2008-10-08, 11:00
|
#1
|
Registered User
Reg.datum: Apr 2007
Inlägg: 290
|
Lax.
Tänkte göra lax med potatis idag. Har ni något tips på vad man kan göra istället för att bara steka den på plattan och servera? Det blir så tråkigt att bara steka den rakt av.
|
|
|
2008-10-08, 11:09
|
#2
|
Registered User
Reg.datum: May 2008
Ort: Stockholm
Inlägg: 168
|
Tärna laxen (400-500 gram brukar jag ta) i stora bitar, stek i lite olja, salta och peppra, i med en skivad vitlöksklyfta, skvätt över nån tsk asiatisk fisksås och ca en msk ostronsås, häll över en burk (400 ml) kokosmjölk och låt puttra lite i några minuter. Man kan ha i wokgrönsaker också (300-400 gram) men låt det puttra lite längre då. Väldigt gott blir det!
|
|
|
2008-10-08, 11:16
|
#3
|
Uggla
Reg.datum: Oct 2005
Inlägg: 12 076
|
in i ugnen
Häll på lite vitt vin. fishsauce. rivet citronskal och en matlagningsgrädde.
__________________
Don´t gör it
It´s not värt it
|
|
|
2008-10-08, 12:08
|
#4
|
Registered User
Reg.datum: Apr 2007
Inlägg: 290
|
Grejen är ju den att laxen är ju nog fet som den är. Vill inte mata dit grädde och grejer som bara höjer fetthalten ännu mer.
|
|
|
2008-10-08, 12:23
|
#5
|
Fudoshin
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 9 594
|
Snodd från ICA-tidningen eller nått (helt säkert inte Arlas receptsida iaf), har den utskriven eftersom den är ruggigt god:
Ingredienser för 2 personer
200 g tomater
0,5 msk olivolja
1 tsk paprikapulver
1 msk flytande honung
0,5 tsk salt
250 g skinn- och benfri laxfilé
0,5 tsk salt
Tillbehör:
300 g potatis, kokt
100 g grönsallad
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°. Skär tomaterna i tärningar och lägg dem i en ugnssäker form. Blanda dem med olja, paprikapulver, honung och salt. Stek det ca 15 minuter mitt i ugnen.
2. Skär laxfilén i portionsbitar, strö på salt. När tomatblandningen stekt 15 minuter, ta ut formen och lägg laxbitarna ovanpå. Låt alltsammans steka i ugnen ca 5 minuter beroende på hur tjocka laxbitarna är.
3. Servera med kokt färskpotatis, sallad och ev lite färsk timjan.
Ca 450 kcal,
19 g fett,
42 g kolhydrater,
26 g protein
Uträkningen har jag däremot inte kollat själv, så den får stå för ICA (eller vem jag nu snodde receptet ifrån).
|
|
|
2008-10-08, 12:50
|
#6
|
Registered User
Reg.datum: Feb 2008
Inlägg: 169
|
Laxpudding! Det låter inget vidare men är riktigt gott - en potatisgratäng med lax ungefär.
Oftast lägger jag dock in laxen i ugnen med några passande grönsaker: purjo, paprika, rödlök. Grönsakerna kan behöva några minuter mer än fisken, så jag brukar lägga in dem fösrt och på med laxen en stund efter. Sedan en varm eller kall sås till. Om man inte vill ha massor av extra fett kan man ta youghurt/kesella och krydda med vad man vill.
Skälet till att jag oftast lagar på detta sätt är att det blir minimalt med arbete, minimalt med disk och inget stekos.
|
|
|
2008-10-08, 16:22
|
#7
|
Registered User
Reg.datum: Oct 2006
Inlägg: 452
|
Wasbitäcke
pestotäcke
mosad light feta som du kryddar med chili, salt och peppar
|
|
|
2009-03-30, 16:42
|
#8
|
Registered User
Reg.datum: Feb 2006
Inlägg: 688
|
Är ju bättre att skriva i trådar som redan skapats då titeln säger det mesta.
Iallafall, jag har köpt lax för första gången nu och åt det för första gången på ungefär 10år i vintras. Det är ju en bra fisk och jag äter gärna mer fisk då det är trevligt för omväxlingen från all kyckling och rött kött.
Jag tänkte göra en laxgryta med quinoa till. Hur tillagar jag laxen innan? Hur kryddar jag den med "basic"kryddor? Ska sånt där marineras på något sätt?
Ska jag grilla/steka/ha i ugnen innan grytan?
Jelp!
