2011-11-12, 14:54
|
#1
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2010
Inlägg: 286
|
Vilken potatissort är att föredra vid hemmagjord klyftpotatis?
Gjorde precis klyftpotatis i ugn.. Skiva potatisen och slängde in dem i ugnen på 225 grader i typ 35min.. basic alltså. Körde grilleffekt de sista 10min typ.
Men dom blev inte krispiga som ja vill att dom ska bli utan dom blev mjuka.. Gjorde dem ganska tunna så dom borde blivit krispiga tkr ja..
Funderar på om de kan ha vart att de va lite fuktiga efter att jag borstat rent dem som påverka eller om det är den sorten som blir sånna helt enkelt?
|
|
|
2011-11-12, 15:08
|
#2
|
Registered User
Reg.datum: Sep 2011
Inlägg: 597
|
Jag tycker mandel är bra, ännu bättre är sötpotatis
Vad man kan göra, är att koka potatisklyftorna bara nån minut, sedan kasta runt dom lite i ett durkslag, så dom blir lite "lurviga/mosiga" på utsidan, men fortfarande hårda på insidan. Sedan sätter du in dom på i ugnen på Grill, tills dom är gyllenbruna.
|
|
|
2011-11-12, 15:10
|
#3
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2010
Inlägg: 1 145
|
Citat:
Ursprungligen postat av Idefi
Jag tycker mandel är bra, ännu bättre är sötpotatis
Vad man kan göra, är att koka potatisklyftorna bara nån minut, sedan kasta runt dom lite i ett durkslag, så dom blir lite "lurviga/mosiga" på utsidan, men fortfarande hårda på insidan. Sedan sätter du in dom på i ugnen på Grill, tills dom är gyllenbruna.
|
Om man får dom lite "mosiga" på utsidan så får man en fin yta på dem p.g.a. oljan som fastnar där. Jag tycker däremot att man bör koka dem riktigt ordentligt, så får man en klyftpotatis som är krispig på utsidan men väldigt mjuk på insidan.
|
|
|
2011-11-12, 15:11
|
#4
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2010
Inlägg: 286
|
okej okej, blir dom krispigare då?
Kikade på lite recept nu o i alla har dom olja på klyftorna. Är det ett måste för att de ska bli krispiga?
mvh
|
|
|
2011-11-12, 15:11
|
#5
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2010
Inlägg: 1 145
|
Citat:
Ursprungligen postat av PowerSlize
okej okej, blir dom krispigare då?
Kikade på lite recept nu o i alla har dom olja på klyftorna. Är det ett måste för att de ska bli krispiga?
mvh
|
Är olja ett måste för pommes frites? :-) Ja du ska ha olja.
Ett rätt bra sätt enligt mig är att först koka klyftpotatisen så den blir mjuk. Under tiden värmer du olja i en ugn (kanske 0.5 - 1 cm djup). Sedan lägger du ner potatisarna i oljan och sätter in i ugnen igen. Ett väldigt bra recept på roast potatoes är: http://www.potatolovers.co.uk/conten...es/info/?id=70. Sen behöver du ju inte köra med de kryddorna osv.
Senast redigerad av Zorban den 2011-11-12 klockan 15:13.
|
|
|
2011-11-12, 15:16
|
#6
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2010
Inlägg: 286
|
då kan man ju lika gärna slänga dom i fritösen ju..
Vill att dom ska bli krispiga fast utan all extra energi från oljan.. Någon måste ju ha nått magiskt tips? =)
|
|
|
2011-11-12, 15:25
|
#7
|
Registered User
Reg.datum: Sep 2011
Inlägg: 597
|
Citat:
Ursprungligen postat av Zorban
Om man får dom lite "mosiga" på utsidan så får man en fin yta på dem p.g.a. oljan som fastnar där. Jag tycker däremot att man bör koka dem riktigt ordentligt, så får man en klyftpotatis som är krispig på utsidan men väldigt mjuk på insidan.
|
Precis, man får ringla lite olivolja eller liknande på dom.
Okej, aldrig testat att koka dom ordentligt, ska göra det nästa gång och se hur det blir
|
|
|
2011-11-12, 16:33
|
#8
|
Töligt
Reg.datum: Mar 2009
Ort: Stockholm
Inlägg: 3 059
|
Om du sprejar (stavning?  ) så borde du få bättre täckyta och inte använda lika mycket olja. Typ en sån Glenn Strömberg använder i någon reklam.
|
|
|
2011-11-12, 16:40
|
#9
|
Ryck och stön!
Reg.datum: Feb 2005
Inlägg: 407
|
Jag köpte faktiskt något från tv-shop för ett par år sedan..
Flavor Wave oven eller vad den hette, vart riktigt krispiga klyftpotatisar helt utan olja med denna!
Minns bara inte varför jag inte använder den längre!
|
|
|
2011-11-12, 16:42
|
#10
|
Töligt
Reg.datum: Mar 2009
Ort: Stockholm
Inlägg: 3 059
|
Citat:
Ursprungligen postat av oracas
Jag köpte faktiskt något från tv-shop för ett par år sedan..
Flavor Wave oven eller vad den hette, vart riktigt krispiga klyftpotatisar helt utan olja med denna!
Minns bara inte varför jag inte använder den längre!
|
Den gick sönder?
|
|
|
2011-11-12, 17:23
|
#11
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2010
Inlägg: 872
|
|
|
|
2011-11-12, 17:39
|
#12
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2010
Ort: Huddinge
Inlägg: 1 505
|
Skiva upp potatisen och skölj sedan klyftorna i vatten, alternativt blötlägg dom en stund. Lägg dom sedan i en kökshandduk och torka dom försiktigt.
Får man bort stärkelsen så blir resultatet mycket bättre.
|
|
|
2011-11-13, 20:16
|
#13
|
Ryck och stön!
Reg.datum: Feb 2005
Inlägg: 407
|
Citat:
Ursprungligen postat av Åsberg
Den gick sönder?
|
Inte alls, tog fram den idag och lagade lite kyckling och potatis i... funkar klockrent!
|
|
|
2011-11-16, 14:09
|
#14
|
Registered User
Reg.datum: Mar 2011
Inlägg: 51
|
ta en plastpåse där du lägger i potatis och valfria kryddor med olja. skaka och göra runt lite. kräver mkt mindre olja för att få ett jämnt tunnt lager. eller spray som någon nämnde (har aldrig provat dock)
|
|
|
2011-11-16, 14:22
|
#15
|
Registered User
Reg.datum: Sep 2008
Inlägg: 689
|
Nu är jag inte master friterare men vad jag vet så absorberar inte det man friterar oljan om man gör det på rätt sätt. Och när man gör det på dåligt sätt så blir dom äckliga o fettiga (typ vanlig kinakrogs friterat). Dvs inte så mycket extra energi om man friterar.
Bara för det så hittar jag inte videon... Men det finns någon skum video på youtube som är rätt hemsk o titta på för de e 2 pers som försöker leka skådespelare. Men samtidigt så snackar ena om hur man friterar på rätt sätt.
Senast redigerad av Snobbe den 2011-11-16 klockan 14:24.
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 20:36.
|
    
|