Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2009-11-14, 13:54   #1
Fredrik_S
Registered User
 
Fredrik_Ss avatar
 
Reg.datum: Nov 2005
Inlägg: 6 723
Förbättras hållbarheten för Omega 3 om det förvaras kallt

Jag har 10 burkar omega 3 som går ut 2011 enligt förpackningen. Gäller det vid förvaring i rumstemperatur om det är oöppnad?
__________________
Instagram fredriksoderberg
Fredrik_S är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-11-14, 14:26   #2
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 810
Tillverkaren ger förvaringsanvisning på förpackningen.


Annar så gäller alltid !
All olja skall förvaras i kylskåp.
Enda undantaget är olivolja som kan kristallicera i kylskåpet. Påverkar inte fettets kvalitet men det påverkar smaken på oljan.
Olja ska aldrig förvaras i frysen.

Risken är att din olja härsknar i förtid.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-11-14, 14:40   #3
Fredrik_S
Registered User
 
Fredrik_Ss avatar
 
Reg.datum: Nov 2005
Inlägg: 6 723
Hm
På de nyköpta burkarna står det inget om hur den ska förvaras.
På en annan burk av ett annat märke står det att den ska förvaras i rumstemperatur.
Båda burkarna har ca 2 års hållbarhet från inköpsdatum.

Vad gäller olivoljan så är ca 3/4 delar av flaskan kristalliserad och det övre lagret flytande(har haft den flera veckor i kylen. Bör jag fortsätta ha den i kylen eller är det för mycket kristallisering?
__________________
Instagram fredriksoderberg
Fredrik_S är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-11-14, 14:47   #4
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Förvara fiskoljan i kylskåpet och gärna mörkt.

Att olivoljan tjocknat är inget näringsmässigt problem utan mer ett sensoriskt och praktiskt.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-11-14, 14:48   #5
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 810
Du får en fraktionering / uppdelning av oljan och aromen i oljan. Jag gissar att den mesta smaken finns i den flytande delen av oljan som är aningen mer omättad. Den kristallina delen har en större andel mättat fett.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-11-14, 15:00   #6
jontet
Registered User
 
Reg.datum: Jan 2007
Ort: Göteborg
Inlägg: 435
har själv köpt tio burkar omega fx och har dem i skafferiet. räknar ändå med att förbruka dem inom ett år vilket är halva tiden. kanske ställer dem i kylen under de värsta sommarmånaderna iof
__________________
Frank Nilsson, författare av boken Istället för doping:
Citat:
-Du hänvisar till studier, jag hänvisar till evolutionensargumentet. När det kommer studier (t.ex. den om att rött kött är cancerframkallande) så gör jag en bedömning av studien utifrån evolutionsargumentet.
jontet är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 19:46.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)