Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2009-11-24, 20:27   #1
DerClown
Registered User
 
Reg.datum: Jan 2007
Inlägg: 142
Hönans olika delar

Tjena!
Har suttit och undrat lite över vad man egentligen kan ta ut av en kyckling.

Det som är uppenbart är kycklinglår:
http://svenska.yle.fi/matochfritid/b...ycklinglar.jpg

kycklingvingar:
http://www.theroadhousegrill.net/ass...ickenwings.jpg

men sedan, vad heter egentligen det "fina" som man får från en kyckling?
Finns det något som heter kyckling inrefile, eller är det detsamma som kyckling bröstfile?
Finns det något mera?

tacksam för svar
DerClown är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-11-24, 20:36   #2
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Levern! Kycklinglever är sjukt gott!

Dessutom kan du koka buljon på skrovet som blir över från den rensade kycklingen.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-11-24, 21:33   #3
LadyG
Fudoshin
 
LadyGs avatar
 
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 9 594
Det finaste köttet är bröstköttet tycker jag. Under kycklingbrösten sitter det som kallas kycklinginnerfilé, du kanske har sett den lilla sladdriga stumpen som brukar hänga kvar på kycklingbrösten när man köper dem i butik? Den är den berömda innerfilén.

Om man tar sig tid och grillar en hel kyckling i ugnen och låter svalna lite innan man pillar bort allt kött får man väldigt smakrikt och gott kött som man kan använda till allt från kycklingcurryomelett till kycklingsallad, pastasåser etc och som Eddie redan nämt kan man koka underbar buljong på skrovet.

Det finns ganska mycket kött på en hel kyckling faktiskt, om man börjar peta lite. Är det ett styckschema du är ute efter eller är det bara intresse av kyckling-baserad matlagning?
__________________
The only way of finding the limits of the possible is by going beyond them into the impossible. Arthur C. Clarke
Träningsjournal - Mot Stockholm Ultramarathon 100km
LadyG är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-11-24, 21:41   #4
LadyG
Fudoshin
 
LadyGs avatar
 
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 9 594


Ifall nån är intresserad.
__________________
The only way of finding the limits of the possible is by going beyond them into the impossible. Arthur C. Clarke
Träningsjournal - Mot Stockholm Ultramarathon 100km
LadyG är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-11-24, 21:42   #5
Pepz
Uggla
 
Pepzs avatar
 
Reg.datum: Oct 2005
Inlägg: 12 075
jag gillar att koka höna istället. då får man mer smak både på kött och buljong
__________________
Don´t gör it
It´s not värt it
Pepz är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-11-25, 06:42   #6
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av LadyG Visa inlägg


Ifall nån är intresserad.
Det där tror han att man hinner med under en förmiddag till 500 skolever innan lunchtid.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-11-25, 10:46   #7
DerClown
Registered User
 
Reg.datum: Jan 2007
Inlägg: 142
tack för videon, den var riktigt bra!

Men han tar alltså inte ur inrefilé på videon? Är fortfarande ovis om vad detta är.
Är det små filéer vi pratar om?
De fina stora köttbitarna är iaf. bröstfiléerna då mao, såsom han också kallar de i videon.
DerClown är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-11-25, 10:47   #8
Scratch89
Klädsamt knubbig
 
Scratch89s avatar
 
Reg.datum: Dec 2004
Ort: Strömmensberg, Göteborg
Inlägg: 19 898
Citat:
Ursprungligen postat av Eddie Vedder Visa inlägg
Levern! Kycklinglever är sjukt gott!

Dessutom kan du koka buljon på skrovet som blir över från den rensade kycklingen.
Kycklinglever var faktiskt godare än vad jag trodde. Nu hade vi iofs en massa lever som vi malde ner till någon slags färs, och även fast kulinariska onanister troligen tycker att det är dödsstraff på sånt, så var det gott.
__________________
Leg. fysioterapeut.
Skribent på Styrkelabbet
Scratch89 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-11-25, 11:04   #9
LadyG
Fudoshin
 
LadyGs avatar
 
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 9 594
Citat:
Ursprungligen postat av Eddie Vedder Visa inlägg
Det där tror han att man hinner med under en förmiddag till 500 skolever innan lunchtid.
Handgranat går fortare, men i videon tar han ju det medvetet lugnt för att visa hur man gör. Jag tror han kan lite fortare än så faktiskt
Fast det allra snabbaste för storköken är väl att köpa färdigstyckat, även om det per kilo blir lite dyrare? Har man inte igen det i artbetskostnaden?

Citat:
Ursprungligen postat av DerClown Visa inlägg
tack för videon, den var riktigt bra!

