestera.
Jag tror inte att det är någon från min gamla klass som faktiskt KAN någonting, förut om det man skulle lära sig till tentan. De flesta tror fortfarande på Aftonbladetdieter och GI.
__________________
Leg. fysioterapeut.
Skribent på Styrkelabbet
|
|
|
2009-12-11, 14:21
|
#6
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
|
Citat:
Ursprungligen postat av BillyButt
vad är poängen med utbildningen om man inte lär sig någonting om kost?
|
Det gör man. I alla fall här i Uppsala förutsatt att man VILL lära sig förstås. Om det skiljer sig så mycket i Göteborg kan jag inte svara på. Vi läser all kost som dietisterna läser men inget psykologi, ingen fysiologi och ingen sjukdomsbehandling.
Men jag håller med Scratch89 att de flesta inte tar sig tiden att gå på djupet mer än "SNR är korrekt, kommer alltid vara och mer behöver jag inte veta."
|
|
|
2009-12-11, 14:55
|
#7
|
Corporis Majestatis
Reg.datum: Dec 2007
Ort: Kalmar
Inlägg: 3 623
|
Citat:
Ursprungligen postat av Eddie Vedder
Det gör man. I alla fall här i Uppsala förutsatt att man VILL lära sig förstås. Om det skiljer sig så mycket i Göteborg kan jag inte svara på. Vi läser all kost som dietisterna läser men inget psykologi, ingen fysiologi och ingen sjukdomsbehandling.
Men jag håller med Scratch89 att de flesta inte tar sig tiden att gå på djupet mer än "SNR är korrekt, kommer alltid vara och mer behöver jag inte veta."
|
Ja men så är det nog med de flesta utbildningar, man måste vara intresserad nog att lägga manken till för att bli duktig. Jag har en kompis som pluggar kostvetare i Uppsala och han är riktigt duktig, men så hade han intresset redan innan utbildningen också.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av shadowfire
lol, det finns mkt gemensamt mellan Knutbysekten och knäböjare.
|
Citat:
Ursprungligen postat av orsor
Det roliga är att du har nästintill samma profilbild som Matsa. En smällfet marklyftare. Det är så man dör alltså 
|
"Små delikata rörelser..."
|
|
|
2009-12-11, 15:15
|
#8
|
Tar mig fram...
Reg.datum: Oct 2005
Ort: Östkust
Inlägg: 2 366
|
Dietist är ett bra val men var inställd på att den grupp du med stor sannolikhet kommer att behandla är sjuka till rejält sjuka människor. Väldigt sällan det handlar om någon form av friskvård. Det gäller att ha ett medicinskt intresse för att dietistyrket ska vara givande men har man det så är det skitskoj. Visst kan man läsa till dietist och sedan köra prívat mot ex företag och friska individer men då är lite den dietetik man läser aningen överflödig.
Vad gäller kostvetare så är det en gedigen kostutbildning....om man lägger lite krut på det. Sen kanske många kostvetare arbetar med yrken där det sällan handlar om kroppen på cellnivå. Detta gäller i ännu större utsträckning för kostekonomerna. Där är det att känna sig hemma i storkök som blir det stora fältet.
__________________
"People say that if you play Microsoft CD's backwards,
you hear satanic things,
but that's nothing, because if you play them forwards,
they install Windows."
– Anonymous
|
|
|
2009-12-11, 15:22
|
#9
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
|
Citat:
Ursprungligen postat av Apos78
Vad gäller kostvetare så är det en gedigen kostutbildning....om man lägger lite krut på det. Sen kanske många kostvetare arbetar med yrken där det sällan handlar om kroppen på cellnivå. Detta gäller i ännu större utsträckning för kostekonomerna. Där är det att känna sig hemma i storkök som blir det stora fältet.
|
Det är exakt samma utbildning. Vi är den första kullen som heter kostvetare, de som tar examen från samma utbildning men som är från kullen ovanför oss är sista kullen kostekonomer.
|
|
|
2009-12-11, 15:35
|
#10
|
Tar mig fram...
Reg.datum: Oct 2005
Ort: Östkust
Inlägg: 2 366
|
Citat:
Ursprungligen postat av Eddie Vedder
Det är exakt samma utbildning. Vi är den första kullen som heter kostvetare, de som tar examen från samma utbildning men som är från kullen ovanför oss är sista kullen kostekonomer.
|
I Umeå var det isåfall lite annorlunda då ekonomerna läste just ekonomi under två terminer och kostvetarna läste andra kurser som avslutning. Mot livsmedelsinspektör t.ex. Alltså ingen ekonomi för kostvetarna. Fast vänta nu...kanske var det så att programmet i stort bytte namn till kostvetarprogrammet och sedan fanns ett antal inriktningar att välja på, där ekonomhållet var ett alternativ?
Kan det stämma? I vilket fall så arbetar de som läste ekonomikurserna nästan uteslutande inom någon form av storkök.
__________________
"People say that if you play Microsoft CD's backwards,
you hear satanic things,
but that's nothing, because if you play them forwards,
they install Windows."
– Anonymous
|
|
|
2009-12-11, 15:53
|
#11
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
|
Citat:
Ursprungligen postat av Apos78
Fast vänta nu...kanske var det så att programmet i stort bytte namn till kostvetarprogrammet och sedan fanns ett antal inriktningar att välja på, där ekonomhållet var ett alternativ?
|
Så är det nog. För oss är alternativen likvärdiga. Dock var den tidigare utbildningen fyra år och numera tre år. Skillnaden är den ettåriga magistern för de tidigare kullarna där vi istället har möjlighet till en tvåårig master.
