Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Matlagning & Recept

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2011-11-12, 14:54   #1
PowerSlize
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2010
Inlägg: 286
Vilken potatissort är att föredra vid hemmagjord klyftpotatis?

Gjorde precis klyftpotatis i ugn.. Skiva potatisen och slängde in dem i ugnen på 225 grader i typ 35min.. basic alltså. Körde grilleffekt de sista 10min typ.

Men dom blev inte krispiga som ja vill att dom ska bli utan dom blev mjuka.. Gjorde dem ganska tunna så dom borde blivit krispiga tkr ja..

Funderar på om de kan ha vart att de va lite fuktiga efter att jag borstat rent dem som påverka eller om det är den sorten som blir sånna helt enkelt?
PowerSlize är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-11-12, 15:08   #2
Idefi
Registered User
 
Reg.datum: Sep 2011
Inlägg: 597
Jag tycker mandel är bra, ännu bättre är sötpotatis

Vad man kan göra, är att koka potatisklyftorna bara nån minut, sedan kasta runt dom lite i ett durkslag, så dom blir lite "lurviga/mosiga" på utsidan, men fortfarande hårda på insidan. Sedan sätter du in dom på i ugnen på Grill, tills dom är gyllenbruna.
Idefi är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-11-12, 15:10   #3
Zorban
Registered User
 
Reg.datum: Aug 2010
Inlägg: 1 145
Citat:
Ursprungligen postat av Idefi Visa inlägg
Jag tycker mandel är bra, ännu bättre är sötpotatis

Vad man kan göra, är att koka potatisklyftorna bara nån minut, sedan kasta runt dom lite i ett durkslag, så dom blir lite "lurviga/mosiga" på utsidan, men fortfarande hårda på insidan. Sedan sätter du in dom på i ugnen på Grill, tills dom är gyllenbruna.
Om man får dom lite "mosiga" på utsidan så får man en fin yta på dem p.g.a. oljan som fastnar där. Jag tycker däremot att man bör koka dem riktigt ordentligt, så får man en klyftpotatis som är krispig på utsidan men väldigt mjuk på insidan.
Zorban är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-11-12, 15:11   #4
PowerSlize
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2010
Inlägg: 286
okej okej, blir dom krispigare då?

Kikade på lite recept nu o i alla har dom olja på klyftorna. Är det ett måste för att de ska bli krispiga?

mvh
PowerSlize är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-11-12, 15:11   #5
Zorban
Registered User
 
Reg.datum: Aug 2010
Inlägg: 1 145
Citat:
Ursprungligen postat av PowerSlize Visa inlägg
okej okej, blir dom krispigare då?

Kikade på lite recept nu o i alla har dom olja på klyftorna. Är det ett måste för att de ska bli krispiga?

mvh
Är olja ett måste för pommes frites? :-) Ja du ska ha olja.

Ett rätt bra sätt enligt mig är att först koka klyftpotatisen så den blir mjuk. Under tiden värmer du olja i en ugn (kanske 0.5 - 1 cm djup). Sedan lägger du ner potatisarna i oljan och sätter in i ugnen igen. Ett väldigt bra recept på roast potatoes är: http://www.potatolovers.co.uk/conten...es/info/?id=70. Sen behöver du ju inte köra med de kryddorna osv.

Senast redigerad av Zorban den 2011-11-12 klockan 15:13.
Zorban är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-11-12, 15:16   #6
PowerSlize
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2010
Inlägg: 286
då kan man ju lika gärna slänga dom i fritösen ju..

Vill att dom ska bli krispiga fast utan all extra energi från oljan.. Någon måste ju ha nått magiskt tips? =)
PowerSlize är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-11-12, 15:25   #7
Idefi
Registered User
 
Reg.datum: Sep 2011
Inlägg: 597
Citat:
Ursprungligen postat av Zorban Visa inlägg
Om man får dom lite "mosiga" på utsidan så får man en fin yta på dem p.g.a. oljan som fastnar där. Jag tycker däremot att man bör koka dem riktigt ordentligt, så får man en klyftpotatis som är krispig på utsidan men väldigt mjuk på insidan.
Precis, man får ringla lite olivolja eller liknande på dom.
Okej, aldrig testat att koka dom ordentligt, ska göra det nästa gång och se hur det blir
Idefi är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-11-12, 16:33   #8
Åsberg
Töligt
 
Åsbergs avatar
 
Reg.datum: Mar 2009
Ort: Stockholm
Inlägg: 3 059
Om du sprejar (stavning? ) så borde du få bättre täckyta och inte använda lika mycket olja. Typ en sån Glenn Strömberg använder i någon reklam.
__________________
<- Hans journal
Åsberg är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-11-12, 16:40   #9
oracas
Ryck och stön!
 
Reg.datum: Feb 2005
Inlägg: 407
Jag köpte faktiskt något från tv-shop för ett par år sedan..

Flavor Wave oven eller vad den hette, vart riktigt krispiga klyftpotatisar helt utan olja med denna!

Minns bara inte varför jag inte använder den längre!
oracas är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-11-12, 16:42   #10
Åsberg
Töligt
 
Åsbergs avatar
 
Reg.datum: Mar 2009
Ort: Stockholm
Inlägg: 3 059
Citat:
Ursprungligen postat av oracas Visa inlägg
Jag köpte faktiskt något från tv-shop för ett par år sedan..

Flavor Wave oven eller vad den hette, vart riktigt krispiga klyftpotatisar helt utan olja med denna!

Minns bara inte varför jag inte använder den längre!
Den gick sönder?
__________________
<- Hans journal
Åsberg är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-11-12, 17:23   #11
Spridis
Registered User
 
Reg.datum: Jun 2010
Inlägg: 872
http://www.coop.se/Recept--mat/Varda...-ratt-potatis/
Spridis är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-11-12, 17:39   #12
Tacos
Registered User
 
Reg.datum: Aug 2010
Ort: Huddinge
Inlägg: 1 505
Skiva upp potatisen och skölj sedan klyftorna i vatten, alternativt blötlägg dom en stund. Lägg dom sedan i en kökshandduk och torka dom försiktigt.

Får man bort stärkelsen så blir resultatet mycket bättre.
Tacos är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-11-13, 20:16   #13
oracas
Ryck och stön!
 
Reg.datum: Feb 2005
Inlägg: 407
Citat:
Ursprungligen postat av Åsberg Visa inlägg
Den gick sönder?
Inte alls, tog fram den idag och lagade lite kyckling och potatis i... funkar klockrent!
oracas är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-11-16, 14:09   #14
mognus
Registered User
 
Reg.datum: Mar 2011
Inlägg: 51
ta en plastpåse där du lägger i potatis och valfria kryddor med olja. skaka och göra runt lite. kräver mkt mindre olja för att få ett jämnt tunnt lager. eller spray som någon nämnde (har aldrig provat dock)
mognus är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-11-16, 14:22   #15
Snobbe
Registered User
 
Reg.datum: Sep 2008
Inlägg: 689
Nu är jag inte master friterare men vad jag vet så absorberar inte det man friterar oljan om man gör det på rätt sätt. Och när man gör det på dåligt sätt så blir dom äckliga o fettiga (typ vanlig kinakrogs friterat). Dvs inte så mycket extra energi om man friterar.

Bara för det så hittar jag inte videon... Men det finns någon skum video på youtube som är rätt hemsk o titta på för de e 2 pers som försöker leka skådespelare. Men samtidigt så snackar ena om hur man friterar på rätt sätt.

Senast redigerad av Snobbe den 2011-11-16 klockan 14:24.
Snobbe är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 20:36.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)