Men han tar alltså inte ur inrefilé på videon? Är fortfarande ovis om vad detta är.
Är det små filéer vi pratar om?
De fina stora köttbitarna är iaf. bröstfiléerna då mao, såsom han också kallar de i videon.
Han gjorde inte det, och det är en väldigt liten slamsa ungefär två fingrar bred och ungefär en decimeter lång som sitter under bröstet. Det är inget speciellt egentligen, förutom att det säljs billigt som djupfryst och inte är det mest smakrika köttet precis.

Det allra smakrikaste köttet hittar du enligt mig i alla fall på låret, det mörka köttet.

Gordon Ramsay har en lite annan teknik när det gäller att stycka kyckling, jag har för mig att det var i det här klippet han visade hur man får ut en kycklingschnitzel och lårfilé om man vill - också användbart:
__________________
The only way of finding the limits of the possible is by going beyond them into the impossible. Arthur C. Clarke
Träningsjournal - Mot Stockholm Ultramarathon 100km
LadyG är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-11-25, 11:57   #10
DerClown
Registered User
 
Reg.datum: Jan 2007
Inlägg: 142
dethär är en av orsakerna till varför ja frågade.
Köpte en sådan påse och gick i tron att detta var ett kap.

Kan ni verifiera att detta verkligen är inrefilé?

Andra grejen vi undrat på (med min kompis) är vad protein innehållet är i inrefile/bröstfile?

vi följer följande tabeller på:
http://www.fineli.fi/foodsearch.php?...type=s&lang=sv

vad är skillnaden på:
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=11565&lang=sv <--- kycklingfilé
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=7530&lang=sv <--- kycklingbröstfilé

alltså vad är en kycklingfilé?
Bifogade bilder
Filtyp: jpg 20091125147.jpg (67.3 KB, 3 visningar)
Filtyp: jpg 20091125148.jpg (42.1 KB, 3 visningar)
DerClown är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-11-25, 12:19   #11
LadyG
Fudoshin
 
LadyGs avatar
 
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 9 594
Citat:
Ursprungligen postat av DerClown Visa inlägg
dethär är en av orsakerna till varför ja frågade.
Köpte en sådan påse och gick i tron att detta var ett kap.

Kan ni verifiera att detta verkligen är inrefilé?
Står det kycklinginnerfilé på påsen är det exakt den lilla slamsan de avser. Det är ett oskick att kalla saker filé i tid och otid, det får styckdetaljen att verka exklusivare än den verkligen är. Men det är inget dåligt kött, det är toppen till t ex wok, om man inte är road av att skära sönder fina kycklingbröst till det

Citat:
Ursprungligen postat av DerClown Visa inlägg
vad är skillnaden på:
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=11565&lang=sv <--- kycklingfilé
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=7530&lang=sv <--- kycklingbröstfilé

alltså vad är en kycklingfilé?
Skillnaden i länkarna är att den ena är stekt, den andra inte.

Man brukar kalla kycklingbrösten för kycklingfilé av någon outgrundlig anledning. Men det är samma del av fågeln, olika namn bara
__________________
The only way of finding the limits of the possible is by going beyond them into the impossible. Arthur C. Clarke
Träningsjournal - Mot Stockholm Ultramarathon 100km
LadyG är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-11-25, 13:48   #12
DerClown
Registered User
 
Reg.datum: Jan 2007
Inlägg: 142
tack för svaren, det förklarar det hela!
DerClown är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-11-25, 19:36   #13
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av LadyG Visa inlägg
Fast det allra snabbaste för storköken är väl att köpa färdigstyckat, även om det per kilo blir lite dyrare? Har man inte igen det i artbetskostnaden?
Poängen är att det helt enkelt är omöjligt. Du hinner inte rensa kyckling till alla de eleverna, samtidigt koka riset, fixa grönsakerna, ta emot leveranser, göra beställningar, fixa kycklinggrytan etc. på en förmiddag.

Helt omöjligt men ändå verkar det som en självklarhet att storhushållsdrift borde kunna funka så enligt honom.

Hygienaspekten av att ha rå kyckling till 500 elever i ett kök är ju inte helt utan problem heller.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-11-25, 20:30   #14
Alexton
Registered User
 
Alextons avatar
 
Reg.datum: Oct 2006
Ort: Frankrike
Inlägg: 525
Min absoluta kycklingfavorit är hjärtat. billigt är det dessutom..
Steker snabbt på hög värme och använder i asiatiska woker eller starka nudelsoppor
__________________
“If you are neutral in situations of injustice, you have chosen the side of the oppressor. If an elephant has its foot on the tail of a mouse, and you say that you are neutral, the mouse will not appreciate your neutrality.”

/ Desmond Tutu
Alexton är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-11-25, 20:46   #15
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av Alexton Visa inlägg
Min absoluta kycklingfavorit är hjärtat. billigt är det dessutom..
Steker snabbt på hög värme och använder i asiatiska woker eller starka nudelsoppor
Köper du det i Uppsala?

I såfall VAR!?
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 04:12.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)