__________________
I want your love and i want your revenge you and me could write a bad romance
|
|
|
2009-03-30, 18:34
|
#9
|
Registered User
Reg.datum: Jul 2007
Inlägg: 1 414
|
Citat:
Ursprungligen postat av Shakemynuts
Är ju bättre att skriva i trådar som redan skapats då titeln säger det mesta.
Iallafall, jag har köpt lax för första gången nu och åt det för första gången på ungefär 10år i vintras. Det är ju en bra fisk och jag äter gärna mer fisk då det är trevligt för omväxlingen från all kyckling och rött kött.
Jag tänkte göra en laxgryta med quinoa till. Hur tillagar jag laxen innan? Hur kryddar jag den med "basic"kryddor? Ska sånt där marineras på något sätt?
Ska jag grilla/steka/ha i ugnen innan grytan?
Jelp! 
|
Såsom all fisk blir lax färdig mycket snabbt, alltså behöver du inte laga den innan du lägger den i grytan. Låt den bara puttra med några minuter (om den är i bitar av "vanlig" grytstorlek) så blir det bra. Akta dig för att låta den gå för länge, ta den hellre lite innan den är helt färdig. Annars blir den lätt torr.
Vilka kryddor som passar till beror väl lite på vilken typ av gryta det är du ska laga. Men den mest klassiska kryddan till lax är nog dill.
|
|
|
2009-03-30, 18:47
|
#10
|
Dwarfar bulkig Axon varje dag i veckan.
Reg.datum: Jun 2007
Ort: Sthlm
Inlägg: 1 535
|
Citat:
Ursprungligen postat av Pepz
in i ugnen
Häll på lite vitt vin. fishsauce. rivet citronskal och en matlagningsgrädde.
|
+1 Vin i mat är otroligt gott!
Annars kan jag tipsa om något riktigt gott.
Hacka färsk basilika, vitlök och pistagenötter. Blanda med lite olivolja och lägg på laxen. In med den i ugnen och sedan är det bara att vänta.
Det här receptet är otroligt gott kan jag lova. Värt att testa.
|
|
|
2009-03-30, 19:04
|
#11
|
Registered User
Reg.datum: Jul 2007
Inlägg: 2 608
|
eller så gör du avokado mousse, abvokado mixtrad med keso eller mjölk, å äter med kokt potatis å lax. mumma
__________________
DM guld Diskuskastning 2005 * 5a av 25st 2005 Världsungdomsspelen F15 Diskus * DM guld Diskuskastning 2006 * DM guld Tyngdlyftning 2007 * U-SM guld Styrkelyft 2008 Kiruna * U-NM guld styrkelyft 2008 Norge
Sen försvann hon...
|
|
|
2009-03-30, 19:22
|
#12
|
De e stekigt! Stek, stek, stek...
Reg.datum: May 2007
Inlägg: 3 179
|
1. Olja in laxfilérna (gärna olivolja).
2. Salta (gärna flingsalt)
3. Bre på ett lager med röd pesto på filérna.
4. Smula på rikligt med fetaost.
5. In i ugn ca 12-15min på 200 grader.
6. Servera laxen till en fräsch sallad med nötter och romsås.
(Jag gillar att äta ris till men för vissa kan det bli för mycket och då föredrar de istället en roligare sallad till)
|
|
|
2009-03-30, 20:44
|
#13
|
Registered User
Reg.datum: Feb 2006
Inlägg: 688
|
Det blev som så att jag grillade laxfiléerna och käkade med ris till. Gjorde en syrlig sås på matyoghurt med örter och så hade jag ris till..
Fick tvinga i mig skiten, helvete vad lax är vidrigt.
__________________
I want your love and i want your revenge you and me could write a bad romance
|
|
|
2009-03-30, 20:57
|
#14
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2004
Ort: Nykvarn
Inlägg: 234
|
Lax är ju underbart gott!  Niklas recept lät riktigt gott!
__________________
MACHINE!
|
|
|
2009-03-30, 23:45
|
#15
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2008
Inlägg: 152
|
Om du vill testa något som bibehåller så mycket av nyttigheterna som möjligt så skulle jag rekomendera en Seviche på lax.
Finns ett bra grundrecept här:
http://www.tasteline.com/recept/laxceviche
Bara att anpassa det är ju syran som gör jobbet.
Är du orolig så kan man frysa laxen innan för att se till att det är 100.. men jag brukar bara köra på ... finns folk som röker och jag äter rå fisk.
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 02:01.
|
    
|