Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Matlagning & Recept

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2008-10-03, 11:16   #1
LadyInsane
Starkare
 
LadyInsanes avatar
 
Reg.datum: Jan 2007
Ort: Stockholm
Inlägg: 9 933
Vasslad yoghurt?

Hade tänkt göra tsatsiki på en yoghurt jag har här hemma. Tänkte första vassla den (a la eddie-style) för att göra den tjockare. Yoghurten är 500gram och ligger på 62kcal/100gram. Om jag nu vasslar den försvinner det kalorier, eller bara vatten?
LadyInsane är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-10-03, 11:38   #2
MyungChul
Registered User
 
MyungChuls avatar
 
Reg.datum: Aug 2004
Ort: Sandhamn
Inlägg: 1 988
vassle är väl protein?
__________________
Salt och Peppar!
MyungChul är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-10-03, 11:42   #3
Mental
Ölkonnässör
 
Mentals avatar
 
Reg.datum: Feb 2004
Ort: Stockholm...ish
Inlägg: 6 020
Citat:
Ursprungligen postat av MyungChul Visa inlägg
vassle är väl protein?
Nej, vasslan eller vasslen är mest vatten, och laktos. Proteinet och fettet bör stanna på andra sidan filtret.
__________________
Mental är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-10-03, 12:25   #4
MyungChul
Registered User
 
MyungChuls avatar
 
Reg.datum: Aug 2004
Ort: Sandhamn
Inlägg: 1 988
Jaha, så alltså får yogurthen en högre protein/fetthalt och lägre kolhydratshalt?
__________________
Salt och Peppar!
MyungChul är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-10-03, 12:50   #5
Mental
Ölkonnässör
 
Mentals avatar
 
Reg.datum: Feb 2004
Ort: Stockholm...ish
Inlägg: 6 020
Citat:
Ursprungligen postat av MyungChul Visa inlägg
Jaha, så alltså får yogurthen en högre protein/fetthalt och lägre kolhydratshalt?
Och framförallt lägre vattenhalt. Den blir koncentrerad och får en fastare konsistens.

När man pratar om "vassle" som kosttilskott så är det vasslekoncentrat eller isolat man menar, och då har man kondenserat bort vattnet och har kvar de proteiner som var kvar i vasslen. Skillnaden mellan koncentrat och isolat är hur "rent" proteinet är, dvs hur mycket av laktosen och mjölkfettet som är kvar.
__________________
Mental är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-10-03, 14:30   #6
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Vill man få en liten fingervisning av vasslans energivärde kan man ju ta en titt på messmörets näringsvärde. Det säger ju förstås inte ALLT men det ger ändå en bild, jämför t.ex. messmör och ost.

Så per 100g vasslad yoghurt är protein- och fetthalt högre än 100g icke-vasslad ja.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 10:04.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)