Mer ekonomi finns som val även för oss. Fek A är obligatoriskt och Fek B är valbar denna termin. En i vår klass har valt den.  För oss andra fanns alternativen att även läsa halv termin praktik plus halv termin pedagogik (någon form av ledarskaps-/kompetensutvecklingskurs) eller halv termin praktik plus halv termin sensorsik analysteknik och produktutveckling.
Mitt val är det senare, fick för övrigt reda på att tentaresultatet från sensoriktentan blev VG för bara någon minut sen haha.
|
|
|
2009-12-11, 15:59
|
#12
|
Tar mig fram...
Reg.datum: Oct 2005
Ort: Östkust
Inlägg: 2 366
|
Citat:
Ursprungligen postat av Eddie Vedder
Så är det nog. För oss är alternativen likvärdiga. Dock var den tidigare utbildningen fyra år och numera tre år. Skillnaden är den ettåriga magistern för de tidigare kullarna där vi istället har möjlighet till en tvåårig master.
Mer ekonomi finns som val även för oss. Fek A är obligatoriskt och Fek B är valbar denna termin. En i vår klass har valt den.  För oss andra fanns alternativen att även läsa halv termin praktik plus halv termin pedagogik (någon form av ledarskaps-/kompetensutvecklingskurs) eller halv termin praktik plus halv termin sensorsik analysteknik och produktutveckling.
Mitt val är det senare, fick för övrigt reda på att tentaresultatet från sensoriktentan blev VG för bara någon minut sen haha. 
|
Gratulerar  .
Och ja det låter bekant det där. I Umeå var det dock tvärtom med fördelningen. I en klass på ca 25 tror jag det var en eller två som INTE valde ekonomi. Dock ett par som bytte efter Fek A. Jag bytte då till dietistprogrammet efter ekonomernas 3:e termin....innan ekonomin  .
__________________
"People say that if you play Microsoft CD's backwards,
you hear satanic things,
but that's nothing, because if you play them forwards,
they install Windows."
– Anonymous
|
|
|
2009-12-11, 16:03
|
#13
|
Risotto
Reg.datum: Oct 2009
Inlägg: 5 687
|
Eddie: Vad siktar du på att arbeta med när du är färdigutbildad?
Sen om vi slänger in nutritionistutbildningen, fem år. Hur mycket skiljer sig den mot dietist- och kostvetarprogrammen?
Som jag förstått det så är det mer kemi och handlar mera om forskning på mat osv. än att, som exempelvis dietisterna, lägga upp kostplaner mm för olika ändamål?
|
|
|
2009-12-11, 16:09
|
#14
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
|
Citat:
Ursprungligen postat av Ristretto
Eddie: Vad siktar du på att arbeta med när du är färdigutbildad?
|
Jag skriver examensarbete nu till våren och kommer söka mastern direkt. Två år till är med andra ord inte otänkbart, tvärtom är det prioritet 1.
Högsta drömmen är väl forskning egentligen. Men jag kan tänka mig allt från arbete inom det kommunala med kostfrågor gällande skol- och äldremat, att jobba med produktutveckling inom industrin, att jobba med kostrådgivning, att vara någon form av skribent (typ det jag gör på bloggen fast inte gratis  ) etc.
Jag vet massor och är inte oroad för min framtid i alla fall.
|
|
|
2009-12-11, 17:19
|
#15
|
Nallemoderator
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 36 676
|
Citat:
Ursprungligen postat av Apos78
Dietist är ett bra val men var inställd på att den grupp du med stor sannolikhet kommer att behandla är sjuka till rejält sjuka människor. Väldigt sällan det handlar om någon form av friskvård. Det gäller att ha ett medicinskt intresse för att dietistyrket ska vara givande men har man det så är det skitskoj. Visst kan man läsa till dietist och sedan köra prívat mot ex företag och friska individer men då är lite den dietetik man läser aningen överflödig.
|
Läser man till dietist kan man alltid läsa till kurser om fysisk aktivitet, folkhälsokunskap osv vid sidan av eller efter att man tagit examen. Om jag skulle börja läsa på högskolan idag och vore mest fokuserad på kost så skulle jag gå den vägen. Att ha en känd examen som funkar även inom vården är ingen direkt nackdel då man ökar jobbmöjligheterna och det är också sällan gruppen friska människor är så friska att man inte har nytta av en hel del kunskap om sjukdomar. Varken om man jobbar på företagsfriskvård eller på ett gym så "slipper" man diabetes, övervikt, hjärtsjukdomar, allergier osv.
Annars finns det folkhälsovetare och hälsopedagoger. Då kan man välja kurser med inriktning mot kost så får man i alla fall en grund att stå på.
Jag har utöver de vanliga grundläggande kost kurserna läst om ätstörningar, överviktiga barn och ungdomar, kost vid de vanligaste folkhälsosjukdomarna och kost för prestation (om än väldigt lite av det sista).
__________________
"The myth that women should not lift heavy is advanced only by women who fear effort and men who fear women." Eric Midkiff från misc.fitness.weights
"Your physiology doesn't care what your philosophy is"
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 09:15.
|
    
|